четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Тиквени шприц бисквитки с масло и канелен аромат



Сред най-тематичните предложения за сезона са рецептите с тиква и тиквените  истории имат ново продължение у нас. Без да правя аналогия с Хелуин, още една идея за вдъхновение с тиква  - маслени тиквени бисквитки с канелен аромат. Семпли, с леки завъртулки във формата и топли оттенъци в бледо жълто оранжево, носят характерния вкус и ухание на есен. Те са пръхки, но не и твърди, дъхави, бързи и лесни за приготвяне, като за разнообразие са оформени чрез шприц за розетка със звездовиден накрайник. Комбинацията от сладостта на тиквата и миризмата на канела, съчетани с вкуса на маслото е удачна като резултат на получената текстура  в получените бисквитки. Съотношението и пропорциите на съставките прави тестото удобно за моделиране и запазване на формата по време на печене.
И те, както своите "събратя" сладки в постен вариант и крем са чудесно допълнение към чаша чай или кафе в хладните есенни дни, раздаващи фин вкус, нежно ухание с усещане за топлина и семеен уют - ето ги…


Тиквени шприц бисквитки с масло и канелен аромат
/по рецепта на 


Продукти за около 14 бисквитки
70 гр. меко масло
80 гр. пудра захар
60 гр. пюре тиква*
100 гр. брашно
50 гр. царевично нишесте д-р Йоткер
1 ч. л. канелена захар д-р Йоткер /½ ч..л.канела
1 ч. л. бакпулвер д-р Йоткер

* пюрето от тиква е с минимално съдържание на вода, с по-гъста и плътна консистенция.
Фурната се загрява на 160° С. Тава за печене се покрива с пекарска хартия.
Маслото се разбива с пудрата захарта до получаване на крем, добавя се пюрето от тиква и след това останалите сухи съставки /пресети заедно/ и ароматизира. Цялата смес се разбива до хомогенизиране до получаване на гладко и пластично тесто.  Поставя се в сладкарски джоб със звездовиден накрайник и се шприцват бисквитки /аз избрах закръглена форма/ върху тавата.
Поставят се в предварително загрята фурна на 160 ° С за 15-17 минути, след което се изваждат, леко охлаждат в тавата и прехвърлят върху решетка за окончателното им изстиване.  

Имах идея да слепя двойни сандвичи с шоколад, но количеството се оказа определено малко и следващия път ще удвоя дозата.

И по-близо:



Опитайте...

сряда, 26 октомври 2016 г.

Димитровден е ...

Димитровден е -26 октомври 
и честваме един от любимите български светци 
 Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец 


Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви е роден  в Солун през 3 век, неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство.
Има една интересна особеност в иконографията на Свети Димитър - изобразява се като светец-воин. В ранните иконографски типове обикновено е представен в допоясно изображение, или в иконите от царския ред на иконостаса — седящ на трон. В тези случаи обикновено пронизва с копие или меч скорпион. След 16 век, заедно с други светци-воини, е представен като един от конниците на апокалипсиса — той язди червен кон. В тези изображения Свети Димитър убива някакъв символ на злото. В много български икони неговото копие пронизва Василий II Българоубиец или турчин. В гръцката иконография жертвата е българският цар Калоян тъй като гръцките православни вярват, че именно Свети Димитър е спасил Солун през 1207 убивайки българския цар Калоян,който бил обсадил града, в Русия - татарин — т. е. формално злото се асоциира с някой, който конкретно го олицетворява в някакъв исторически етап и среда. Православните църкви, с цел да изгладят възможните националистични тълкувания на иконографията, приемат, че жертвата на Свети Димитър е антихристът.

На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена /ако е сряда и петък- риба/... Също на масата се слага варена царевица,  пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.


Името Димитрий означава "посветен на Богинята Деметра", "земеделец". На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.

Честит Димитровден!
Специален празничен поздрав и красиви благопожелания към Дими
  и всички празнуващи
за здраве, късмет и много щастие!
На следващият ден -27 октомври се почитат св.Нестор който е свързан с житието на св.Димитър, заедно със св. Димитър Басарбовски. От 18-и век в патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена”в Букурещ се пазят мощите на този свят българин - Св. Димитър Басарбовски. 

четвъртък, 20 октомври 2016 г.

Мини картофени палачинки с карамелизирани ябълки и сметана



Имах идея да представя един кремест сладкиш с ябълки, но дъждовното време и есенно застудяване провокира към по-засищащи и калорични предложения - днес това са мини картофени палачинки с карамелизирани ябълки и сметана /Mini Potato Pancakes with Carmelized Apples/. Картофените палачинки са популярно ястие в полската, украинска, немска, швейцарска и други кухни, и без да се впускам в изследователски разсъждения за техния произход са със сходни рецепти и технология. Placki Kartoflane; Украинские/белорусские картофельные драники; RöstiKartoffelpfannkuchen - вариант на картофени крокети, аналози на не по-малко популярния наш специалитет пататник, които се отличават със своята сочност по средата и хрупкавост в краищата. Приготвят се от сурови рендосани картофи с високо нишестено съдържание /най - трудоемката част/, а в повечето рецепти за предотвратяване на окисляването и потъмняване за настърганите картофи се добавя  кромид лук, който замених с лимонов сок, за свързващ елемент се използва яйце и овкусява с подправки. Съвременните технологии в домакинството улесняват и облекчават труда, така че с употребата на кухненски робот или блендер, подготовката им е бърза и лесна, а съдовете с не залепващо покритие значително намаляват количеството необходима мазнина за пържене.
Могат да се сервират със заквасена сметана, пресни подправки или да се поднесат като гарнитура. След рецептата за картофени рьощи и задушено червено зеле с преобладаващ солен и постен акцент, сега картофените палачинки носят актуалната комбинация с лек сладък нюанс от карамелизирани ябълки и сметана.


Мини картофени палачинки с карамелизирани ябълки и сметана
по основна идея от Mini Potato Pancakes with Carmelized Apples


Продукти за 8-10 броя малки палачинки
2 големи картофа
1 яйце
1 ч.л. лимонов сок*
1-2 с.л. нишесте
1 ч.л. сметана
сол и черен пипер на вкус
* в повечето рецепти за предотвратяване  на окисляването и потъмняване за настърганите картофи се използва ½  глава кромид лук, замених с лимонов сок

Продукти за топинг от карамелизирани ябълки:
2 кисели ябълки, нарязани на резени
3 с.л. кафява захар
3 с. л. масло
¼  ч. л.а канела

1 ч.чаша заквасена сметана

1 ч.чаша =240 мл.

Картофите се обелват и измиват, след което рендосват /заедно с лука / лимоновия сок / на фино ренде или се използва кухненски блендер. Отцежда се течността във фина цедка и към получената плътна маса се добавят яйцето, сметаната, нишестето, сол и черен пипер на вкус, и  разбърква  добре.
Загрява се тиган с незалепващо покритие  и леко омазнява. С помощта на супена лъжица се оформят тънки палачинки /за да могат да се изпържат и във вътрешността/. Получените палачинки се готвят от всяка страна за около 2 минути (до златисто кафяво).
Сервират се топли.


За топинга от карамелизирани ябълка: Разтопява се маслото в дълбок тиган на печката на средна температура. Добавя се кафявата захар и се разбърква,  след което се добавят ябълковите резени и канелата. Сместа се вари на средна температура за около 7-10 минути, докато ябълките са покрити със сгъстена карамелена смес. Отстранява се от огъня и оставя да се охлади леко.


За поднасяне върху всяка картофена палачинка се поставя около една чаена лъжичка ябълкова смес. Слага се малко от заквасена сметана на върха на ябълките и се поръсва със ситно нарязан лук.


Опитайте...

сряда, 19 октомври 2016 г.

Почитаме Свети Иван Рилски Чудотворец

На днешния ден, 19 октомври почитаме св. Иван Рилски Чудотворец -
 български духовник, български светец и отшелник, 
небесен закрилник и покровител на българския народ.


А тази година се навършват 1140 години от рождението  и 1070 години от неговото успение (876-946).


Иван Рилски, Рилският чудотворец - Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. И още  ....  


ПОСЛАНИЕТО на св. Йоан Рилски до св. цар Петър


Oснова на покаяние, пример на умиление,
образец на утешение и на духовно съвършенство
бе твоят равноангелски живот, преподобни,
като си пребивавал в молитви, постничество и сълзи.
Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!


Честит празник!

събота, 15 октомври 2016 г.

Печена мускатна тиква с камамбер, орехи и мед



При нас тиквените истории тази година започнаха отдавна, но едва сега успявам да предложа тази идея - Печена мускатна тиква с камамбер, орехи и мед. Поотделно комбинациите на камамбер с мед и орехи, и на тиква с мед и орехи са почти класика, в случая са съчетани в едно. Като основа взаимствах Roasted Butternut Squash with Camembert, но замених доматите и подчертано соленият вариант на ястието. Избрах лек нюанс на сладост, по-наситен вкус и аромат от малки питки камамбер и нотка на пикантност със стръкче розмарин. За финал струйка мед и хрупкаво запечени пресни орехови ядки. Сиренето може да се обогати с микс тип фондю, а и тиквата да се употреби цяла, както страхотната рецепта на Катето.
Използвах малки мускатни тикви, наричани още "цигулки" (Cucurbita moschata) за индивидуално сервиране - сладка и ароматна, с хомогенна и плътна месеста част, тя е една от най-сладките измежду различните видове тикви — средно 100 гр. сурова тиква съдържа по грам глюкоза и грам фруктоза. Тъмно оранжевият цвят на тиквата се дължи на високото съдържание на бета каротин, и е сред десетте най-богати на провитамини плодове и зеленчуци, рекордьор сред тиквите. Месестата част е плътна и еднородна, бедна на целулоза, структурата й е изключително фина,  което предполага и по-кратко време за  термична обработка и приготвяне.
Сервират се топли, гарнирани със солени бисквити, още мед, резен ябълка, а за любителите на изразен по-сладък привкус добавих кубчета рачел от тиква.


 Печена  мускатна тиква с камамбер, орехи и мед


Продукти за 4 порции:
2 малки мускатни тикви
2 кръгли малки пити сирене тип "камамбер" от 125 гр.
1 с.л. кокосово олио
4 стръка пресен розмарин
шепа орехи
2 с.л. мед
* скилидка чесън по-желание
За гарниране – солени бисквити, ябълки, още ядки и мед

Загрява се фурната до 200 ° C градуса. Тава за печене се покрива с алуминиево фолио. Сиренето се разрязва напречно за получаване на два диска.
Тиквата се разполовява надлъжно, почиства, прорязва и леко омазнява. По желание се добавя наситнена скилидка чесън и се пече до омекване и полуготовност, според големината – около 30 минути.
Изважда се от фурната, в дълбоката полусферична част се поставя парче сирене, плътната част се потърсва с мед и отгоре се подреждат орехите. Връща се във фурната и пече около 10-на минути, докато сиренето се разтопи и орехите запекат.


Сервира се топла, гарнирана със солени бисквити, още мед, резен ябълка и за любителите на по-сладък привкус – рачел от тиква.


И още предложения с тиква


Опитайте...

петък, 14 октомври 2016 г.

Света Петка Българска - Петковден

Всяка година на 14 октомври се почита
Света Петка Българска-
една от най-обичани светици в целия православен свят



Светицата - патрон на името е Света Петка Българска. В народния календар Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, на годежите и сватбите. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта, в народните легенди светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия - пазителка на дома).
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата.

По народна традиция на Петковден се месят пити колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза: овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми
Именници: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.










Честит, слънчев и хубав празник!

петък, 7 октомври 2016 г.

Брауни чийзкейк с рикота в шоколадова черупка



Хегемонията на шоколадовите сладкиши е безспорна, разнообразието, комбинациите и новите креативни решения… впечатляващи. И в този ред на мисли, едно съчетано предложение за любителите на неостаряващия браунис и модерния чийзкейк – Брауни чийзкейк с рикота в шоколадова черупка. Наситен, плътен вкус с лек аромат на ром и кафе, освежен със слой нежна ванилова рикота и крехка черупка от натурален шоколад. Веднага ще отбележа, че сред акцентите в този десерт се явява по-нестандартната глазура, заменена от фина обвивка с релефа на формата за изпичане. Покритието от разтопен, но много по-добре от темпериран шоколад /топлинна обработка, чиято цел е постигане на промяна в кристалната структура/ ще предаде гладка, лъскава консистенция и специфична трошливост. По-изтънчено и елегантно изпълнение може да се постигне с използване на бял шоколад и форма с красив изящен релеф. Свежи ароматни малини са чудесно допълнение към цялата композиция:


Брауни чийзкейк с рикота в шоколадова черупка
 /по идея от Schokoladen Cheesecake/


Поглед отгоре и в разрез 



Продукти за релефна силиконова форма ф20-22
    175 гр. шоколад,  50% какао
    125 гр. много меко масло
    125 гр. фина захар (около 1/3 +1/4 ч.чаша)
    2 яйца
    175 г брашно, пресято (около1 ½ ч.чаша)
    1 с.л. какао
    1 ч.л. бакпулвер
    ¼  ч. л. сол
    3 с.л. мляко /течна сметана
    3-4 с.л. течна сладкарска сметана
    ½  капсула аромат ром на д-р Йоткер
    За млечна смес:
    250 гр. рикота, използвах Lovilio   
    100 грама захар (около ½ ч.чаша)
    1 с.л. царевично нишесте
    2 яйца
    1 капсула бутер ванилия на д-р Йоткер
    3 с.л. шоколадови капки
    
    още около ¼ ч.чаша течна сметана и 1-2 с.л. еспресо кафе
   1 ч.чаша чаша свежи малини за гарниране и декорация
    Глазура:
    250 гр. натурален шоколад/кувертюр*
    * в оригиналната рецепта е предвидено 400 грама шоколад
1 ч.чаша =240 мл.
За тестото на шоколад:
    Загрява се фурната до 160 градуса С., релефна силиконова форма ф20-22 се намазнява.
    Разтопява се сметаната с шоколада в МВ или след кипване на сметаната и заливане на ситно нарязания шоколад, след което хомогенизира. 
    Маслото и захарта, се разбиват с електрическа бъркалка до побеляване и увеличаване на обема. Добавят се яйцата и разбърква добре. Смесват се с пресятото брашно с какао, сол и бакпулвер. Изсипва се млякото с разтопения шоколад, ароматите и разбърква до получаване на еднородна смес.
 Млечната смес се забърква в отделна купа - яйца със захарта се разбиват до получаване на двоен обем . След това обаче се работи само с леко разбъркване!  Добавят се сиренето рикота и царевично нишесте и ароматите и леко обърква, докато се получи кремообразна консистенция.
    Напълват се две трети от шоколадовата смес във формата и разстила гладко с помощта на шпатула или лъжица.Следва половината крем чийзкейк , поръсва се с шоколадовите капки, отгоре друга половина млечна смес. Останалата поколадова смес се разрежда  с малко мляко или сметана до изглаждане и изсипва /може да се шприцва/ най-отгоре.
   Пече се в  предварително нагрята фурна около 50 - 60 минути.
   След охлаждане се изважда от формата и поставя в хладилник за една нощ.
   На следващия ден:
   Накълцва се на ситно почти цялата част от шоколада и се стопява на водна баня, докато достигне 45° С, разбърква се добре. Поръсват се няколко парченца шоколад в разтопената смес, като се разбърква добре, докато се разтопят. Измерва се температурата, ако не е достигнала 32° С (леко хладък), се добавят още няколко парченца шоколад, след което изсипва в почистената силиконова форма /обливат се стените до повърхността, може и с четка/  и сладкишът се поставя обратно във формата. Поставя се поне за 2 часа в хладилник /при мен за нощ/, след което внимателно се изважда и е готов за сервиране. 


В зависимост от посоката на светлината, цветът на шоколада се отразява в различни нюанси:


Разрязва се с влажен и топъл нож и гарнира със свежи малини за декорация и вкус:


Опитайте...

неделя, 2 октомври 2016 г.

Ранна есен край Беровското езеро



С прекрасни гледки, душевен мир и хармония сред чиста и живописна природа, само на 170 км от София, Беровското езеро впечатлява, очарова и пленява ... Разположено е в подножието на Малешевска планина, Македония, се намира на 6 километра от град Берово и е с площ от 0.57 km ²; язовирът е построен през 1970г. с височина 60м и е един от най-големите сводести язовири в Република Македония. Заобиколено отвсякъде с рамка от борова, букова и дъбова гора, през клоните и височината на дърветата Беровското езеро очарова със свеж планински въздух, тишина и усещане за една натурална красота. 


Районът предлага отлични възможности за настаняване и често е наричан „Малката Швейцария” като е сред четирите най-големи кислородни коридора на Земята. Комплексът е разположен в източната планинска част на Македония на 1100м надморска височина, открит през лятото на 2011г. и изграден по изцяло природо съобразен начин – от местен вулканичен камък и дърво, а електроснабдяването му се  осъществява от соларен парк. С живописната и неповторима природа го правят идеално място за спокойна и релаксираща почивка.








 И още снимки от Беровското езеро, с възможност за разходки около него:









На изхода на град Берово по посока стената на язовира е разположен женският Беровски манастир„Свети Архангел Михаил“ манастирската църква е ранновъзрожденска, изградена е в периода от 1815 до 1818 година.
Легендата за построяването на църквата е следната. В началото на XIX век Берово имало около двеста къщи и само една малка църква, затова местните първенци решили да изградят нова църква на мястото, наречено Могила. Местният свещеник поп Пецо издействал позволение за градеж от валията, но при много тежки условия - църквата да бъде изградена ниско под нивото на пътя и да не се вижда, граденето да завърши за четиридесет дена, а поп Пецо, най-малката си щерка, Султана, да я даде в харема. С голям труд и пожертвование на вярващите църквата била иззидана и покрита с каменни плочи за четиридесет дена. За да не се набива на очи, външните стени са измазани със сажди и вар. Но валията видял, че църквата е изградена над земята и разгневен наредил тримата църковни настоятели веднага да бъдат убити пред нея, а тъй като Султана избягала в Кюстендил, поп Пецо бил затворен. Той бил пуснат от затвора след три години, а неговата щерка се върнала в Берово след убийството на валията от хайдути. Първите калугерки в манастира били снахата и щерката на поп Христо, зет на поп Пецо, които се замонашели с благословията на игумена на Рилския манастир.