понеделник, 30 юни 2014 г.

Японско суфле руло



Натрупаха се много изостанали и непубликувани предложения, а имам още редица летни идеи. Така е и с рецептата за суфле руло в сладък вариант, бърза и лесна, с различни възможности за оформление. Независимо, че соленият я изпревари, като почитател на японските десерти, бе първоизточник на идеята. И тук хармонията е водещата философия - вече споделих за разликата: мека, деликатна текстура с влажни, фини трохи, по-еластичен и стабилен блат. Традиционното пандишпаново руло има последователност на отделно разбиване на яйцата и изпичане както обикновена добуш платка. За повече подробности, идеи и някои тънкости може да се прочете при Живка с нейните напътствия, споделени от специализиран сладкарски курс. Тук съставките и технологията на жълтъчно-брашнената част е друга и подобна на суфле: Разтопява се маслото, към него се добавя и запържва брашното,а към тази смес се добавят жълтъци, едно цяло яйце и прясно мляко. Белтъците са по познатия за плътен сняг начин, а изпичането и завиването аналогични. Въпрос на фантазия и желание за допълнение от свежи плодове, по-плътни глазури и ароматни подправки.
Правя го вече няколко пъти – на руло с крем, солено руло, на пастички, приготвила съм и фин домашен конфитюр за намазване. Моята разлика – препоръчителната тава за печене е 28х28 см, която замених за пастичките на 20х20, а за рулото 25х35, от  които зависи дебелината на платката.



Японско суфле руло
 /по рецепта за Souffle Roll Cake/

Както повечето адаптирани рецепти и тази я предлагам в оригинал, с добре обяснени и онагледени снимки, има и видео клипче.
Продукти: /за 28 х 28 см. тава, аз използвах 25х35см./
1 цяло яйце
3 жълтъка
35 гр. безсолно масло
60 гр. брашно
65 мл. пълномаслено мляко
ванилия аромат

За белтъците:
3 белтъка
85 гр. захар фина / не пудра/

Крем по желание:
В оригиналната рецепта се използва сметанов крем от разбити 100 гр. сметана с 2 ч.л. захар, и препоръчителното отлежаване е за няколко часа във фризер.



За рулото:
Шоколадов крем със заквасена сметана
400 гр. заквасена сметана
½ ч.чаша пудра захар
200 гр. бял шоколад
30 бр. масло
50 гр. суха сметана за крем /за 200 мл. мляко, но мляко не се слага/
ванилия
Разтопява се белият шоколад в МВ или на водна баня, към него се добавя маслото. Разбива се заквасената сметана със пудрата захар, ванилията и стабилизиращата суха смес за сметанов крем, /мляко не се слага!/ и към нея на части се добавя разтопения шоколад и разбиват в обща смес до хомогенизиране. Поставя се в хладилник за да стегне. Това количество се оказа в малко повече, но пък е чудесен крем за гарниране или директна консумация.


За пастичките
Шоколадов крем с „Нутела”:
150 мл. течна сметана 30% масленост
3 с.л. крем тип "нутела"
25 гр. шоколад
1 с.л. захар
Разтопява се шоколада в МВ или на водна баня и към него се добавя крема "нутела". Течната сметана се разбива на крем със захарта и обединява с шоколадовата смес, до хомогенизиране. Поставя се в хладилник за да стегне.

Първо се подготвя крема, ако ще се използва друг, а не само сметанов.
Загрява се фурната до 180°C и тавата /28 х 28 см., аз използвах 25х35см./ се застила с пергаментова хартия, аз използвах алуминиево фолио.
Пресява се брашното два пъти. Смесват се яйцата, жълтъците и аромат ванилия,  леко разбъркват. Поставя се маслото в съд на котлона и загрява внимателно, докато се разтопи. Добавя се пресято брашно и се запържва до бледо златисто. /сместа е малко суха, но не изисква много време/ Маслено-брашнената смес се прехвърля в купа и към нея се добавят жълтъците с цялото яйце. Смесването продължава до изглаждане в гладко тесто с помощта на шпатула  Добавя се млякото и разбърква. Тестото се прецежда и оставя настрана.
В друга купа /суха и чиста/ се разбиват на белтъците със 1 щипка сол до лека пяна. Добавя се половината от захарта и продължи да бие за няколко минути, след което и останалата захар с разбиване до плътно сгъстяване с лъскави върхове.
За смесването се добавя една трета от белтъците в яйчената смес яйце и леко обединяват. Налива се останалата смес към белтъците и хомогенизират внимателно, за да се запази полученият въздушен обем. Изсипва се тесто в приготвената тава торта и се разстила равномерно с помощта на шпатула.
Пече се в продължение на 20 мин.
Оставя се да се охлади преди сглобяване на рулото. Аз използвам за подложка влажна кърпа. Отлепя се пергаментовата хартия от дъното на платката. Може предварително да се навие на руло и да се охлади, запазвайки формата, но не е указано в оригиналната рецепта.  Намазва се с приготвения крем и внимателно се навива на руло. Загъва се с алуминиево и фреш фолио, след което се поставя в хладилник да стегне добре.


Следват снимки - нарязано и по диагонал:


Пастички - разрязва се блатът на ивици, слепват с крем и се изчаква да стегне.
Гарнират се по желание.


Гарнирах с пресни плодове за вкус, още аромат и свежест:

Опитайте...



неделя, 29 юни 2014 г.

Петровден

Денят е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ - на светите равноапостоли Петър и Павел.  Всяка година на 29 и 30 юни Светата църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители.


Наречени са още "стълбове на православната вяра". Те са се трудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот. Тържествена служба в прослава на светите апостоли Петър и Павел се извършва още от древността на 29 юни и на 30 юни (12 юли по стар стил) Събор на светите дванадесет апостоли, с особена прослава на ап. Павел.


Свети апостол Петър
Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава "камък", му дал Сам Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал: за кого Го мислят човеците, Петър отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Апостол Петър бил един от най-любимите ученици на Спасителя и бил въздигнат от Господа до апостолско достойнство. Петър следвал неотделно Спасителя до деня на Възнесението Му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и горчиво се разкаял.


Свети апостол Павел
Свети апостол Павел (от лат. паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици. Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.

Според схващанията в народния календар, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. С Петровден завършва и Петровския пост, по традиция се отговява с варено тазгодишно пиле и празнични погачки. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи за здраве.
Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празнуват носещите имена:
Петър, Павел, Петьо, Петрана, Петранка, Пепа, Петя, Полина, Павлин, Павлина, Павлета, Кремена, Камен, Пейо, Пенка, Пенчо,Пламен


Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли , за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.


А след тези празници на 1 юли отбелязваме деня на Свети Безсребреници Козма и Дамян. Това е църковен празник влязъл в народния календар с името "Свети Врач" в памет на двамата братя Козма и Дамян, които се заели да изучават целебните свойства на различните билки и се прочули като лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата - да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.
На същата дата Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната история на България - връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител.


Хубави, слънчеви и честити празници!

неделя, 22 юни 2014 г.

Веган сладолед: кокос, какао и банан




Позакъснялото Лято на 2014 от вчера, 21 юни, 13:51 часа астрономически, а днес вече и по-реално, най-после е тук. И както винаги идва с очакване за лятно настроение, почивка, за предстоящи топли, слънчеви и усмихнати дни, зa дълги вечери - с дъх на море, свежест на планина, красива природа или зелени паркове.
Естествено в кулинарен аспект, лятото едва ли не е синоним и на сладолед и сладоледени изкушения, въпреки, че консумацията му вече е целогодишна. Ние обичаме сладолед и сега  избрах вариант веган /пости са/. След като попада в такава категория, приех за логично да се обоснове. Има различни рецепти, най-често комбинация на банан и какао, а също и с основа  веган мляко.
За основа се доверих на кокосовото мляко: Ароматната напитка съдържа много минерали – манган, желязо, магнезий, фосфор, калий и селен, от витамините преобладават фолиевата киселина и витамин С, а една от най-ценните съставки на кокосовото мляко е монолаурина. Въпреки привидната си лекота, кокосовото мляко съдържа много повече мазнини от кравето – между 17% и 22%, като от него не се напълнява, дори точно обратното, тъй като стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза, и се препоръчва като част  от леко и диетично меню. Следва какао - за аромат, за здраве и настроение, съдържайки повече от 300 съставки, които имат положително действие върху организма, кожата и мозъка. Последен, но и не по важност щрих – екзотичен, полезен и обичан банан. Аромати на вкус, кафе за посилвен аромата на какаото и тонус, мед и малко алкохол, срещу образуване на едри ледени кристалчета. Това е:


Веган сладолед: кокос, какао и банан 


Продукти за 6 порции /120 мл. порция/
1 кутия кокосово мляко 400 мл.
1/3 ч.чаша какао
¼ чаша захар, или на вкус
1 с.л. мед
1 ч.л. портокалов ликьор*
1 ванилова есенция
1 ч.л. лимонова/портокалова кора
1 к.л. инстантно кафе*
1 банан

1 ч.чаша =240 мл.
* посочените продукти са пожелание и не са подходящи, ако сладоледът ще се консумира от деца.
По желание: стафиди, смлени ядки, натрошени веган бисквитки, шоколадови капки

Бананът се обелва и нарязва на шайби, поставя се плик и замразява във фризера за около 1 -1 ½ часа.
Кокосовото мляко се смесва с какаото, захарта и цитрусовата кора. Поставя се на огъня и с разбъркване се изчаква да кипне. Маха се от котлона, прецежда се, след което ароматизира с ликьора, ванилията и кафето, и подслажда с меда. Оставя се да изстине. Може да се отделят няколко лъжици от тази смес и да се използва по-късно,  за заливане на сладоледа при сервиране като топинг.
Пюрира се нарязания и замразен банан на висока скорост, след което прибавя към студената кокосово–какаова смес. Миксират се заедно до хомогенизиране и прехвърля в машина за сладолед или в контейнер за фризер. Замразява се за нощ.
Използвах формички за сладолед на 'клечка, но може и класически, в чашка:


Преди сервиране се потапят за около 30 секунди в топла вода и изваждат от формичките.

 
Текстурата е гладка, не много плътна и кремообразна.


Кокосовият аромат е деликатен, ненатраплив и чудесно хармониращ с какаото и банана.


При сервиране може да се гарнира с още банани и полее с оставеният  кокосово- какаов сос:


Опитайте...

понеделник, 16 юни 2014 г.

Петрови пости

От днес, 16-ти юни тази година започва православен пост 

Петровият пост, до 29 юни включително, е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Нарича се още "Апостолски", а навремето - "Пост за Петдесетница", тъй като възниква по примера на апостолите, които, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят. 
Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Ако Великден се случи през месец март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. И обратно, в години, в които Св. Петдесетница е чак в края на юни, постът е много кратък и затова дори не се изчаква да измине първата неделя след Петдесетница. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.
 
Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.


Макар и кратки, по време на тяхната продължителност има още християнски празници, за които ще допълвам своевременно:
Тази година на 22 юни се чества един уникален /най-новият и подвижен/ празник в нашия църковен календар - Неделя на Всички български светии

 Събор на преподобните светии български.
Икона в храма на Софийската семинариа "Св. Йоан Рилски"


Списък Български светии
На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици. Най-характерният елемент в култа към светиите е подражанието във вярата и доброто.

 Еньовден /24 юни/ е празник, който е свързан с деня на лятното слънцестоене и е познат още и като "сред лето". В началото е бил чисто езически празник, който Църквата е обединила с честването на Рождение на св. Йоан Кръстител. Тогава се събират билки, палят се огньове, къпе се на изгрев слънце. Покрай всичко това за този ден има и предостатъчно вярвания, разпространени из цяла Европа. Във всички тях има три основни идеи – значението на лечебните растения, защитния характер на огъня и пречистващия ефект на водата.

Постът завършва с денят на светите равноапостоли Петър и Павел, един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Всяка година на 29 и 30 юни Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители.

Идеи за постни ястия
Идеи за постни сладки и  постни сладкиши
Идеи за постни печива
Леки и спокойни...

събота, 14 юни 2014 г.

Турски курабии, пайчета с череши



Макар да считам за не особено удачно към всяка рецепта да се пише, че е много вкусна, тези бисквитки го заслужават – крехки и ронливи, с лек суховат и маслен вкус,  не подчертано сладки и от тези случаи, при които една въобще не е достатъчна... Уточнението, че рецептата е турска, може да даде първоначална нагласа за тях, ще се опитам да поясня и с описание. Тестото не е класическо маслено /shortbreads/ масло, захар, брашно и ароматизатор, в него има и яйце, както при сладкишите. И още нещо – количеството на брашното е поделено равностойно с царевично нишесте…  Знае се тайната за добрия вкус и същина на този тип печива,  в използване на висококачествено масло: като не става само въпрос за аромат на масло, а мазнините възпрепятстват образуването на еластични връзки (глутен) и по този начин обуславя крехката структура, тип "пясъчно тесто". Добавката на царевично нишесте омекотява плътността и подпомага този ефект, правила съм и друго сладки съчетаващи брашно и нишесте, но в случая пропорцията е 1:1.  Яйцето, осен свързващ елемент има лек набухващ момент, създаващ по- фина и нежна структура. Получената смес, след охладжане е гладка, пластична и удобна за моделиране, а изпечените сладки запазват формата си по време на печене. В оригиналната рецепта се слепват с мармелад и тункват в разтопен шоколад. Сега, в сезона на черешите, избрах да оформя и запълня някои като мини пайчета с черешов пълнеж:


Турски курабии, пайчета с череши


Продукти: /за около 4 дузини, според големината/
110 гр. масло
150 гр. царевично нишесте
150 гр. брашно
125 гр. пудра захар
1 яйце
аромат ванилия*
¼ ч.л. сол

* използвах опаковка бурбонска ванилова захар на Dr. Oetker - смес от фино смлени шушулки от Бурбонска ванилия и захар.

  
Още за сладките:
¼ ч.чаша мармелад
50 гр. шоколад


 За тестото:
 Маслото, на стайна температура, се разбива с миксер, изсипва се пудрата захар и разбиването продължава до изглаждане. Добавя се яйцето и отново се разбива на крем. Добавя се ваниловата захар и солата, следва нишесте и сместа отново се разбива до хомогенизиране. Накрая се добавя брашното, след което доомесва на ръка.  Оромя се като топка, завива в стреч фолио и поставя в хладилник за около ½ час. От охладеното тестото се късат парченца с големина на орех и формоват топчета, след което им се придава овална форма. Леко приплескват и в единия край с вилица се оформя декорацията.

Пекат на 175-200С се върху хартия за печене, за около12-15 мин., като по средата на времето могат да се завъртят и да останат бледи. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане в тавата се прехвърлят върху решетка за пълното им изстиване. Слепват се с мармелад, по двойки и тункват в разтопен на водна баня или в МВ шоколад с 1 ч.л. растителна мазнина.


За пайчета с череши
Първо се подготвят черешите за пълнеж - свежи и почистени /едностранно/ от костилките череши, като някои могат се оставят с дръжките. Харесваме по-натуралния вкус на плодовете и затова черешите съвсем леко се задушават в захар и собствен сок.

1 ч.чаши череши, почистени от костилките
½  ч.чаша захар, според сладостта на черешите
1 с.л. нишесте
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. черешов/бадемов ликьор

½ ч.чаша лешникови ядки, запечени
¼ ч.чаша филирани бадеми

пудра захар за поръване, по желание

Смесват се черешите със захарта, ликьора и лимоновия сок, оставят се да отлежат около час, като периодично се разбъркват да се разтвори захарта. Отлива се малко от получения сироп и смесва с нишестето на кашичка. Сместа се изсипва в тенджера и вари на умерен огън, като се разбърква. След две-три минути /според желанието за хрупкавост/ черешите се изваждат, а варенето продължава докато сосът се сгъсти. Връщат се черешите обратно и тенджерата се маха от котлона. Ароматизира се по желание и охлажда.
За да не спаднат черепите по време на печене, в ямката на извадената им костилка се поставя запечена дребна лешникова или бадемова ядка. 
Фурната се загрява на 175-200С.
От охладеното тестото се късат парченца с големина на орех и формоват топчета. Леко се приплескват и в средата се оформя вдлъбнатина. В нея се поставя напълена с ядка череша и поръсва с филирани бадеми. Пекат се върху хартия за печене, за около12-15 мин., като по средата на времето могат да се завъртят и да останат бледи. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане в тавата, се поръсват с пудра захар по желание и прехвърлят върху решетка за пълното им изстиване.

Непосредствено преди поднасяне се глазират с още от черешовия топинг.

 
И разчупени:


Почерпете се :):



Опитайте...

сряда, 11 юни 2014 г.

Градините на Билла - къдрава зелена салата



Тези предложения с къдрава зелена салата са по покана и със съдействието на Billa България, и тяхната нова инициатива - Градините на Билла. Целта и идеята на новаторската програма са свежи плодове и зеленчуци от българската земя, отгледани за BILLA в над 100 български овощни и зеленчукови градини, оранжерии и лозя в цялата страната от над 30 български земеделски производители. Плодовете и зеленчуците са със селектирани качествени показатели, транспортират се до складовете на BILLA в специални темперирани камиони. Всеки производител е внимателно подбран, а някои имат и дългогодишно партньорство с BILLA, като се извършва мониторинг на процеса по отглеждането, транспорта и съхранението на продуктите. Компанията договаря предварително с производителите продукцията, която планира да продаде и гарантира изкупуване на цялото договорено количество.


Свикнали сме със зелената салата, повече като хит на пролетта, носеща много целулоза и вода, и като че не дооценяваме другите нейни качества на ценна зеленчукова храна. Здравословна и полезна, зелената салата се появява в Европа в средата на 16 век, но е била известна още преди 2000 години на египтяните, гърците и римляните. Луи XIV има заслуга за налагането на салатите от маруля като традиционно ядене в Европа, тъй като много е харесвал зеленчуци и градините на Версай са били щедро засадени с марулки. Съдържанието й на ензими, минерали и хлорофил стимулират костния мозък да създава хемоглобин, а лецитинът спомага за изграждането на мозъчна тъкан. Тя е богат източник на минерални, витамини и микроелементи прави зелената салата подходяща и за хора с големи физически натоварвания
Интересни факти за нея са, че съдържанието на минералите и витамините е неравномерно в този листен зеленчук. Витамин С се намира повече във вътрешните листа, а провитамин А се съдържа във външните зелени листа с около 30 пъти повече. Освен това по-зелените листа съдържат 1.5 пъти повече витамин В1, отколкото вътрешните по-светли листа. Зелената салата е богата на влакна и аминокиселини и укрепва имунната система.
А когато към полезните и вкусови качества добавим и гарантиран произход, удоволствието би било пълно. Традиционно, най-много се стремим да се насладим на крехките и хрупкави листа в многобройни варианти на салати и гарнитури. За начало избрах един по-нетрадиционен, но много вкусен начин за приготвяне на зелената салата като студена супа. Зелената салата има изненадващо добър вкус, дори когато е варена. Свежа, ароматна и тонизираща, опитайте я:



Крем супа от зелена салата и забулено яйце
 /по идея от Creamy Lettuce Soup/



Продукти за 4 порции, използвах продукти от Билла
1 глава зелена къдрава салата/голяма или две по малки
2 с.л. зехтин
1 стрък пресен лук
1 скилидка чесън
2 ч. чаши бульон зеленчуков или пилешки, по избор
1 с.л. магданоз
1 ч.л. босилек или риган
½ -1 ч.чаша гъсто кисело мляко или сметана + допълнително за гарниране
сол на вкус и според солеността на бульона
черен пипер
За гарниране:
поширано/забулено яйце, 
препечена филия, крутони или друго, аз изпекох сусамови бутерки
Зелената салата се почиства, измива и нарязва на едри парчета, /може да се отстрани по-твърдата основа на листата/. Затопля се зехтинът със скилидката чесън и с тях се запържва нарязаният пресен лук. Добавя се зелената салата и задушава за кратко, до омекване и промяна на цвета. Налива се бульон, зеленчуков или пилешки, по избор, след което оставя да ври на умерена температура за около 25-30 мин. Няколко минути преди кулинарната готовност се добавят подправките и овкусява допълнително. Супата се оставя да се охлади и пасира до желаната гладкост. В студената смес се поставя киселото мляко и разбърква до хомогенизиране.


По желание се поднася с поширано/забулено яйце, препечена филия/крутони.


За забулено/поширано яйце: 
Използвах технология, която съм описвала по-рано и често използвам.
Изрязва се голямо парче фреш фолио, за да може да се завърже яйце. В чашка или друг съд фолиото се поставя плътно към стените. Фолиото се намазнява и върху него се счупва суровото яйце, като се внимава да не се разкъса жълтъкът. Може и да се поръсят със свежи подправки. Краищата на фолиото се пристягат около яйцето /оставя се малко въздух/ и завързват плътно. Така могат да се подготвят няколко яйца, които да се пошират едновременно. В дълбок съд се кипва вода и поставят яйчените вързопчета, прихванати и стабилизирани с клечка /шиш/.
Врят 3-5-6 мин., според желаната твърдост на жълтъка и се изваждат. Могат да се охладят веднага, за да се спре процесът на варене. Освобождават се от фолиото и сервират.
Технологията нагледно е показана тук.




Ако все още скептицизмът е водещ, следва една по- класическа салата. Вече сме в сезона на черешите и се опитваме да им са насладим изцяло. Една идея за салата / предястие, в композиция между прясна зелена къдрава салата,  гриловано със сусам сирене, поширано яйце и череши с ароматен винегрет. Зелена салата и череши са една доказано сполучлива комбинация, както с сирене и забулено яйце, а също така и череши със сирене. Сега всички споменати вкусове са обединени и хармонизирани в едно.


Зелена салата със сусамово сирене, поширани яйца и череши 

Продукти:
листа зелена къдрава салата
череши
сирене, нарязано на плочка, най-добре козе, но може и друго
1 леко разбит белтък и семена сусам за паниране на сиренето
поширани /забулени/ яйца
свежи подправки, босилек, мента или друга
заливка по избор
крутони, препечен хляб, или друго, аз изпекох сусамови бутерки

Винегрет:
¼  ч. чаша ароматен зехтин
2 с.л. лимонов сок
½  ч.л. фина горчица
1 к.л. мед /захар
1 с.л. балсамов оцет /бял/
1 с.л. босилек /мента
1 с.л. див лук
сол, черен пипер – на вкус
Продуктите за дресинга се разбиват добре и отлежава около час.
 или
Млечен дресинг:
½  чаша гъсто кисело мляко
1 с.л. майонеза
½ стрък пресен чесън
1 с.л. зехтин
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. нарязан пресен босилек/магданоз
сол и бял черен пипер на вкус
Продуктите за соса се разбиват добре и отлежават около десетина минути.

Зелената салата се почиства, измива, подсушава и накъсва на едри парчета, /може да се отстрани по-твърдата основа на листата/. 
Яйцата се пошират/забулват по описания по-горе начин.
Сиренето се реже на порции плочки, потапя в разбит белтък, овалва в сусамови семена и запържва в нагорещен тиган с малко мазнина до омекване. 


В чиния за сервиране се подреждат едро накъсани листа салата, отгоре плочка сирене, следва пошираното/ забулено яйце. 



Непосредствено преди сервиране отгоре се полива с избрания дресинг - винегрет или млечен. Салата се поднася топла.



  Опитайте...


понеделник, 9 юни 2014 г.

Посетете този сайт...


Някои вече го познават:


Вече стартира ново и чудесно местенце, Дама Пика ,  
където се усещаш уютно, всеки ден с
експертни мнения, препоръки и съвети в различни сфери от  живота, бита и семейството,  
свежо оформление и многооого интересни теми...
Посетете го, ще останете очаровани!
Можете да се присъедините към ClubDamaPika
в едно истинско място за дискусии и полезна информация.



Успех!

Опитайте...

събота, 7 юни 2014 г.

Петдесетница, Черешова задушница, Свети дух

Днес е Черешова задушница, която няма фиксирана дата, а всяка година се отбелязва винаги в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. След Петдесетница следва празникът на Свети дух в в понеделник.


Черешова задушница, която се отбелязва винаги в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница и е втората Задушница за годината.Чрез богослужението в църквата, се  измолва прошка от Бога за нашите покойници.  
“Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост” 
казва Библията.
Приготвят се жито, хляб, вино, плодове (череши) и други храни, които се раздават. На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и черешите, които са дали името на тази панихида.
Неделята е един от най-големите християнски празници - Петдесетница, а още Пресвета Троица, понеже слизането на Светия Дух е дело на безкрайната милост от страна на трите Божии лица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий. Празникът се нарича и Света троица – символ на световната хармония, представена от Бога отец (безкрайното първоначало), Бога син (абсолютния смисъл) и Светия дух (животворящото начало). На Петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове.


 Трите лица на Св. Троица са описани в първите три стиха на Библията.
„В начало Бог сътвори небето и земята" (Бит. 1:1). Тук имаме Бог Отец.

„А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Дух Божи се носеше над водата" (Бит. 1:2). В този стих вече се говори за Бог Дух Свети.

„Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина" (Бит. 1:3). Тук излиза вече Словото, Бог Син.
По този начин трите Лица (Ипостаси) на Пресветата Троица ясно се открояват в първите три стиха на Библията
Понеделник след Петдесeтница е празникът на Светия Дух.  Светият Дух обогатява човека с духовни дарове, украсява човека с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17)
Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, (Галатяни 5:22-23) са: 
любов, радост, мир, дълготърпение, благост, 
милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздани.


На 11 юни Православната църква чества празника
"Св. Богородица - Достойно ест",
посветен на чудотворната икона от българската кeлия на Света Гора и песнопението "Достойно есть", възпяващо Божията Майка в св. Литургия.