сряда, 6 май 2015 г.

Светъл ден Гергьовден и Преполовение на Петдесетница

Новата празнична седмица започна с деня на Св.мъченица Ирина
днес е обичаният ден на Свети Георги Победоносец , който тази година съвпада с още един църковен празник - Преполовение на Петдесетница, а след няколко дни, на 11 май почитаме славянските първоучители Светите братя Кирил и Методий, и още от календара.


Безспорен апогей в празничната седмица, винаги на 6 май е големият празник на


 Посветен на един от най-почитаните светци Свети Георги Победоносец,  заедно с Великден  е считан за най-големият пролетен празник,и се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).
Светъл Божи ден Гергьовден!


В народния календар  празникът Георгьовден се отбелязва по три различни начина...
На Гергьовден още преди изгрев слънце, се закичват вратите със здравец, цъфнала клонка от плодно дръвче и люляк за здраве. Зелинината остава по вратите, докато изсъхне. Това се прави за здраве, щастие и берекет през годината.. 
Имен ден празнуват Георги, Гергана, Галин, Галя, Галина, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга.

  
Днес Православната църква чества и празника Преполовение, който е между Възкресение Христово и Петдесетница. Преполовение – това е средата на светата Петдесетница, разположен е между два големи празника – Великден и Петдесетница и като чели ги съединява в едно. На този ден по традиция в Асеновград се изнася чудотворната икона на Пресвета Богородица - Елеуса (Умиление), известна като „Златна ябълка”, и с тържествено литийно шествие се отнася до Бачковския манастир. Традицията се спазва от 1896 година. 

 

На 11 май - православната църква тържествено чества паметта на
 Солунските братя - Светите братя Кирил и Методий

и тяхното равноапостолско и просветителско дело.


Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ).

/ използваните снимки и изображения са от Интернет галерии/ 

Честити именни дни на именници и на празнуващи!  
Здрави, усмихнати и щастливи празнични майски дни!

3 коментара:

pep-4o каза...

Светъл празничен ден и на теб, Дианка!
Да сте здрави и благословени цялото семейство!

Екатерина каза...

Честит празник, Дианка! Здраве и благоденствие да има в домовете ни! И май е наситен от цвят и празнични дни, нека е прекрасен! Поздрави!

Живка каза...

Честит празник,Дианка!