петък, 25 декември 2015 г.

Светли и благословени празници в здраве, мир, любов и благоденствие!


четвъртък, 24 декември 2015 г.

В очакване на Рождество

Иде Рождество...  И преди него, онази тиха и свята нощ на великото тайнство в очакване да се роди Божият Син. Нощ без много думи, нощ за размисъл, на непреходна човешка вяра, спасяваща надежда и животворна любов, която ще спаси света - Рождественска нощ. Светлина, мир и любов за всички в Коледната нощ!

Всяка година чудото на Рождество Христово влиза в нашите домове и  целият християнски свят тържествува и възпява раждането на Младенеца. За всички вярващи То се повтаря вече повече от две хилядолетия, за да стопли, просветли душите и доближи до Бога. Отново и отново Христос се ражда в сърцата и ги изпълва с любов, за да бъдат светли и чисти, защото Той дойде като Спасител на света. Рождество не е просто празник, то е послание, звучащо и в проникновението на  мъдрите слова на църковния отец и мислител св. Ефрем Сириец (IV в.):


"Днешният ден е ден на спасение. Той ни учи на мъдрост.
Днешната нощ носи мир и тишина на вселената. Тази нощ принадлежи на Кроткия.  Нека всеки да превъзмогне своята ярост и суровост. Тя [днешната нощ] принадлежи на Смирения.  Нека всеки да обуздае гордостта си и да смири високомерието си.
Днес е възсиял денят на милостта.  Нека никой не преследва другия с отмъщение за нанесената му обида.
Настъпил е денят на радостта.  Нека никой да не причинява печал и скръб.
Това е ден на благоволението. В него няма място за жестокосърдечност. Това е ден, безоблачен и ясен. Нека всеки обуздае гнева, нарушаващ мира и хармонията.
Днес Самото Божество се е вселило в човешката природа, за да се устреми и тя към всичко свято".


Бъдни вечер - навечерието на Рождество Христово  - 

вечерята е обредна, постна , но богата.
В очакване сме на нощта с великото тайнство...Рождественска нощ:


Тиха нощ!

1. Тиха нощ; свята нощ!
Всичка земя е в тишина;
Виж! Витлеемската светла звезда
Мъдрите кани от чужда страна,
Гдето Христос се роди.

2. Тиха нощ! Свята нощ!
Песен сега на похвала
Ангели пеят със радостен глас!
Вест за спасене донасят до нас:
Ето, Спасител дойде!

3.Тиха нощ! Свята нощ!
Всичка земя пей с веселба;
Богу во вишните да се даде
Слава и почет; от всякъде пей:
Мир за всегда на земя!

Лука 2:8-14
Нека да е тиха, свята и благословена великата Рождественска нощ за всички ни.  

Духовната топлина и домашният уют да ни заредят с доброта, любов и смирение! 

понеделник, 21 декември 2015 г.

Пълнена тиква с нахут

В седмицата на Бъдни вечер споделям и тематично постно предложение  - Пълнена тиква с нахут
Традиционно на трапезата на Бъдни вечер се слагат само постни ястия. Най-често са 7, 9 или 12, като колкото по-голям е техния брой, толкова по-богата ще е годината, вещаят празничните гадания. Обикновено ястията не са претенциозни, а сезонни и обичайни за региона, но превес на масата имат варивата и зърнените култури, които са символ на благополучието в дома. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Разбира се импровизацията е позволена и може да се разнообрази традицията, но придържайки се към повелите на дедите ни - Бъдни вечер е веднъж в годината.
Това е последната ми рецепта за първи брой на новото електронно списание SOintoFOOD, а сега е времето отново да се разгледа...



Пълнена тиква с нахут
Продукти:
1 тиква, малка *
1 ч.чаша сух нахут или консерва от 800 гр.** /най-добре био/
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка, суха
3 с.л. зехтин/олио
1 ч.л. доматено пюре
1 к.л. червен пипер
1 с.л. сух джоджен
2 скилидки чесън
1-2 дафинови листа
1 ч.л. препечено брашно
сол, черен пипер; смлян кимион на вкус

* подходящите за печене са с по-плътна стена, използвах тип френска с диаметър около 18-20 см.
** ако ще се използва сух нахут, се накисва от предната вечер. На следващия ден се поставя да заври и след десетина минути, се отцежда и изплаква добре. Водата се подменя и оставя отново да заври - до омекване. Отцежда се, като част от течността се запазва
Фурната се загрява на 175С.
Тиквата се прорязва в горната част като капаче, почиства от семената и слоят зад тях, като се оставя с по-дебела и плътна стена. Намазва се отвън с олио загъва се с алуминиево фолио /без капачето/ и поставя да се запече в умерена фурна 175С за около 20мин., без да бъде напълно готова.
Морковът и лукът се нарязват на ситно и задушават се в сгорещена растителна мазнина до омекване. Следват скилидките чесън, червен пипер и доматеното пюре, маха се от котлона и се залива върху отцедения нахут. Посолява се, поръсва се с черен пипер и кимион на вкус, стрит сух джоджен, сушената чушка, дафинови листа и се прехвърля в печената тиквата. Малка част от отцедената течност се размива с брашното и допълва  във вътрешността на тиквата на височина около 1 см. под горния ръб. Поставя се капачето, отново загъва с фолиото и пече до омекване още около 30-40 минути, според сорта и твърдостта на тиквата.
Изважда се от фурната, оставя се за десетина минути да отлежи и сервира.


Резен тиква, обилно полята с нахут и люта чушка по желание.


Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
Опитайте...

събота, 19 декември 2015 г.

Тиквени гевречета за Игнажден



Това са последните постни питки  за тази година, като изключим задължителната  за Бъдни вечер. С наближаващия Игнажден в народния ни календар започват коледните и новогодишни празници. Като символика, която е насочена  към бъдещето и идната година, Игнажден е сред най-популярните в нашата традиция. Първият гост, Полазник, който прекрачи прага на дома се счита за особена важност, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на дома и семейството. "Сполезът" - Това е късметът. Повече за празника - утре. Традициите, спомените и подготовката за такива светли празници,  ги правят още по-хубави, вдъхновяващи и осмислящи.  
По традиция се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството, като някъде в страната ги наричат "игнатови кравайчета". С такава питка се посреща и гостът  Полазник, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер. Имам различни идеи за такива кравайчета  завити, като торбички, сърчица, подкови, а тази година са с тиквено тесто:


Тиквени гевречета за Игнажден
/по идея на Perece SA bundevom /


Продукти: за 9-10 бр.
15 гр прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. мед
¾ ч. чаша топла вода
½ ч.чаша тиква, пюре
300 гр. брашно
1 ч. л. сол
1с.л. зехтин или олио

Още
4 ч. л. брашно
1 ч. л. сол
студена вода
1 с.л.олио/ зехтин за намазване.
Начин на приготвяне:
В чаша се размиват натрошената прясна мая, захарта, малко топлата вода за да се получи кашичка и изчакаме мая да шупне.
В по-голяма купа се смесват около половината брашно със солта и оформя като кладенче в което се поставят пюрето от тиква, задействаната мая и останалата вода с меда и олиото. Бавно се замесва първоначално с вилица, а след това по малко добавяйки брашно и с ръце до получаване на меко тесто. Дооформя на топка и оставя на топло място да втасва, до двойно увеличение на обема /около 1 -1½часа
Фурната се загрява на 180-200 С.
От втасалото тесто се късат топчета , оформят на фитил и сплитат като гевречета или друга желана форма. Намазват се с фин слой олио/зехтин и могат да се поръсят със семена.
Пекат се в продължение на 15-20 минути, след което се „нашарват” с тънки черти от сместа на брашно, вода и сол, допичат се още няколко минути до златисто и изваждат.


Оформянето може да бъде различно.


 И разчупено...


Опитайте...

Игнажден и Предпразненство на Рождество Христово

Тази година празникът на Свети Игнатий Богоносец по църковен календар е изместен с ден напред - от традиционната дата 20 декември, на 19 декември, събота. 
/Промяната е отразена в църковния календар за 2015 г., 
а съветът на някои свещеници е миряните да празнуват деня така, както го диктува сърцето им/

В народната ни празнична традиция с Игнажден се свърза с предпразненството на Рождество Христово , и започват коледните празници, считан за начало на новата година, наричан още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден"



По предание Свети Игнатий Богоносец е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал:  
"ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно".





На този ден Църквата почита Св. Игнатий Богоносец, - един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. Св. Игнатий е роден и живял през ІІ век, като бил един от многото ученици на Йоан Богослов и заемал архиепископската катедра в Антиохия. Подобно на много други ревностни християни, той бил постигнат от яростта на гоненията. Смъртта му била мъченическа - при гоненията на римския император Траян срещу християните загива разкъсан от диви зверове на сцената на римския колизеум.



Знае се, че Игнажден е от тези народни празници, които се честват из цялата страна, и закономерно е разпространен под най-различни названия. Всичко, което се прави на този ден, се приема че, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.

На 20 декември народът празнува своеобразна Коледа, с деня на св. Игнат започва честването на Новата година и на коледните празници. Знак за това е обичаят "полазване". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година.

"Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома, е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Не случайна е народната приказка "На Св. Игнат по госте се не иде!", а които са късметлии, имат "добър полаз", още по-предния ден ги калесват с бъклица или с ракия, та рано сутринта на следния ден да посетят поканилите ги.

Друга част от поверието и още за Игнажден в народния календар.

На трапезата, която е постна, се поставя боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая. По традиция се месят колачета или кравайчета  за всеки член на семейството, имало е забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.
И днешните "игнатови гевречета" са естествено постни, но замесени с тиква в тестото.






И тази година пак да си пожелаем хубав празник,  добри гости да прекрачат прага ни, да донесат здраве, късмет и благоденствие във всеки дом!

петък, 18 декември 2015 г.

Коледни маслени сладки с коктейлни череши



И докато моите традиционни меденки изчакват ред за декориране, ето първите коледни сладки за тази година – Коледни маслени сладки с коктейлни череши
Както всяка година идеите са много, любимите също, но и е опитвам да приготвя нещо ново и по-различно. Но маслените бисквити като че са абсолютен фаворит за коледни сладки, а нямам рецепта за тях в блога. Семпли от към съставки, но с дълбок маслен вкус и фин ванилов аромат - Шотландски маслени бисквити (shortbreads). Знае се тайната за добрия вкус и същина на този тип печива,  в използването на висококачествено масло: като не става само въпрос за аромат на масло, а мазнините възпрепятстват образуването на еластични връзки (глутен) и по този начин обуславя крехката структура, тип "пясъчно тесто", а добавката на царевично нишесте омекотява плътността и подпомага този ефект. Бързи, лесни и трайни…, пръхки, крехки и пристрастяващи, и нотка празничен вид с акцент от коктейлните  череши.


Коледни маслени сладки с коктейлни череши


Продукти: за около 3 дузини
1 ч.чаша масло
½ ч.чаша пудра захар
1 ванилия
¼ ч.чаша нишесте
1 ½ ч.чаша брашно
мараскино череши /кандирани череши или цитрусови корички
1 ч.чаша =240мл.

В голяма купа, с миксер се разбиват маслото с пудрата захар, нишестето, аромат ванилия и щипка сол, докато станат пухкави; смесват в брашно само докато се хомогенизира и оформя  на топка.  Покрива се купата и  съхранява в хладилник само да стегне, около 20 минути. Това тесто също може да издържи в хладилник за 3-4 дни, така че може да се пекат на части, и да се ползват пресни от фурната.
Фурната се загрява на 150 ° C.
От тестото се късат топчета с големина на орех, леко се овалват и приплескват. В средата се оформя плитка вдлъбнатина и в нея се поставя по една коктейлна череша. Могат се оформят и други форми, тестото е пластично и податливо за разточване, шприцоване и моделиране.едните шприцовах, а други омесих с кандирани цитрусови корички и нарязах на дискчета. Могат да се овалват в цветна захар.
Пекат се в предварително загрята фурна до бледо златисти от 14 до 16 минути. Оставят се да изстинат първо леко в тавата, а след това и на  решетка. 



Могат да се съхраняват в плътно затворени съдове до 2 седмици.


Липсата на сняг тази година замених с изкуствен:) Опитах и една празнична декорация на снимките...


Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

Опитайте...

вторник, 15 декември 2015 г.

Постни питки „шишарки”

 И пак идея за постни питки - този път тип "шишарка". Това е второто ми предложение за първи брой на новото електронно списание SOintoFOOD, а то няма нужда от по-специално представяне - вече подобаващо харесано и оценено...
Има различни рецепти за такъв вид питки, моята е постна. Тестото е за класически баварски геврек претцел/бретцел, а оформлението - леко рошавко, стилизирано наподобящо шишарка. Технологията с варене в слаб соден разтвор им осигурява златисто кафява коричка и мека вътрешност. Бързо, лесно и по-различно, но вкусно...


Постни питки „шишарки”
 /по идея на Pine Cone Soft Pretzels/ 
Продукти за 12 питки
За тестото:
2 ¼  ч. чаши бяло брашно  
10-12 гр. прясна или  ½  с. л. суха мая
 ¾ ч. чаша вода ( ¼ чаша за закваската, ½ чаша за тесто)
 2 с. л. олио /зехтин
 1 ч. л. сол
 1 ч.л. мед

За бланширане:
 6 ч.чаши вода
2 с. л. сода за хляб
едра сол  за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.

Първо се подготвя заквасата с мая: ¼ чаша топла вода, мед и мая се размиват в малка чашка и оставя за 10-на минути да задейства и „шупне”
За тестото: Може да се използва  миксер с кука за тесто: смесват се брашното, солта, олиото, маята, и допълнително ½ чаша вода (общо ¾ чаши вода). Тестото се меси на ръка за около8-10 минути, или с миксер  на средно ниска за около 5-6 минути докато тестото започне да се отдръпва от купата.Оформя се на ръка като топка и поставя в голяма купа, намазана с малко олио. Покрива се и оставя да втаса на топло място за около 40 минути, или докато не се е удвоило по обем.
Загрява се фурната до 175-200С.
Втасалото тесто се изважда от купата, удря се няколко пъти и оставя за малко да отпусне.
Подготвя се лист хартия за печене, намазнява се и поставя в тава.
Върху леко намазнена повърхност тестото се разрязва на 12 части, които се омесват на топки.
Подготвя се дълбок съд, в който се наливат 6 ч.чаши вода, добавят се 2 с.л. сода бикарбонат, разбърква се и изчаква сместа да кипне. Всяка една питка се потапя във врящата смес, след първоначалното потъване,тя се издига нагоре и общо след около 30 секунди изважда с решетъчна лъжица и поставя върху предвидената хартия за печене. Докато е все още мокра, с кухненска ножица се прорязват под наклон връхчета и поръсва с едра сол. Така се процедира и с останалите /аз ги подготвяха на партиди от по 3-4 питки/.


Пекат се около 15-20 минути, според големината, до златисто, изваждат се и са готови за сервиране.



Вече споменах, че имат тънка хрупкава коричка и мека вътрешност.


 Опитайте...


петък, 11 декември 2015 г.

Постна шоколадова халва





Това е една от рецептите, с които участвам в първи брой на новото електронно списание SOintoFOOD . Елегантно и красиво оформление, тематично и интересно съдържание с прекрасни рецепти. Поздравления за Мария и Гери и благодарност - подарихте ни частица коледна магия в навечерието на предстоящите празници, за мен е удоволствие да участвам в първия брой.
Моята задача бяха постни ястия и сред традиционните баници, тиквеници и баклави избрахме малко по-различен десерт -  домашна хлава, шоколадова:)
Шоколадовата халва е от благинките на едно по-старо време. Халвата, макар и един от най- популярните ориенталски десерти има дълбока традиция и у нас. В голямото разнообразите и изобилие от вкусове и аромати като начало се открояват два вида халва: на основа семена /тахан/ и на основа брашно, грис, захар, яйца. Въпреки използваните различни продукти, технологията на приготвяне е аналогична: към горещ и гъст захарен сироп се добавя тахан и други съставки, бърка се до получаване на желаната консистенция, след което халвата се разлива във форми и се оставя да изстине. По същия начин се прави и бяла халва, но без тахан, а със захар, брашно, ванилия и ядки. Е тази рецепта е за подобна халва с какао, придавайки шоколадов нюанс във вкуса …


Постна шоколадова  халва

/Cokoladna halva/
Продуктите са в съотношение за една чаша като мярка
1 чаша вода
2 чаши олио
6 чаши захар
6 чаши брашно
1 чаша какао на прах
2 чаши орехи /може лешници, бадеми и/или други/
Продукти за тава 20х20 см. - ½  ч.чаша за мярка, т.е 120 мл.
Тава 20х20 см. се покрива с алуминиево фолио.
В по-дълбок съд се налива водата, захарта и олиото и на умерена температура се загрява за да се стопи захарта и заври. Има някои варианти на рецептата, при които захарта първо се карамелизира. Отделно се пресяват брашното с какаото, след което се добавят към сиропа. Температурата се намалява и с разбъркване сметта се сгъстява и хомогенизира. Последно се прибавят натрошените на едро ядки и получената халва се прехвърля в тавата. Изравнява се и заглажда, изкачва се няколко часа да стегне и нарязва на порции. Съхранява се в хладилник.


И разрязана.

Опитайте...


сряда, 9 декември 2015 г.

Коледно вдъхновение - SO into FOOD

Едно ново начало - SOintoFOOD - брой първи!

Стилно, елегантно, тематично, с ароматни рецепти и коледна красота. 

С лични разкази „Отблизо“, с „Една лъжичка думи“ в повече и „Сладки приказки“ за допълнение - една прекрасна идея на  Мария, подкрепена с вдъхновение от Гери, много работа и страхотен резултат:

 

SO into FOOD  

Поздравления за прекрасните предложения, усещане за

празничност, домашен уют и завладяващ коледен дух!

Благодаря за удоволствието да участвам в този  първи брой!

Успех!

Почитаме майката на Дева Мария - Света Анна


Днешният ден -  9 декември,  православната църква чества
Света и праведна Анна,
майка на Пресвета Богородица  
На Зимна Св. Анна църквата чества нейното зачатие.
Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството,
 закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.


Света Анна (означава - благодат), като майка на Пресвета Богородица, е смятана покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Народът нарича празника Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина.
Празникът "Анино зачатие" се пада на 9 декември по стар стил, но по нов стил е на 22 декември в най-малкия ден и най-дългата нощ в годината. Около 21 декември в северното полукълбо настъпва зимното слънцестоене - началото на астрономическата зима, когато слънцето се намира най-ниско над хоризонта и тогава е най-дългата нощ през годината. След този момент дните започват да стават по-дълги, а нощите - по-къси. В тази връзка, освен с майчинството денят се е свързвал и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте. “Зачатие” означава начало изобщо. 
Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.
Нашият народ казва “От тогава вече замирисва на Коледа”, 
 

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!". След девет месеца – на 8 септември – семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.
Църквата почита света Анна няколко пъти в годината:
* на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители - свв. Иоаким и Анна,
* на 9 декември, днес, когато празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна
* на 25 юли - денят на успението (смъртта) й.

Традиционната храна за деня на Св. Анна е постна - варено жито и царевица, баница със зеле, праз с ориз и маслини, и едни медени питки от мен за празника.


 
Анна е латинска форма на староеврейското Hannah “благоразположение, милост”, името се обяснява и с цяло изречение – “Бог благослови ме със син!”.
Днес празнуват: Анна, Ана, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Ани, Анабел, Янко, Янка


Честит празник!

неделя, 6 декември 2015 г.

Плоски питки /колачета/ със сусамов тахан и мед



Според народните вярвания Свети Никола носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: "Днес му е денят, утре му е снегът". Е тази година още сняг няма, но имам едни тематични плоски питки/колачета със „снежни”елхички. Идеята е в оформлението, а акцент е сусамовият тахан в тестото.
Малкото семенце на сусама съдържа в себе си много полезни вещества и висока хранителна стойност. С високо съдържание на желязо, витамин Е, магнезий, мед и калций има голям принос за пълноценната и здравословната кухня. В сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове месо. Интересно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма, а по отношение на ползата за кръвоносните съдове сусамовият тахан не отстъпва по нищо на течното злато – зехтина.
Тестото е постно с деликатен привкус от сусама и едва доловим лек меден аромат; меко, но и пластично, много удобно разточване, усукване и сплитане. Харесах и изпълних една част от рецептата на "Домашний хлеб с тахиной и мёдом" почти в оригинално декориране, а другата като колачета със „снежни”елхички. Ето ги...


Плоски питки /колачета/ със сусамов тахан и мед


Продукти за 2 по-големи питки или две дузини малки колачета
3 ч.чаши брашно, използвах тип 650
1ч.чаша топла вода
7 гр. инстантна мая /опаковка за ½ кг брашно/
1 с.л. сусамов тахан, леко заоблена
1 с.л. олио
1 с.л. мед (или захар)равна
1 ч.л. сол

В топлата вода се размиват меда и сусамовият тахан. Смесва се брашното с маята. Смесват се, посоляват и замесва тесто /използвах миксер с приспособление за тесто/, а към края се налива и олиото. Полученото тесто е гладко и еластично, поставя се на топло място да втасва, около 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Фурната се загрява на 180С.
 Снимка за оформлението от Sugar breads.com

 
Премесва се отново и разделя на части за моделиране. Добре онагледена в стъпки е оригиналната рецепта, а за малките питки се разточва кора, от която с формички за сладки се изразяват елехички и поръсват с брашно.Вече споменах, че тестото е много еластично и лесно се моделира – оформят се тънки фитили, с които обграждат елхиците. Поставят се върху хартия за печене, периферията може леко да се овлажни и поръси със сусам. Пекат се по-големите хлебчета около 30 минути, до златисто, а малките около15 минути. 


Изваждат се и поставят върху решетка да се охладят.


 Опитайте...

петък, 4 декември 2015 г.

Започват зимните празници - Варвара, Сава, Никулден

С Варвара, Сава и Никулден започват зимните празници

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“

С днешния ден на Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) - 
трите последователни християнски празника дават началото на зимните празници. 



Безспорна кулминация в празничните дни е денят на един от най-почитаните християнски светци, Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец . В народните представи Варвара е сестра на св. Никола,  а утре /5. 12./, е честван Св. Сава, /като сестра или като неин брат/, мъж светец – Свети Сава, в източноправославната църква. От тях Сава е по-добрият персонаж, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите.

В православната и в католическата църква Света Варвара е християнска великомъченица. Паметта ѝ се почита на 4 декември.


Света великомъченица Варвара е родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. Отличавала се  с...
Мощите на Варвара почиват в Киев, а една малка частица от тях се намира в софийската църква "Свето Преображение" в квартал "Лозенец".

У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи. На Варвара жените подготвят обредно вариво, обреден хляб. В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали питки, намазани с мед, за здраве, и наливали прясна вода – да е сладък и щастлив живота.


По стар обичай в деня на света Варвара жените варят  царевица в подсладена със захар вода, докато се развари. Вярват, че в зърната й е събрана цялата енергия на слънцето и земята, която дава живот и здраве. Затова всеки, който хапне царевица на този ден ще е бодър и жизнерадостен през цялата година.
На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, Варадин.

.......
На 5 декември се чества Св. Сава Освещени.

Преподобни Сава Освещени - от Кападокийската област, живял през VI век в семейство на богати и знатни родители. На осем години отишъл...
На неговия ден в народната традиция се почита духът покровител. Всеки дом и всяко семейство имат дух покровител, който обикновено приема обаза на смок, т. е. змия. На деня– Свети Сава, по традиция се пържат мекици, поднасят се със захар или мед. Раздават се на роднини и съседи, с пожелание за благополучие и късмет.


и още...


На този ден имен ден празнуват: Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка

.......
Последен, но най-тържествен е 6 декември, денят на

Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май/22 май - денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет.

Свети Никола Мирликийски Чудотворец е източноримски духовник ..., a след смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.  На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.
Умира през 342 г. в гр. Мира, Анталия, Турция.През 1099 г. мощите на св. Никола са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега /Basilica di San Nicola/ . По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви; такава частица се пази и почита и в храма "Св. Николай" в София.
"Правило на вярата и образец на кротостта, учител на въздържанието
яви се за твоето "стадо", показвайки им
истината! Със смирението си получил величие,
с бедността - богатство! Отче,свещеноначалниче
Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души!"


Българското име на светеца е Никола. В България се празува Никулден — на 6 декември (Никулден) и на 9 май - (Св. Николай Летни), Николай Мирликийски Чудотворец, като покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода, с преплетени черти на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Съществува мит, който разказва за подялбата на света. При тази делба на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата и затова е провъзгласен за господар на целия подводен свят, както и на морските ветрове. На този ден задължително се яде риба с люспи и най-вече шаран /разказва се как Св. Николай е спасил пробита лодка, като е запушил дупката с шаран/, символизиращ силата и добротата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.


Освен за покровител на моряците Свети Никола се смята и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери. В народната представа Свети Николай носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки.
Имен ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нико, Кольо, Николета.
На празника да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията е на празничната маса да се сервират постни рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи /миналогодишния/


Светли и честити първи зимни празници!