понеделник, 23 януари 2017 г.

Морковена мозайка с бисквити



Морковените сладкиши попадат в категорията на модерни десерти с неочакван, специфичен и неповторим вкус. Морковите, освен по-деликатната сладост, допринасят и ефект на свежест, яркост и ефирност. В своята мъдрост природата е избрала топлия оранжев цвят за представител на радостта, светлината и смеха в света, така полезен за студените зимни дни. Вече са много популярни различни морковени торти и кексове, на нас също ни харесват, но това е идея за сладкиш без печене – от типа на шоколадовите мозайки. Вкусен, лесен и бърз за приготвяне, не успях да открия подобна рецепта в нашата кулинарна блогсфера, а много разпространена в турската кухня като Havuçlu Mozaik Pasta… Основата е от бисквити, орехи и моркови, задушени в масло, обединени с традиционни топли аромати на канела, портокал и щипка шафран за повече разкош. Харесах възможността за изпълнение в постен вариант, но за него някога по-късно. Бисквитите и орехите се натрошават на едро за по-отчетлив ефект на мозайка, или по-ситно, за получаване на хомогенна и фина маса. Вариантите за оформление могат да бъдат различни – като торта с покритие от крем, като руло с кокосова поръска, аз избрах триъгълна пирамида, гарнирана с „конец” от бял шоколад и финален щрих от сметанов крем по ръба. Удачни възможни комбинации за сервиране са с още крем, кандирани моркови и портокалови кори, запечени орехови ядки, уханна канела и свеж портокал, въпрос на личен избор. Това е моята  морковена мозайка с бисквити:
 

Морковена мозайка с бисквити

 
Продукти:
4 големи моркова, рендосани - около 3-3 ½  ч.чаши
¼ ч. чаша портокалов сок
1пакет (200 г) petit beurre бисквити*
¼ - ½  ч. чаша захар, според сладостта на морковите
60 гр. краве масло
½  ч. чаша смлени орехи
½  чаена лъжичка канела
1 ч.л. портокалова кора
1 щ. шафран

За гарниране:
50 гр. бял шоколад, разтопен на МВ или водна баня, за покриване
1 ч. чаша разбита сметана или с крем сирене
кандирани моркови и портокалови кори
запечени орехови ядки,  канела и свеж портокал

* количеството на бисквитите може да се намали, според получения обем моркови и желаното съотношение моркови – бисквити
1 ч.чаша =240 мл.

Морковите се почистват обелват и настъргват на ситно ренде, след което се поставят в широк тиган на котлона, поръсват се със захарта и заливат с портокаловия сок. Оставят се на средна температура да се задушават до омекване на морковите и извиране на течността /напълно/. Има варианти с варене и пасиране. Към получената гореща каша се добавят настърганата портокалова кора, шафрана, канелата и маслото, и след неговото разтопяване, се маха от котлона. Бисквитите и орехите се натрошават на едро за по-отчетлив ефект или по-ситно, за получаване на хомогенна и фина маса. Забърква се обща смес, която се прехвърля върху двойно стреч фолио и оформя по желание - като торта с покритие от крем, като руло с кокосова поръска, вече споменах, че избрах триъгълна пирамида.
Поставя се в хладилник за няколко часа да стегне, след което се изважда, освобождава се от опаковъчното стреч фолио и гарнира по желание. Избрах „конец” от разтопен бял шоколад и финален щрих от сметанов крем по ръба. 


Вече споменах, че подходящи възможни комбинации за сервиране са с още крем, кандирани моркови и портокалови кори, запечени орехови ядки, уханна канела и свеж портокал, въпрос на личен избор. 


По-отчетливият ефект на мозайката се получава при едро натрошени бисквити и орехи, а при по-ситната част се създава хомогенна и фина маса.  Поглед на разрязана и разчупена "мозайка" .
 

Опитайте...



6 коментара:

Dani каза...

Много оригинална идея!
И вкусна!
Прегръдки, Дианка!

pep-4o каза...

Много ми харесва едрата мозайка, Диди! Поредната вуксна, сладко и примамваща рецепта :)
Поздрави и хубава нова седмица!

Иглика каза...

Чудесно изглежда, поздравления, Дианка!

traiana каза...

При положение, че морковената торта е най- най- най :) любима у дома, този десерт също ще обере овациите!Изглежда супер вкусно! Поздрави, Дианка!

Екатерина каза...

Фантазия от вкус и цветове! Така слънчево е това оранжево! Поздрави, Дианка!

di_ani каза...

Благодаря ви, за милите думи и коментари,
Дани,
Пепи,
Иглика,
Траяна,
Кате,
радвам се, че този морковен сладкиш ви допада...
Поздрави за вас, спокойни, вдъхновени и топли зимни дни.