сряда, 30 ноември 2016 г.

Днес е Андреевден

В последният ден на ноември се чества Андреевден -
Светия всехвален апостол Андрей Първозвани
 

Св. Андрей, брат на апостол Петър, е първият избран за апостолско служение, пръв от апостолите е бил повикан и е тръгнал след Христос. Името му често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и две риби.



В народната традиция се препоръчва всеки да се стреми да подхване някаква работа на Андреевден с вярата, че тя ще бъде спорна, дори рискови начинания - заради храбростта, която носи Първозваният те ще бъдат увенчани с успех.


Още за неговото житие  и народни предания

Андреевден народният календар нарича "Мѐчкинден", е пряко свързан в представите на народа ни с прехода от есента към зимата. Нашият народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Българите наричат празника “Едрей”, “Едринден” "Мѐчкинден". Вярва се, че "на Едрей всичко наедрява" - здраве, богатство, включително денят. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че “На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно”.


Трапезата за Андреевден не може да мине без варена царевица, жито, боб, леща, грах, просо и ечемик. Особено популярна е варената царевица, като една от традиционните храни за този ден.



На този ден имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.


Хубав празник!

неделя, 27 ноември 2016 г.

Веган „гъбки” меренг с aquafaba



Историята  aquafaba  /aqua - вода, faba - бакла, фасул, боб/ започва с френския готвач на име Joël Roessel, ​​който пръв експериментира с течности от консерви в търсене на алтернативи на яйца през 2014г.. В последните години течността aquafaba стана много популярна, създавайки нови възможности за различни веган и постни рецепти,  като замяна на яйца и млечни продукти едва ли не във всичко: от меренг до майонеза. Aquafaba  - това е водата, която се е получила при варенето на бобови растения (нахут, леща, грах и фасул) или течността от консервираните версии на тези продукти. За най - ценни се смятат бульоните на боба и нахута. Когато се разбиват, с поетия въздух течната консистенция се уплътнява, сгъстява и побелява, напомняща разбит яйчен белтък, разбита сметана или млечна пяна. Aquafaba най-често се използва като заместител на яйца - състои се от въглехидрати, протеини и други разтворими вещества, сухи растения, семена, които проникват във водата по време на готвенето. Уникалната комбинация от компоненти осигурява широка гама емулгираща пяна, свързващи вещества, желиращи  и уплътняващи свойства, като общата препоръка за използване aquafaba  в рецептите е да се замени яйчен белтък със средно 30 мл (2 супени лъжици) aquafaba. Най-лесният начин да се получи aquafaba  е да се излее течността от консервирани бобови растения, като грах, боб или нахут, но може да бъде направена чрез класическо сваряване. Семената на бобовите растения се състоят главно от въглехидрати (нишесте, целулоза и захароза), протеини и вода. Типичен хранителен състав на нахута се състои от 19% протеини, 61% въглехидрати, 6% липид и 14% вода. Поради способността си да имитират функционалните свойства на яйчения белтък aquafaba може да се използва като директен заместител на яйчен протеин в някои кулинарни рецепти – естествено най- провокиращи са решенията за белтъчни десерти  и фини сладки, майонези, кремове и глазури , печива, хляб и сладкиши, масла, сладоледи, „сирена’ и много други…
Първите такива сладки видях при Бети, а това са моите експерименти - логично избрах есенен сюжет и определено се забавлявах, получиха се със задоволителен неразпознаваем вкус: Веган „гъбки” /и целувки/ меренг с aquafaba.


 Веган  гъбки  /и целувки/  меренг  с aquafaba


Продукти:
½ ч.чаша концентрирана aquafaba* /течност от сварен на нахут/
¾ ч.чаша кристална захар
¼ ч.л. лимонова киселина /следващия път ще опитам и без нея
1 щ. сол
ванилия

още разтопен веган шоколад за слепване и какао за поръсване

*течността от 1 консерва /400 гр./ сварен на нахут, най-добре био - около ¾ ч.чаша редуцирана чрез варене до ½ ч.чаша.
1 ч.чаша =240 мл.
Течността от 1 консерва /400 гр./ сварен на нахут, около ¾ ч.чаша се редуцирана чрез варене до ½ ч.чаша, след което леко охлажда. В чист съд, без следи от мазни примеси се разбивана средно висока степен с миксер течността с лимоновата киселина и щипка сол до стабилизиране на пяната и получаване на меки върхове. Към захарта се прибавя и ванилия на прах и постепенно, лъжица по лъжица се добавя към нахутената пяна. Разбиването без прекъсване, продължава до пълното поемане на захарта и получаване на гладка, лъскава и стегната маса – критерий за готовност е изтеглянето на устойчиви върхове и стабилност на сместа при обръщане, като няма опасност от пресичане.Така изглеждаше белтъчният сняг /меренг от нахутена вода, снимах при недостатъчно добра светлина, но крайният резултат на плътността е показателен:

Фурната се загрява на 100С.
Технологията е идентична за оформление както класически меренг гъбки; аз потопих основата на пънчетата в разтопен шоколад.
Тава за печене се покрива с пекарска хартия и отгоре се шприцоват малки или средни сладки - гъбки или целувки /големината определя и времетраенето за печене/. За всяка серия сместа се разбива отново и оформя. Пекат се, по скоро изсушават, с завъртане  на тавата за около 2- 2 ½ часа, или докато са твърди на пипане и могат лесно да се отделят от пергамента. Последният половин час на печене използвах опцията на обдухване с вентилатор във фурната. Могат да се остават в полуотворена фурна за още час, за да изстинат напълно. Съхраняват се в сух и плътно затворен съд, за да не омекнат.
Най-добре да се сервират в рамките на деня или за няколко, но е задължително да се съхраняват на сухо място.



Още няколко снимки с целувки:


В по -близък план:


И още няколко снимки с "гъбки":



Сладки, крехки и хрупкави, със свежа нотка от лимоновата киселина и без никакъв вкус на нахут - наистина неразпознаваеми ...


Опитайте....

 

петък, 25 ноември 2016 г.

Топла супа от червено цвекло с круша и лимонов авокадо топинг



Когато дните станат мъгливи, мрачни и студени ... Наскоро четох статия, в която отново се припомнят различни съвети за по-лесно адаптиране на организма ни към хладния зимен сезон и акцентиране върху някои начини за приготвяне на храната – замяна  на студени с топли зеленчукови салати, повече супи и концентрирани бульони, естествено билкови отвари и чайове. Специалисти пък препоръчват благотворното влияние на цветотерапията за жизнена енергия и радост, включвайки повече цветове около нас, а и в храната също. В такава насока е и днешното предложение - Beet and Pear Soup with Lemon Avocado Cream - супа от червено цвекло и круша с лимонов авокадо топинг. Вариантите на салата с червено цвекло, плодове и авокадо са популярни и разнообразни, допадна ми съчетанието в крем супа, която правя вече два пъти. Малко съм променила пропорциите по мой вкус, намалявайки количеството на крушата, която създава сладък нюанс и макар с нежен и деликатен вкус като че се опитва да доминира в общата композиция. За баланс в текстурите замених лимоновия авокадо крем с дребни парченца авокадо и поръска от запечени кедрови ядки и тиквени семки. Свежият аромат се подсилва от пресен копър и специфичният кисело- тръпчив вкус на сока и кората от лайм. Няма да пропусна и допълнението с кухи хрупкави рулца от изпържени навити кори за баница, по турска рецепта за kozalak mantısı и с добро онагледяващо видео. Това е: 


Топла супа от червено цвекло с круша и лимонов авокадо топинг 


Продукти за супата /4 порции/:
    4 малки цвекло, обелени и нарязани на ситно
    1 малка глава червен лук, обелена и нарязана
    1 малък морков, обелен и нарязан на ситно
    1скилидка чесън
    2 с. л. зехтин/олио
    1 круша, обелена, почистена и нарязана
    1 л. зеленчуков бульон
    сол и черен пипер на вкус
    щипка захар, ако крушата не е сладка
    1 ч.л. лимонов сок
    копър

Топинг от авокадо:
   ½ -1 авокадо
   2 ч. л. лимонов сок или от лайм
   2 с. л. микс от запечени тиквени семки и кедрови ядки
   1 ч.л. лимонова или от лайм кора
   1 с.л. пресен копър
   сол и черен пипер на вкус

  1 с.л. зехтин са поръсване при сервиране
  резени авокадо, круша и лайм

    В тенджера за супа се загрява олиото със скилидката чесън, след което се изважда, а се добавят нарязаните морков и лук , и  задушават до омекване. Следва цвеклото и накрая крушата; налива се зеленчуковият бульон, подправките и се оставя да ври до омекване на зеленчуците.  Когато зеленчуците от супата са омекнали, сместа се пюрира до кремообразна супа.


Докато супата се приготвя, се подготвя топинга от авокадо - Авокадото се обелва и нарязва на малки парченца, към него се добавят лимонов сок или от лайм; лимонова или от лайм кора и пресен копър, поръсва се със сол и черен пипер на вкус.


  Супата се сервира  поръсена с лимоновия авокадо топинг, пресен копър, няколко запечени тиквени семки и кедрови ядки, и струйка зехтин за финал. 



Вече споменах за допълнението с кухи хрупкави рулца от изпържени навити кори за баница. Видео:


Опитайте...

четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Поредни ноемврийски дни с православни празници и именни дни

На 24 ноември се почита Св.Екатерина: Света великомъченица Екатерина   (на гръцки: ἡ Ἃγια Ἃικατερίνη ἡ Μεγαλομάρτυς)  е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. 


У нас празникът се свързва с това, че тя е покровителка на майките и пазителка на здравето.

Знае се, че: Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Екатерина се отличавала с изключителна красота и мъдрост, макар и едва 18-годишна тя познавала добре тогавашната философия и поезия, изучила била и лекарското изкуство. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. Тя била удостоена да види насън Божията Майка и Богомладенеца. Като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва. Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир. Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия. 
За гърците, както и за целия католически свят нейният паметен ден е на следващата дата – 25 ноември.
Четете още:
За гърците, както и за целия католически свят нейният паметен ден е на следващата дата – 25 ноември.
Четете още:



Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, 
което е известно като „колелото на Екатерина“.
В народния обичай жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава - вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.

Ще спомена и утрешният /25 ноември/ празник - един от дните на Свети Климент Охридски - средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква тачи Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.





Тази година се отбелязва 1100-та годишнина от блажената му кончина с празнична литургия, водена от патриарх Неофит  в катедралния храм "Св. Ал. Невски", където за поклонение са изложени част от мощите на св. Климент, донесени от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон.


25 Ноември – На този ден празнуват всички с името (имената) Климент, Климентина. - See more at: http://ivestnik.net/?p=4025#sthash.ow0MJUqG.dp
И последващият, на 26 ноември празник Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител, който знаел, че децата имат ангелски души. Колкото и плесници да им зашлевява баща им, те пак се връщат при него. Приятелчето да ги удари, те пак ще го потърсят, без да таят и най-малка злоба. Затова и св. Стилиан много желаел да помага именно на децата, силно желаел да бъде техен пазител. И за да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.



Именни дни:

24 Ноември – на този ден празнуват всички с името (имената) Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина.
25 Ноември – празнуват всички с името (имената) Климент, Климентина.  

26 Ноември –  празнуват  с името (имената) Стилиан, Стилян, Стилиана, Стиляна.


 


Честити празници и именни дни!

понеделник, 21 ноември 2016 г.

Веган шоколадово кексче „брауни” за 100 калории



Веган шоколадово кексче тип „брауни” с фин кафеен аромат за 100 калории - при наличие на захар, брашно, мазнина, шоколад … определено исках да опитам. Публикуваните коментари към рецептата на 100 calorie double chocolatebrownie cupcakes, както и за други подобни печива изглеждаха многообещаващо похвални, харесахме го и ние. Обикновено не съм фен на нискокалорични десерти, както и да се броят приетите калории, приемайки, че е по-важен разумният баланс, за сметка на по- обилното количество. Но коледните пости вече текат и макар облекчени, ограниченията за млечни, яйчни и местни продукти са валидни, а преобладаваща въглехидратна храна е сякаш прелюдия към идващите охолно изобилстващи празнични трапези.
Потърсих за сравнение как изглеждат други сладки варианти за 100 калории - това са една голяма ябълка; три мандарини; половин банан; 2 кивита; 1 портокал; 14 сурови ядки бадем; 1 с.л. фъстъчено масло; 4 сушени сливи; 2 фурми;и още… Доверих се на автора за точността на  калориите, допълнително ги  увеличих малко с блокче веган шоколад бадем„Гайо” – 70 %  какао, а след като са толкова диетични би могло и по две…


Веган шоколадово кексче „брауни” за 100 калории 
/по идея от 100 calorie double chocolate brownie cupcakes/


Продукти за 12 бр.
    1 ч.чаша брашно
     ¾ ч.чаша кафява захар
     ⅓ ч.чаша неподсладено какао на прах
     ¾ ч. л. сода за хляб, бакпулвер
     1 щ. сол
     ¼ ч.чаша кафе еспресо, сварено и охладено
     ½ ч.чаша вода, хладка
     ½ ч.чаша неподсладено ябълково пюре
     1 ч. л. ябълков оцет
     2 с. л. разтопено кокосово масло или олио
     1 ванилия
     ¼ ч.чаша шоколадов чипс, веган шоколад*

*Използвах веган шоколад бадем „Гайо” – 70 %  какао от магазин Спирала /Spirala, рендосан, като намалих с малко количеството в тестото, за да мога да гарнирам повърхностно.
1 ч.чаша =240 мл.
    Фурната се загрява до 175° градуса; намазняват се 12 формички за печене на мъфини.
Смесват се сухите съставки - брашно, кафява захар, какао, сода за хляб/бакпулвер и сол в средно голяма купа. В малка купа се наливат мокрите съставки - кафе, вода, ябълково пюре /от пасирана печена ябълка/, оцет, разтопено масло. Добавят мокрите съставки към сухите и разбъркват само до хомогенизиране. Получената смес се ароматизира с ванилия, добавят дребни парченца веган шоколад или чипс и разпределя във формичките. Пече се в продължение на 20 минути или докато пружинират при леко натискане отгоре.
Изваждат се от фурната и след кратко охлаждане се отстранява формата и прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване.


Могат да се сервират натурални, да се поръсят с фино настърган натурален шоколад/какао или да се глазират. Чаша кафе, още малко блокче веган шоколад бадем „Гайо”,


следва в по-близък план,


и накрая - след като решихме, че след като са толкова диетични може и по две…


Опитайте…

Почитаме Въведение Богородично


По стародавна традиция днес отбелязваме църковния празник Въведение Богородично
Това е денят, в която праведните богоотци Йоаким и Анна завели своето чедо - пречистата Дева Мария в старозаветния храм, за да се възпитава „по Бога".



Почитайки големия християнски празник Въведение Богородично, празнуваме и Деня на християнската младеж и семейство. Въведение Богородично е един от най-големите християнски празници, почитан е и от двете най-големи християнски деноминация - Католицизъм и Източноправославие. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника. Според православната традиция  се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

 
Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. 



С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. денят се чества и като ден на християнското семейство, на православната християнска учаща се младеж,  и според първоначалния замисъл - ден за християнизиране. Семейното ходене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си.  По времето на Въведение Богородично народът ни гадаел какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата. 
 

Обикновено се приготвя постна питка, а за да подсладим празника тази година - малки  постни кексчета тип "brownie". По традиция в миналото масата се оставяла неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.





«Днесь благоволения Божия предображение и человеков спасения проповедание: 
в храме Божии ясно Дева является и Христа всем предвозвещает. 
Той и мы велегласно возопиим: "Радуйся, смотрения Зиждителева исполнение!"»


Честит празник!

вторник, 15 ноември 2016 г.

Начало на Коледни пости 2016

В чест на Раждането на Спасителя, от днес 15 ноември, започва 
който продължава до 24 декември,  за да могат да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.


Идеята на постенето е, чрез лишаване на тялото да се смири душата. 
Но по - важното е казано така:
"Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова,  
що излиза от устата, то осквернява човека." (Мат. 15:11).

Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;
като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;
не завиждай никому;
не осъждай никого;
не поглеждай с пожелание;
не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;
не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;
нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;
пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!
Бъди благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък.
Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене,
а душата ти се надува от гордост?
Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?
Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?
Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?
И така, като постим телесно, нека постим и духовно;
като очистваме тялото с въздържание от храна и питие,
нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли;
нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете,
с милост към всички наши ближни.
Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.
Постихме с пост благоприятен, благоугоден на Господа.
Пост на отричане от злото, въздържане на езика, въздържание от гняв, отлъчване от похотите, злословието, лъжите и клетвите.
Постът, през който липсват тези прегрешения, е истински и благоприятен".


 
Относно постните ястия, както и някои предложения за:
Постен хляб и печива
Хлебни и тестени храни, и още хляб /повечето рецепти са подходящи/

И още много полезни и здравословни рецепти при Елена - КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО.


Сред православните празници през първта седмица на постите са:

Св. апостол и евангелист Матей - на 16 ноември се почита, като един от Дванадесетте апостоли.

и още:
17 ноември -Св. Григорий Неокесарийски, чудотворец
18 ноември -Св. мчци Платон и Роман
19ноември -Св. прор. Авдий. Св. мчк Варлаам

Леки и спокойни... 

петък, 11 ноември 2016 г.

Ябълкови тарти "татен" със солен карамел



Френският ябълков тарт, тип „татен” е една непреходна класика. Типичен есенен сладкиш със семпла комбинация от няколко съставки, която се преобразява в пиршество на нежни  вкусове и фини аромати, създава усещане за слънце, мек кехлибарен колорит, топлина и семеен уют. Бърз и лесен, с интересна история, разнообразие  в  пропорциите и технологиите за приготвяне, Tarte Stéphanie Tatin, се е доказал като съкровище в колекцията на всяка кулинарна тетрадка. Най-често се сервира гарниран със ванилов сладолед или сметана. Сладолед с карамелен вкус също му подхожда, както и актуалната преди няколко години тенденция за по-широко използване на сладко-солен карамел, като начало популяризирана от топдизайнера в сладкарското изкуство Пиер Ерме /Pierre Hermé / през 1990г.  Ето вариант на френския ябълков тарт, обогатен с повече като количество ябълки и лек солен карамелен нюанс - salted caramel tart tatin:
  
 
Ябълкови тарти „татен” със солен карамел  
по идея от Mini Caramel Apple Tarts (Tartes Tatin)

  
Продукти за 4 порции: 
4 ябълки, напр. златна превъзходна
1 ч.чаша захар
50 гр. масло
¼ - ½ ч.л. фина морска сол, или на вкус  
½ флакон бутер ванилия на д-р Йоткер
4 бонбона карамел *
сок на ½ лимон
½ опаковка бутер тесто, домашно приготвено или готово, 
/охладено и маркирано на кръгове с диаметър големината на отвора на формичките/

* бонбоните са по желание - домашно приготвени или от типа на лакта /karamelki lakta milk toffe/
още карамелен сос за сервиране 
1 ч.чаша=240 мл.
Фурната се загрява на 200° С.
В широк тиган бавно се загрява чашата захар, с често разбъркване , докато се разтопи в кехлибарен на цвят сироп. Поставя се маслото и след неговото стопяване - сол и сок от половин лимон. Намалява се топлината към ниска и добавят почистените ябълкови половинки и ванилията. Обливат се с карамел и оставят да къкрят 5-10 минути, докато омекнат и махат от огъня.
На дъното на шоли за крем карамел или по-високи формички за мъфини се разлива част от карамеления сироп, следва половинка ябълка с почистената част на горе. Във вдлъбнатината се поставя още малко карамел и/или бонбон, захлупва се с още една ябълкова половинка и отново малко сироп. Покриват се отгоре с кръг от бутер тесто и леко притискат за да обхват плътно ябълките. Пекат се около 20 минути до златисто и изваждат. След леко охлаждане, почти веднага /не повече след 5 до 10 минути/, се обръщат, за да не се втвърди карамела и сервират със сметана, сладолед и още карамелен сироп, който може да се подсоли допълнително. 



Вече споменах, че най-често се сервира гарниран със ванилов сладолед или сметана, сладолед с карамелен вкус също му подхожда.


Още карамелен сироп, малко канела и резен сушена ябълка...


И следва поглед в близък план - 
сочни, почти прозрачни ябълки, кадифено гладък карамел с нотка солен привкус  и
хрупкава маслена подложка ...


Опитайте...