сряда, 28 декември 2016 г.

Маринована херинга с коледни аромати



Сред всичките сладки изкушения с традиционни коледни аромати една по-необичайна рецепта за риба ... маринована херинга в коледен стил. Тази идея, Korzenne śledzie z orzechami, ме впечатли с използването на подправка за медени бисквити в състава на рибната марината и с подчертано ухание на канела, кардамон, джинджифил, лек нюанс на чесън, черен пипер и бахар. Сладък меден фон, сушени плодове и много ядки - бадеми, орехи, лешници, кашу, шам фъстък. Получи се интересна комбинация със сладко солен пикантен вкус, омекотен и смекчен вкус на риба. Нетрадиционно, но хармонично съчетание в характерните коледни аромати. Фини крекери или тънки сухарчета, хрупкава свежа ябълка, резен сочен портокал са чудесно допълнение и начин за по-различно оформяне и поднасяне в стил салата или предястие. 


Маринована херинга с коледни аромати
/по идея, с изменения от Korzenne śledzie z orzechami/


Продукти за 4 порции:
150 гр. натурално маринована херинга
½ ч.чаша олио
¼ ч.л. подправка за меденки*
¼ ч.л. канела
2 шушулки кардамон
2-3 зрънца бахар
2-3 скилидки чесън
½ ч.л. черен пипер, меланж
2 щ. сух джинджифил
1 с.л. мед, леко захаросан с връх
1 ч.л. кандиран джинджифил
½ ч.чаша сушени плодове /сини сливи, стафиди черни и бели, череши/
½ ч.чаша сурови ядки /бадеми, орехи, лешници, кашу, шам фъстък/
1 пръчка канела
 портокалова кора, по желание

*готов микс с коледни подправки и аромати напр. Belbake, Lidl
За сервиране – резени ябълка и свеж портокал
1 ч.чаша =240 мл.

Първо се подготвя марината. Налива се олиото в тиган, добавят се скилидките чесън, джинджифил, шушулки кардамон, канела и кора от канела, бахар, меланж черен пипер и подправка за меденки. Загрява се,  без да се препържва и маха от огъня. Следва лъжицата мед, енергично разбърква, след което - ядките и сушените плодове. Оставя се да охлади.
Херингата се подсушава с хартиена кърпа и се нарязва на порционни ивици. Подреждат се в буркан и се заливат с овкусеното олио с подправки и ядки /може и да се редуват на слоеве/. Затваря се плътно и поставя в хладилник.


Така маринованата херинга трябва да престои в хладилника два дни преди консумация за да се овкусят и обединят всички съставки.


Сервира се с резени ябълка и капки свеж портокал, препечен хляб или хрупкави сухарчета се съчетават много добре, а чаша ароматно бяло вино би завършила композицията…


Ябълката може да се издълбае и напълни с ароматна рибна смес.


Опитайте...

3 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много ароматно и вкусно предястие за предстоящата Нова година .Прекрасно изглежда, леко и много вкусно, не се съмнявам.Радвам се,че го предложи по - рано, за да го пробвам.
Поздрави и весели празнични дни !

pep-4o каза...

Много апетитна рибка, Дианка! Съвсем по мой вкус :) обожавам маринована херинга и често хапваме в къщи 0 ще опитам твоето предложение.
Поздрави и весело посрещане на новата година!

vesela каза...

Интересно, а и вкусно звучи!