събота, 1 април 2017 г.

Брауни с овесени ядки и фъстъчена глазура /постно, без брашно/



Първоаприлско ... и по време на тези пости няма да мине без сладкиш от типа на брауни, който определено се е наложил с различни и успешни изпълнения във веган стила на хранене. Към колекцията от рецепти за браунис, днес допълвам още една, тематична - постно какаово брауни с овесени ядки и фъстъчена глазура /chocolate peanut butter fudge bars/. Резултатът: вкусни, ароматни и не прекалено сладки пастички /с малко калории/, макар да са без яйца и млечни продукти, а и без брашно също, защото са базирани на микс от овесени ядки и бадеми, тъмно какао и малко смляно кафе по желание, /което да засилва шоколадовото усещане/. Една от магическите съставки /flax eggs/ при постните печива, заместваща свързващата роля на яйцата с аналогични свойства, е използването на ленено семе. Глазурата основно е от фъстъчено масло - вкусно, полезно и щадящо фигурата, а не са много храните, които могат да отговорят на тези три критерия взети заедно, и кокосово масло, попадащо сред супер храните на новото време. Споменатите две съставки с естествена сладост и вкус от фъстъчено и кокосово масло, се доовкусяват с малко натурални подсладители /кленов сироп или агаве, мед/, а няколко капки ванилия добавят последния ароматен щрих. Исках по-влажен ефект и не съм ги пекла дълго, което е въпрос на желание, а сега ги предлагам оформени в два варианта с компания на чаша кафе.


Брауни с овесени ядки и фъстъчена глазура /постно, без брашно/
/по идея от chocolate peanut butter fudge bars/


Продукти за тава 20х20 см.
     3 с. л. ленено семе, смляно в блендер с висока скорост или кафемелачка
     1 ч.чаша овесени брашно( смлени овесени ядки в блендер)
     ½ ч. чаша смлени бадеми (бадемово брашно)
     ½ ч. чаша какао
     1 ч. л. бакпулвер    
     1 ч.л. кафе мляно сурово, по желание
     ¾ ч. чаша ядково мляко по избор /бадемово, овесено или друго/
     ¼ ч.чаша кленов сироп*
     ¼ ч. чаша кокосово масло, разтопено
     1 ч.л. нес кафе, разтворен в 1 с. л. гореща вода
     1 ч.л. екстракт ванилия
     щипка сол
Глазура фъстъчено масло:
     ½ ч. чаша фъстъчено масло, /фино, ползвах от Lidl/
     ½  ч.чаша кокосово масло, /био или kokosfett/
     2 с. л. кленов сироп /1с.л. агаве+1с.л. мед/
     капки ванилива есенция

*замених с 1/3 ч.чаша захар+1 с.л. мед, а полученият вкус не е прекалено сладък
1 ч.чаша =240 мл.
Смесват се 3-те супени лъжици смляно ленено семе с 6 супени лъжици вода и се оставят за около 15 минути, което ще ги уплътни, а тази смес е равнозначна на три "ленени яйца" и ще действа като заместител на яйца в тестото.
Фурната се загрява до 175-200° С и се подготвя тава с размери 20х20 см, като се покрива с хартия за печене.    
Смесват се сухите съставки: овесено брашно, смлени бадеми, какао, бакпулвер, смляно кафе и сол. Добавят се мокрите съставки: ядково мляко, кленов сироп или 1с.л. агаве+1с.л. мед, кокосово масло, разтворено кафе, ванилия и ленената гел паста. Получената смес се разбива се, до хомогенизиране и гладкост. Ако изглежда твърде гъста, се добавя 1-2 супени лъжици повече мляко. Тестото се изсипва в предварително подготвената тавичка и пече за около 15-17 минути, според желаната плътност на сладкиша. При проба за суха клечка е желателно да излиза леко влажна, но не и течна, ако очакванията са за по-влажен резултат. Оставя се да се охлади в тавата за около половин-един час, преди да заливането с фъстъчена глазура.  
За да се направи глазурата от фъстъчено масло е необходимо да се разтопят на средна температура фъстъчено масло с кокосово масло и кленовия сироп или /1с.л. агаве+1 с.л. мед/ в малка тенджера. Разбъркват се до смесване и изглаждане, махат се от котлона и след леко изстиване се залива върху какаовото брауни.


Охлажда се в хладилник за няколко часа, най-добре за нощ, до пълно стягане на глазурата., която може да се остави гладка или декорира.


Разрязва се на пастички, съхранява се и сервира направо от хладилника, за да не омеква глазурата от фъстъченото масло при стайна температура.


Исках по-влажен ефект и не съм ги пекла дълго /около 17 минути/, което е въпрос на желание. Ето ги в компанията на чаша кафе и в близък план


Опитайте…




5 коментара:

Люси каза...

Ех, че фантазия! Толков авкусно, деликатно, пък и постно! как ми се иска да грабна едно и да опитам този вкус! нямаш равна при постните рецепти, Диди, но още повече нямаш равна при снимането на храна! Прегръдки!

vesela каза...

Дианка, ти си факир!
Да докараш такъв вид на постен сладкиш си е изкуство!

traiana каза...

Изглежда фантастично, Дианка! Пък нека да е постно :) Хубава и спорна седмица!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
великолепно веган предложение в твое изпълнение.Ще изпробвам и тази рецепта.Поддържам мнението на Люси - нямаш равна в постните веган сладкиши и ястия и в снимането на храна.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря ви, момичета,
Люси,
Весе,
Траянче,
Елена,
винаги сте много мили, а и ми е драго, че тези постни предложения ви допадат!
Сърдечни поздрави за вас, усмихнати пролетни дни и светли празници!