събота, 29 март 2014 г.

"Часът на Земята" (Earth Hour) 2014

"Часът на Земята" (Earth Hour) - 29 март (събота), от 20:30 до 21:30 ч. 

 


Часът на Земята е една от най-мащабните инициативи на Световния фонд за дивата природа (WWF), която се провежда по целия свят всяка последна събота на месец март от 1997 година. Очаква се над един милиард души в света, сред които и ние, българите, да загасят осветлението си за 60 минути от 20.30 в събота, 29 март.

 В световен мащаб инициативата Часът на Земята се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно.

Инициативата Часът на Земята започва през 2007 г. в Сидни, където 2,2 млн. домакинства и обществени сгради изгасват осветлението за един час, за да покажат, че е дошъл моментът да предприемем решителни действия срещу промените в климата. На следващата година държавите, които участват в кампанията, са 35, а днес са над 150. В България Часът на Земята се провежда от 2009 г. Инициативата ще обхване 25 времеви зони, включвайки над 2 700 града като призив към световните политически лидери за борба с глобалното затопляне. Без светлини ще останат и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света, сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. През 2013 г. рекорден брой български градове и общини – 103, взеха участие в инициативата. Над 90 български общини са подкрепили до момента предстоящата екоинициатива "Часът на Земята".


За първи път световната инициатива е подкрепена и от супер герой – Спайдърмен, който призовава хората да използват своята сила в защита на природата. Целият екип на филма "Невероятният Спайдърмен 2" застава зад акцията с личен пример за опазване на природата и с директна подкрепа за зелени проекти в Китай, Индонезия и Непал. Цели 193 000 пластмасови бутилки са били спестени при екологичната продукция на филма „Невероятният Спайдърмен 2“.


Още за идеята в WWF България:
Опитайте...

2 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Хубаво е човек да бъде отговорен към света, защото така показва отговорност и към себе си!
Прегръдки, Диди! :)

di_ani каза...

Да, Гери,
напълно подкрепям идеята, че трябва да бъдем
ОТГОВОРНИ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН,
за нас и още повече за децата ни...
Прегръдки и за теб, мило момиче!