неделя, 22 март 2015 г.

Шоколадово кафеен крем с кокосово мляко

Първото пролетно сладко предложение за тази година - шоколад, кафе, кокос ... Семпъл откъм продукти, но богат на вкусове и наситени аромати. Идеята за е шоколадов крем в постен вариант, на основата на кокосово мляко, какао и черен/веган шоколад с аромати на кафе и/или портокал. Може да се определи като пролетната версия на веган сладоледа с кокос и какао.
Кокосово мляко /coconut milk/ е една супер полезната алтернатива за вегетарианци,  вегани и може да замести млечните продукти. Полезните свойства на кокосовото мляко са безгранични: само в 240 мл от него се съдържат много здравословни минерали (58 мг калций, 48 мг фосфор, 60 мг магнезий и 600 мг калий) и само 48 калории. То също така е извор множество витамини – витамин В6, С, тиамин и рибофламин; освен всичко това в тази порция кокосово мляко се крие и още едно полезно богатство – 3 грама фибри. Може да се използва готово, в кутия или да се приготви в домашни условия -при  Зори има чудесна публикация за помощ.
Приготвих го в два варианта - тематично пролетно пъстър и по-класически изчистен с натурални цветове. В оригиналната рецепта не се предвижда допълнително какао, но вкусът му има обогатяващо действие към шоколада, количеството на захарта може да се редуцира, ароматите  са на вкус - комбинацията от кафе, шоколад и кокос е класика.



Продукти:
1 кутия кокосово мляко (400 мл)
100 гр. веган или черен шоколад, с високо съдържание на какао
1 ч.л. ароматно инстантно кафе /на прах/
¼ ч.чаша пудра захар*
1-2 с.л. какао
бутер ванилия и /или портокалов аромат на д-р Йоткер
щипка морска  сол

*количеството на захарта може да се редуцира.
1 ч.чаша =240 мл.
Още кокосови и шоколадови стърготини за декориране

Кутията с кокосово мляко се охлажда добре в хладилника, най-добре за нощ, след което разбива с помощта на миксер, заедно с щипката сол до гъстотата на сметана /около 3 минути/. Изсипва се захарта и разбиването продължава около минута, до поемането. На водна баня или в МВ се разтопява начупеният на  парчета шоколад и към него се добавят кафето и какаото. Леко се охлажда и на етапи се обединява с разбитото кокосово мляко /може да се използва миксер отново/. Ароматизира се и получената смес се излива в чашки, които се поставят в хладилник, за да се охлади крема напълно – 2-3 часа или за нощ.
 

Използвах  кокосови и шоколадови стърготини за декориране,
портокалови резени и чашки от черупките на кокосови орехи.


Получи се крем с гладка фина и нежна консистенция:


Отблизо:


 За любителите на кокос, изрязах /с нож за белене на картофи/ кокосови люспи.


И още плодови резени за разкош:


Опитайте:

  

18 коментара:

Dani каза...

Прекрасни снимки ни показваш, Дианка
на този вкусен крем!
Наслада и за очите :)
Прегръдки и много усмивки!

Еoc каза...

ооо :) любима комбинация
Хубава нова седмица от мен, Дианка :)

Bety каза...

Дианка, звучи много вкусно този крем!
Хубава нова седмица и много усмивки!

Роси каза...

Дианка,не знаех,че може да се разбие до стабилни върхове кокосовото мляко,може би зависи и от марката,някои са доста рядки като консистенция.Както винаги забележителна презентация,поздравления за разнообразието!Честита и щастлива пролет!

Гуинет каза...

Диана, предложението е страхотно. Снимките отблизо са неустоимо съблазнителни. Много вдъхновянащо и естетско е това място!Поздрави и усмихната пролет!

Hristinka Koleva каза...

Винаги когато се отбивам при теб, Дианка, оставам очарована от интересните рецепти, от стила на поднасянето им и прекрасните снимки!
Поздравления!
Слънчева и ведра пролет!

Габриела Георгиева каза...

Красив, вкусен и много апетитен крем!
Сигурно може да се приготви и с обикновено краве мляко, нали?
Поздрави и усмихната нова седмица!

traiana каза...

Кафе и шоколад- неустоима комбинация, Дианка! Чудесно и свежо предложение. Хубава седмица от мен!

Люси каза...

Дианка, ама може ли всеки път да ме оставяш без дън! То така скоро няма да дишам :) Както винаги - красота и изящество! Като гледам, не са ти малко чашките, така че ще си придърпам една! Със сигурност ще го опитам скоро и у дома! Слънчеви пролетни дни ти желая!

Eva Toneva каза...

Невероятен десерт си приготвила и поднесла, Диана! Много ми хареса, много. Сърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица! :)

Йоланта Делибозова каза...

Прекрасно оформяне си направила на крема, Диди! Изключително елегантно!

Elena Dimitrova каза...

Прекрасен веган крем Дианка и както винаги поднесен много елегантно с грация и финес.
Поздрави !

vesela каза...

Ох, освен, че ми иде да се метна на влака...заради това кремче, ми се иска и аз да имах необходимото време, търпение, талант, въображение и бог знае още какво за да правя такива снимки... Намирам сходство само в прозрачната чинийка, но моите са в друг цвят...:(((
Прегръдка!

di_ani каза...

Слънчева, усмихната и щастлива пролет, дами,
Дани,
Зори,
Бети,
Роси,
Гуинет,
Хриси,
Габи,
Траяна,
Люси,
Ева,
Йоли,
Елена,
Весе, :)
много сте мили, благодаря ви и се радвам,
че постните ми предложения ви се харесват.
Този кокосов крем с шоколад и кафе не отстъпва на класическите,
а и чудесен начин да се разнообрази трапезата, позволява и вариации.
Да уточня:
може да се използва течна сметана, мисля, че с мляко няма да стегне много;
степента на разбиване наподобява течна сметана и не съм разбивала до твърди връхчета.
Най-сърдечни поздрави за вас, Диана

Candy каза...

Невероятни снимки! За миг се пренесох там!:) Толкова цветно, толкова вкусно и сладко е тук! Поздрави, Дианка и ти благодаря за тази свежест!

Мъх каза...

Всеки път като погледна снимките ти, се разтапям. Страхотен, нежен, фееричен, думи нямам за това, което виждам, Дианка!

Вики каза...

Диди, фантастичен е!
Снимките са разкошни :)

di_ani каза...

Благодаря ви,
Кате, Мъхче, Вики,
драго ми е, че тази идея ви харесва,
ще се радвам да го опитате...
Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни, Диана