сряда, 14 декември 2016 г.

Постни нахутени кюфтенца с карфиол и киноа



В последните публикувани рецепти приоритетно, като основна съставка присъства течността от варенето на нахут /aquafaba/. И за разлика от традиционната практика, където се използват сварените зърна, в спомената тема местата са разменени. Е, нахутени зърна не се изхвърлят, любими предложения с нахут имам много, но това е още едно попълнение, във веган или постен вариант - нахутени кюфтенца с карфиол и киноа /vegan cauliflower chickpea and quinoa fritters/. Комбинацията е многокомпонентна, с високо растително белтъчно съдържание и полезни мазнини /нахут и киноа/, наситена с витамини, хранителни вещества и аромати - фибри от карфиола, свежо присъствие на пресен спанак, магданоз и лук, лек пикантен нюанс във вкуса от горчица, чесън и кимион. За свършващ агент и не само, се разчита на семена от чия. След цялата серия полезни съставки и качества на продуктите, технологията на приготвяне също е в тази насока – избрах кюфтенцата да са печени, а не пържени, както в оригиналнта рецепта. Те са с крехка запечена коричка отвън и мекички вътре, засищащи и вкусни, а идеите за сервиране са с допълнение на салата, сос или нещо друго. Ето ги:


Постни нахутени кюфтенца с карфиол и киноа

Продукти за 10бр.
2 ч.чаши наситнен карфиол (около половин глава карфиолени цветчета)
1 ч. чаша сварена киноа пропорция 1:2 вода/
1 ч. чаша сварен нахут, консервиран и отцеден
1 ч.чаша пресен спанак
¼  ч. чаша брашно
1 ч.л. горчица
1-2 скилидки чесън
1 стрък пресен лук
1 с.л. пресен магданоз, нарязан
½ ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
½ ч. л. смлян черен пипер
кимион на вкус
3 с.л. семена от чия
6 с.л. вода за накисване
2 с.л. олио за омазняване при печене

1 ч.чаша =240мл.
В малка купа се смесват 3 с.л семена от чиа и 6 с.л. вода, като се оставят в продължение на 5-10 минути, за да се превърнат на желе.
В кухненски робот, се смила едро карфиолът, докато заприлича ориз или кус-кус, след което се добавят спанака и нахута. Пулсира се още няколко пъти, докато цялата смес се обедини, почти в края се поставят и  магданоз, лук и чесън (без да е напълно гладка). Изважда се и поставя в голяма купа, следват набъбналите семена от чия, сварената и охладена киноа /в пропорция 1:2 киноа–вода, за около 20-ина минути/; брашно, сол, червен и смлян черен пипер, кимион на вкус. Цялата се се хомогенизира и поставя в хладилник са се стегне за около 30 минути.
Фурната се загрява на 200 С с тава за печене се покрива с пекарска хартия, която се омаслява леко.
От сместа се оформят плоски кюфтета, поставят се в тавата за печене, отгоре леко се поръсват с мазнина и пекат около 20-на минути,до зачервяване, като последните 5 при обдухване с вентилатор от печката. Изваждат се, след леко охлаждане в тавата, се прехвърлят за сервиране.
Вече споменах, че са леко хрупкави отвън и мекички вътре, засищащи и вкусни, а идеите за сервиране са с допълнение на салата, сос или дип.


Разчупени:


Със свежа салата или


с пикантен доматен сос:


Опитайте...

2 коментара:

traiana каза...

Изглеждат страхотно, Дианка! Не съм правила нищо с нахут, май е време да опитам. Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесни постни кюфтенца, много елегантно поднесени и оформени.Чудесен избор към салати, предястия или основни ястия.
Приятна подготовка за предстоящите празници !