четвъртък, 31 март 2016 г.

Постни пастички с тиквено семе, годжи бери и шам фъстък



Суровите ядки и семена, като здравословен източник на полезни мазнини и протеини, са особено препоръчителни през пролетта и по време на пости.  Днес обаче няма да пиша за тях като носители на полезни и здравословни съставки, а за препоръчителната необходимост да се консумират след предварително накисване. Информацията е значима, особено за хората, в чието меню бобовите и зърнените присъстват често. Ядките, бобовите и зърнените храни съдържат в себе си две вещества: ензимни инхибитори и фитинова киселина, които пречат на пълноценното усвояване на храната.. Ензимните инхибитори предпазват семената в почвата от гнилостни процеси, докато настъпи подходящия момент за покълване, затова и усвояването им от човешкия организъм далеч не е пълно и ефективно. Фитиновата киселина от своя страна е реактивна, за да осигури на семената необходимите хранителни вещества за оцеляване се свързва с редица важни минерали (калций, магнезий и желязо), от които до нас в крайна сметка не стига почти нищо. При накисване ензимните инхибитори се неутрализират, а фитиновата киселина се отделя във водата. И още - в накиснатите ядки се образуват храносмилателни ензими, витаминното и минерално им съдържание се увеличава, а консистенцията им става мека. Всичко това улеснява храносмилането и пълноценното усвояване на съставките им от човешкия организъм. Видимо увеличават обема си, а вкусът им се доближава до този на прясно откъснатите ядки.
1. Процесът по накисването започва с измиването на ядките или семената.
2. Слагат се в порцеланова/стъклена чаша или буркан.
3. Добавя се необходимото количество вода. Минимумът е 2 пръста над ядките или семената. Но бадемите, лешниците, кайсиевите ядки, елдата и нахутът изискват много повече. При тях съотношението е до 3 части вода към 1 част продукт.
4. Оставят се да киснат във водата, за необходимото време, посочено в таблицата.
5. След това водата, в която са изкисвани се изхвърля, а самите ядки или семена се измиват няколко пъти. В нея са всички инхибитори, които ги правят трудно смилаеми. От този момент са готови за употреба или се оставят за покълване.
Идеята за здравословен сладкиш от семена и ядки е сезонна, за да се бори с пролетната умора и чудесна добавка за постите. Вариантите за съчетаване и комбинация за многобройни, сега избрах за основа обикновените семки с необикновени свойства - тиквено семе, заедно с удивителните качества на шам фъстък и малкото тибетско чудо годжи бери, фурми за слепване и не само, малко мед, какао, цитрусов аромат и веган шоколад.


Постни пастички с тиквено семе, годжи бери и шам фъстък 
Продукти за повече от дузина, според големината
1 ч.чаша тиквено семе /белено/
¼ ч.чаша шам фъстък
½ ч.чаша годжи бери, сухо
1 с.л. тиквен тахан
8 бр. светли фурми
1 с.л. кокосово масло /фъстъчено олио
2 с.л. портокалов сок/вода
1 ч.л. цитрон аромат д-р Йоткер
1-2 с.л мед
1 с.л. какао
20 гр. натурален веган шоколад, или рожков

25 гр. натурален веган шоколад, или рожков за глазиране
1 с.л. кокосови стърготини и ядки за гарниране

1 ч.чаша =240 мл.
Семената се накисват във вода според, според строежа и вида им – за тиквеното семе се препоръчва около 8 часа, фурмите за около20-30 минути, за шам фъстъка мненията са спорни дали се накисва или, годжи бери само измива. Шоколадът се разтопява на водна баня с кокосовото масло или фъстъчено олио.  В кухненски робот или блендер се поставят твърдите съставки, добавят се и течните, след което се пасира до желаната гладкост.  Оформят се елипсовидни пастички и поставят в хладилник за около час, да стегнат. Останалото блокче шоколад /25 гр./ се разтопява с 1 ч.л. олио на водна баня или в МВ и с него се тункват от пастичките от горната страна. Изчаква се леко да стегне глазурата и потапят от долната страна в кокосови стърготини или смлени ядки. Поставят се и съхраняват се в хладилник.  
 Вкусни, свежи и цветни - зареждащи с пролетно настроение и енергия.


Чудесни за самостоятелно похапване, десерт или в компанията на чаша сок или чай.


Позволявам си да прикача и една много полезна и красиво оформена таблица за необходимото време за накисване на ядки, семена и зърнени храни от Надя Петрова:
 Забравената древна традиция – накисване:



Опитайте...

събота, 26 март 2016 г.

Постни блини с пълнеж от гъби



Рецепта за блини - естествено руска и с точното наименование Постные блины с припеком. Идеята за постни блини е почти класика в постната кухня, също и за блини със задушени гъби и лук. По-различното в случая е общото изпичане на тестото за блини и гъбите – декоративно и интересно. Гъбеният или зеленчуков пълнеж може да се смеси изцяло с тестото или да се оформи на слоеве. Има рецепти  блини с различни набухватели – мая, сода, бакпулвер, избрах по-бърз вариант. Плътността на гъбите, като вегетариански заместители на месото, овкусяването със свежи подправки, пресен лук и гарниране със салата, прави предложението типично пролетно, /вече споменах подходящо за пости/ и напълно достатъчно за основно ястие или лека вечеря. За любителите на сладкия вариант, вместо пълнеж може да се гарнират с пресни плодове, мед и ядки – добра възможност за закуска или десерт.


Постни блини с пълнеж от гъби


Продукти за около 8 блини
800 мл.— 1 л вода*
1 ½ ч.чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
¾  ч.л. сол *
¼ ч.л. захар,по желание
3-4 с.л. олио

*по рецепта се предвижда литър, но е удачно да се добавя на части, при мен количеството се намали на 800 мл.
** по рецепта солта е 1 ч.л., но е малко по-солено за моя вкус
1 ч. чаша =240 мл.

За пълнеж на една блина
1 бр. гъба печурка, средно голяма
1 с.л. пресен лук
1 ч.л. свежи подправки /магданоз, копър, босилек/

Оригиналната рецепта, онагледена в снимки и стъпки.

В ½ л. вода се поставят брашното, смесено със солта, бакпулвера и захарта /по желание/, след което се бързо се разбърква и обединява добре.
½ л. вода се кипва и докато е гореща се налива на тънка струйка в тестото, до получаване на смес като течна сметана  при мен допълнителното количеството гореща вода бе около още 300 мл./. Добавя се олиото и окончателно хомогенизира.
Гъбите се почистват и нарязват надлъжно на тънки ивици, след което запържват двустранно в горещ тиган с тънък слой мазнина. Изваждат се и оставят настрана. За окончателното оформяне на блините има две възможности – към общата тестяна смес да се прибавят задушените гъби, лука и подправките, и по този начин да се изпекат блините, като подобие на омлети; или да се смесят само лука, подправките и тестото, а гъбите да се подредят върху тигана и отгоре да се полеят с овкусената смес. Изпичането и двата случая е на средна температура, с тънко омазнявване на покритието; двустранно – минута две от едната и още около половин от другата.


Чудесни в компанията на свежа салата, с още пресни подправки. Както аналогичните техни представители ги харесваме топли.


Интересен вариант  е сервирането тип „коктейл” в чашка с още задушени гъби.


Споменах вече възможността за закуска или десерт - сладкия вариант, вместо пълнеж, изпечени по традиционен начин и гарнирани с пресни плодове, мед и ядки.


Опитайте…

петък, 25 март 2016 г.

Благовещение Богородично - Радвай се, благодатна

“Радвай се благодатна,
Господ е с тебе; благословена си ти между жените...”



В днешния ден, Благовещение, християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.
 Свето Благовещение,25 март, e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат,в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Марияче ще стане майка на Божия син - Спасителя на света
В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според поверието, в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Храната е постна, но се разрешава риба. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител - домашния дух. Някои предложения за празника: постни цветни сладки или други, "жаваронки", пити, нахутени "трюфели", а тази година енергийни пролетни пастички с тиквено, семе, годжи бери и щам фъстък.


Имен ден празнуват Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, БЛАГОВЕЩЕНИЕ, Благодатка, Благой, Благомил, Благомира, Блаже, Блажена, Блажо,и Евелина, Евангелина Гавраил, Габриела, Гавраила..

Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката
като духовен семеен празник и на света Богородица.


 Богоро́дице Де́во, ра́дуйся, 
Благода́тная Мари́е, Госпо́дь 
с Тобо́ю, благослове́нна Ты́ 
в жена́х, и благослове́н пло́д 
чре́ва Твоего́, я́ко Спа́са 
родила́ еси́ ду́ш на́ших.

Честито Благовещение, 

честит празник, майки! 

 с пожелания за вяра, надежда, любов и много благи вести.

събота, 19 март 2016 г.

Постно шоколадово-бананово брауни



Съботният ден от първата седмица на Великия пост е и църковен празник, в памет на
И първата рецепта за великденските пости е с идея за нещо сладичко за празничен десерт или във времето на следобедно кафе. Семпло, бързо и лесно за изпълнение, но с чудесен резултат - постно шоколадово бананово брауни. Отдавна вече не се налага да правя убеждения за вкуса на постните сладкиши – меки и фини, с деликатна текстура, а браунито – влажно, ароматно и шоколадово... 
Освен с класическото ’опитайте”, споменатите характеристики могат да се свидетелстват  и с включените съставки заместители на яйцата
1. - заместител, когато яйцето се използва, за да придаде сочност - Чиа семена: те са взаимозаменяеми с лененото семе; 1 с. л. смлени семена чиа се смесват с 1/3 чаша вода и се оставят да престоят поне 15 минути. Смесено с ¼ чаена лъжица бакпулвер пък, спомага за надигането на печивата. 
2. - заместител, когато яйцето се използва за слепване на съставките - Банан: ½ добре намачкан банан се равнява на едно яйце. Той държи балончетата въздух, прави сместа здрава и влажна и придават приятен аромат и апетитен кафяв цвят. Идеален е за бързи хлебчета, мъфини, торти, палачинки и бисквити (ако сместа трябва да се надигне, да не се забравя добавката на сода/бакпулвер). Съвет: бананите са добре узрели, когато са започнали да покафеняват, тогава са и по-сладки. 
 3. - заместител, когато яйцето спомага процеса на бухване - Ябълков оцет: смесват се 1с. л. оцет с 1ч. л. сода за хляб.  И още подобни съвети :тук.
От миналата година имам още едно предложение за постен браунис, с червено цвекло, но настоящата рецепта е с перфектната комбинация на банан с шоколад и лек кафеено-портокалов аромат.


Постно шоколадово-бананово брауни
/по идея, с изменения от Vegan, Gluten Free Dark Chocolate Espresso Brownies/


Продукти за тава 20х20 см.
1 с. л. семена от чия
3 с. л. хладка вода
1 ч. чаша брашно от лимец
½ ч. чаша овесено брашно или пшенично
1¼ ч.чаша кафява или бяла захар захар (може и 1 чаша, за да се направи по- малко сладко)
½ ч.чаша неподсладено какао на прах
1 ч. лъжичка бакпулвер
 ½  к. л. сол
1 ч.л. ябълков оцет
¾  ч.чаша бадемово, оризово мляко или вода
¼ ч.чаша сварено еспресо
 ⅓ ч.чаша олио
 ⅓ ч.чаша бананово пюре
1 ч.л. портокалова кора
90 гр. веган шоколад + 10гр. за отгоре
¼ ч.чаша фин конфитюр за глазиране /портокалов, кайсиев или друг по желание/

Фурната се загрява до 175С  и квадратна тава 20х20 см, се застила с ал. фолио или се намазнява и набрашнява.
 В чашка, се накисват чия семена с топла вода и оставят за около 15 мин.   
 В голяма купа се смесват сухите съставки:  брашната, захар, какао на прах, бакпулвер и сол.
На водна баня или в МВ с малко от  олиото се разтопява шоколадът.
Отделно се смесват мокрите съставки: разтопения шоколад, мляко, еспресо кафе, олио, бананово пюре, оцет и чия смес. Разбъркват се и добавят  към сухите съставки.  Двете смеси се разбъркват до хомогенизиране, ароматизира се с портокалова кора и прехвърля в тавата за печене. Отгоре се поръсва с отделения и нарязан на едро шоколад.
Пече се в продължение на 25-30-35 минути, или докато клечка за зъби поставена в центъра излиза само с няколко трохи - за перфектно влажна, дъвчаща, да не се препича.  Оставя се да се охлади в тавата и се глазира с конфитюра. Разрязва се студен, може да се приготви и ден по-рано, като се съхранява на студено и в затворен съд.  


Идеален в компанията на чаша ароматно кафе. 



И още идеи за постни сладкиши:



Опитайте...,
Честита, усмихната и вдъхновяваща пролет!

неделя, 6 март 2016 г.

Великденски пости 2016

 Време за пости...
Великденският пост /тази година от 14 март до 30 април/ е най-строгият и продължителен  в цялата година - време за усърдна молитва и покаяние, с които да се измоли прошка за греховете. Той напомня за 40-дневното гладуване на Христос в пустинята. Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-древния християнски празник Възкресение Христово - Пасха. Постът е съставен от две части – Светата Четиридесетница и после Страстната седмица. 

 ПРАВОСЛАВНИЯТ  ПОСТ  И  НИЕ:
"... Основното в поста е доброволното въздържание от блажна храна (месни, млечни продукти), при умерена употреба на постни видове храни (с растителен и зеленчуков характер). Но постът не е самоцел. Той е само средство за нравствено очистване, за цялостно извисяване... Друго важно условие за правилно провеждане на поста - това е готовността на постника да разтвори широко сърцето си за излъчване дух на опрощение..."



Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;
като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;
не завиждай никому;
не осъждай никого;
не поглеждай с пожелание;
не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;
не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;
нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;
пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!
Бъди благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък.
Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене,
а душата ти се надува от гордост?
Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?
Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?
Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?
И така, като постим телесно, нека постим и духовно;
като очистваме тялото с въздържание от храна и питие,
нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли;
нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете,
с милост към всички наши ближни.
Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.
Постихме с пост благоприятен, благоугоден на Господа.
Пост на отричане от злото, въздържане на езика, въздържание от гняв, отлъчване от похотите, злословието, лъжите и клетвите.
Постът, през който липсват тези прегрешения, е истински и благоприятен".
 

Великият пост  има мисионерски произход. Тези 40 дни в началото постели не християните, а езичниците, които искали да приемат Кръщение. И тези хора се подготвяли към Кръщението…Тогава кръщение приемали зрели хора, като в ония времена Църквата е определяла само няколко дни в годината. Да речем на Рождество, на Великден са давали кръщение, и още няколко такива дни е имало, но преди всичко на Велика Събота преди Великден. Така Великият пост първоначално се зародил в християнска църковна среда като пост на солидарността като особено време за молитви не толкова за себе си, а молитви за онези хора в света, в който живеем и който се надяваме да доведем при Христос. 

Постът се предхожда от две подготвителни седмици

Първи шест седмици на Великия пост: 
Първата седмица на Великия пост /14 март-20 март/, както и последната, се отличава с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност. В петък на светата литургия се освещава коливо - варена пшеница с мед. Прави се в памет на св. Теодор Тирон, който опазил християните от гаврата на византийския император Юлиан Отстъпник. През 362 г. той наредил по време на християнския пост в гр. Антиохия тайно да поръсят с кръв от животни всички храни. Но св. Тирон се явил в съня на Антиохийския епископ Евдокий и му разкрил коварния план на Юлиан.Съботният ден от първата седмица. Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон. След строг пост - растителна храна без олио и вино, се взема Св. Причастие. В първия неделен ден от Великия пост се извършва тържество в памет на възстановяването на почитта към светите икони. В съботния ден от първата седмица на Великия пост, както и на 17февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон, празнува се Тодоровден.   
Втората  неделя на Великия пост е посветена на св. Григорий Палама /Неделя на св. Григорий Палама./ - учител на Православие. Св. Григорий живял през XIV век и учил и разкрил учението за силата на поста и молитвата. Съгласно с православната вяра той учел, че заради молитвения подвиг и поста Господ озарява вярващите с благодатната Си светлина, с която Сам той сиял на Тавор.   
Третата неделя на Великия пост е Кръстопоклонна и тази година се чества големия празник Благовещение.
В Третия неделен ден на Великия пост Църквата ни напомня за страданията и смъртта на Господа, и с това иска да въодушеви и укрепи постещите да продължат подвига на поста. След Великото славословие се изнася Св. Кръст за поклонение от вярващите. При поклонението Църквата пее: Кресту Твоему покланяемся, Владыко, и святое воскресение Твое славим. Св. Кръст остава за поклонение през цялата седмица до петък, когато след часовете, преди Литургията се внася обратно в олтара. Затова Третата неделя и четвъртата седмица на Великия пост се наричат "кръстопоклонни".  
Четвъртата седмица на Великия пост  През тази седмица Църквата припомня стълбата "Лествица" на християнското съвършенство, по която приканя верните, с молитвите на свети Иоан Лествичник, да се изкачват по пътя на духовното съвършенство. Свети Иоан Лествичник в списаната от него "Лествица" представя 33 степени или стъпала на християнските добродетели, за първа от които определя смирението, без което стълбата ще рухне. Чества се на 30 март и в Четвъртата неделя от Великия пост.  
Пета неделя на Великия пост  е посветена на св. преподобна Мария Египетска
която се чества  на 1 април - жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който се намирала в един от храмовете. И не мислейки за своята греховност, не мислейки за това, че нейният живот няма нищо общо с този Бог на чистотата и любовта, на Който тя искала да се поклони, тя дръзновено поискала да влезе в храма. Но някаква сила я спирала; всеки път, когато тя се приближавала до вратите, тя бивала отхвърлена. Изпаднала в ужас, тя се обърнала към Майката Божия за помощ – и била допусната в храма. Но от храма тя не се върнала към предишния позорен живот; тя се оттеглила в пустинята и там прекарала, в неописуем подвиг, в съвършена самота, целия си останал живот до смъртта; живот, който не бил живот на безплътно същество, но бил наистина живот на въплътения дух, оживен от покаянието и благодатта.
Като образ на всецялостно пълно покаяние е установено паметта на преподобна Мария Египетска да се припомня в Петата неделя от Великия пост - неделя, през която приканата за покайно съзнание завършва с четене на целия канон на св. Андрей Критски
Следват Шеста седмица на Великия пост - Предпразници наВъзкресението и Страстната седмица - седмица на Христовите страдания.


Повечето хора вече не се съмняват в благотворното влияние на поста върху душата и тялото на човека. По време на Великденските пости не трябва да се консумират храни от животински произход: месо, риба, яйца, млечни продукти. Разрешени са плодовете, зеленчуците, зърнените култури и растителните продукти.  
Пости ... и не само
Постни сладкиши
И още относно постните ястия, както и някои предложения за:



Постен хляб и печива



Хлебни и тестени храни, и още хляб /повечето рецепти са подходящи/



Горещо препоръчвам един много полезен блог за здравословни, природосъобразни, постни и вегански рецепти, съвети и идеи - КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО на Елена Димитрова.



Още пояснения за поста  ДЕСЕТ ПРАВИЛА ЗА ВЕЛИКИЯ ПОСТ.



„Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза от устата, то осквернява човека" (Мат. 15:11). 

Постът – начин на употреба 

Леки, спасителни и спокойни...