събота, 30 ноември 2013 г.

Денят на Андрей Първозвани

 В последният ден на ноември е Андреевден, 
Православната църква чества
Светия всехвален апостол Андрей Първозвани


Вярва се, че "на Едрей всичко наедрява" - здраве, богатство, включително денят.


Св. Андрей, брат на апостол Петър, е първият избран за апостолско служение, пръв от апостолите е бил повикан и е тръгнал след Христос. Името му често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и две риби.

Още за неговото житие  и народни предания
Андреевден народният календар нарича "Мѐчкинден", е пряко свързан в представите на народа ни с прехода от есента към зимата. Нашият народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Българите наричат празника “Едрей”, “Едринден” "Мѐчкинден". Вярва се, че "на Едрей всичко наедрява" - здраве, богатство, включително денят. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че “На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно”. Всеки се стреми да подхване някаква работа на Андреевден с вярата, че тя ще бъде спорна, дори рискови начинания - заради храбростта, която носи Първозваният те ще бъдат увенчани с успех.
Трапезата за Андреевден не може да мине без варена царевица, жито, боб, леща, грах, просо и ечемик. Особено популярна е варената царевица, като една от традиционните храни за този ден.


На този ден имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.

Хубав празник!

четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Постни „кюфтенца”



Мисля си, че определено приличат на месни кюфтенца, но не са... Има много идеи /и мои:)/ за вкусни вегетариански и вегански, постни "кюфтета", тези специално са комбинация от булгур, орехови ядки и ароматни подправки. Няма да акцентирам отново за силата на булгура и уникалността на ореховите ядки, като пълноценна и балансираща храна за поддържане на протеиновия баланс в организма. Споменавала съм, че като надеждни източници на ценни минерални вещества, витамини и висококачествени растителни белтъчини, се нареждат сред първите места на здравословни природни продукти. За да се увеличи полезността на рецептата, технологичната обработка предвижда да се изпекат, вместо изпържат. 
Рецептата е семпла, изпълнението е бързо и лесно, резултатът - чудесен! Свежа зелена салата и пресни зеленчуци, или сварена паста и гъбен сос - две допълващи, различни предложения за сервиране.

  
Постни „кюфтета"


Продукти за около 20 кюфтета
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, ситно нарязан
1 ч.чаша леко препечени орехи /или микс от ядки/
1 ч.чаша варени булгур /кафяв ориз или просо
2 с. л. зехтин
2 с. л. нарязан пресен магданоз
1 ч. л. босилек пресен или сушен
½  ч. л. сух риган
¼  ч. л. сушен градински чай
¼  ч. л. лют червен пипер или сладък
½  ч. л. сол
1-2 с. л. брашно от нахут


½ ч.чаша сусам за овалване
1 ч.чаша = 240 мл.

Фурната се загрява на 175 С. и тавата се покрива с хартия за печене.

В голям тиган на средна температура се затопля зехтин, добавя се лук и чесън ситно нарязани. Задушават се, до омекване на лука и златист цвят, около 10 минути. В кухненски робот, се смесват всички останалите съставки и пасират до желаната гладкост. Добавя се лук, чесън и отново леко пулсират до хомогенизиране, ако сместа е мека се уплътнява с 1-2 с.л. брашно от нахут. 

 
С помощта на малка лъжичка за сладолед или супена лъжица, се гребва от сместа, оформя се  топче с леко навлажнени ръце и поставят върху листа за печене. Някои могат да се овалват в семена – напр. сусам. Пекат за 20 - 25 минути до зачервяване на повърхността им.


Сервират се веднага или се съхраняват в хладилник до 4 дни. 


                             Прясна салата, свежи подправки са едно чудесно допълнение.


                             Или както месните им „събратя” – със сос върху сварена паста.





Опитайте...
 

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Постен кекс кафе



Тест за всяка фурна е хубавото печиво: въздушно и добре опечено, вкусно и ароматно, и желателно - с приятен външен вид, като това, ако може да се нарече изискване, особено много важи за сладкишите. А когато става въпрос и за постни /без яйца, мляко и масло/, условието се усложнява, но пък през годините се утвърди мнението, че те също могат ба бъдат приготвени лесно, да са вкусни и да изглеждат добре. Моето предложение днес е за постен кекс с кафе аромат.
Кексът по тази рецепта е универсален - може да се изпече по класическа технология във фурна за около 30 минути /тест суха клечка/, или в МВ за 7 минути на максимална мощност (800-1000 W) и престояване след изключването за минута, или както избрах с помощта на Philips Multicooker.
Още когато разглеждах техническата характеристика за мултифункционалност на Philips Multicooker ме впечатли не само възможността да съвместява няколко уреда в едно, касаещи котлон /за варене, задушаване, готвене на пара, пържене, затопляне и квасене на кисело мляко/, но и опцията – печене. Естествено, че бях впечатлена. В конструктивен замисъл е заложена 3D технология за загряване, при която топлината обемно обгръщаща съдържанието, разпределя се равномерно и поддържа по-ефективно, а благодарение на регулируемия клапан за контрол на налягането, продуктите запазват най-ценните си хранителни вещества. И така, както повечето ползватели на Philips Multicooker, избрах за една от първите изпробвани рецепти сладкиш, в моя случай кекс, но с още едно изискване – веган/постен вариант. 
     Опитах мое нововъведение:) – печене в голяма силиконова форма. Исках да създам отличителната по форма визия на кекса, за разлика от класическите тортени сладкиши и поставих силиконова форма в базовия съд на уреда. Кексът се изпече в нея. Резултатът е повече от чудесен: кексът се опече напълно, запази високия си обем и много лесно се отдели от силиконовата форма. След нарязването му, структурата на вътрешността е мека, сочна и порьозна, но не клисава. Идеята за допълнително глазиране, поръсване или гарниране се оказа безпредметна - вкусът и ароматът са достатъчно силни и осезаемо усещани.
  Минимум продукти, минимум усилия - един чудесен резултат:


                                                       Постен кекс кафе
Продукти*:
1½ чаши брашно
1 чаша захар
¼ чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 ч. л. ябълков оцет
1 ванилия /канела
1 ч.чаша дълго кафе, /може и разредено с вода/
1 ч.л. смляно кафе
¼ ч.чаша кандирани цитрусови корички /или едро нарязани ядки/

* за един чуден аромат, вкус и качество могат да се използват продуктите на Д-р Йоткер -
какао и сода, бурбонска ванилова захар,есенция ром и новите финес портокалови или лимонови корички.

1 чаша = 240 мл
Кексът може да се изпече и по класическа технология във фурна за около 30 мин. /тест суха клечка/, или в МВ за 7 минути на максимална мощност (800-1000 VT), и след изключване престоява още 1 минута.
Технологична последователност за приготвяне в  Philips Multicooker.
В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, мляното кафе, захарта и ванилията. Разбърква се добре и прибавят олиото, кафето и оцета. Поръсва се с кандираните корички и хомогенизира окончателно.
 

В съда на Philips Multicooker се поставя силиконова форма /ф20/ за кекс, която, ако е необходимо леко се намазнява. В нея се изсипва кексовата смес, след което се затваря капакът. Натиска се бутона MENU и избира програма за готвене BAKE. Чрез бутона Temperature се задава 180 . Натиска се COOKING TIME и задава време за печене 45 минути. Следва натискане на бутона START и време за едно дълго кафе, с нежна звукова сигнализация, мултикукъра ще извести за края на програмата.
Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM.  Проверява се за готовност с тест суха клечка, и ако е необходимо, /използвала съм по-висока форма/, се оставя за 5-10-минути в REHEAT  и отново тест суха клечка. Кексът се оставя леко да се охлади във формата, след което изважда и след пълното му изстиване нарязва и поднася.


 Вече споменах, че се отказах от допълнителни глазури и поръски,
но все пак не устоях на чаша ароматно еспресо и резен портокал - за слънчев акцент.


И отвътре...
 


И още идеи с  Philips Multicooker
Опитайте...


неделя, 24 ноември 2013 г.

Православните празници в края на ноември

Ден след основният празник на Св. благоверен княз Александър Невски  /23 ноември/, 
на 24 ноември се почита Св.Екатерина:
Света великомъченица Екатерина (на гръцки: ἡ Ἃγια Ἃικατερίνη ἡ Μεγαλομάρτυς) е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. 
У нас празникът се свързва с това, че тя е покровителка на майките.


Знае се, че: Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Екатерина се отличавала с изключителна красота и мъдрост, макар и едва 18-годишна тя познавала добре тогавашната философия и поезия, изучила била и лекарското изкуство. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. Тя била удостоена да види насън Божията Майка и Богомладенеца.
Като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва. Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.
Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия. 


Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, 
което е известно като „колелото на Екатерина“.
В народния обичай жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора -
за предпазване от болести, за здраве и благополучие.


На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава - вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.
Честит празник и имен ден, 
КатяЕкатерина,  Катя и на всички празнуващи!

Ще спомена и утрешният /25 ноември/ празник - един от дните на Свети Климент Охридски - средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква тачи Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.


И последващият, на 26 ноември празник  Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител, който знаел, че децата имат ангелски души. Колкото и плесници да им зашлевява баща им, те пак се връщат при него. Приятелчето да ги удари, те пак ще го потърсят, без да таят и най-малка злоба. Затова и св. Стилиан много желаел да помага именно на децата, силно желаел да бъде техен пазител. И за да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.
 


Последен в календара за месеца на 30 ноември е Андреевден, в който Православната църква чества Светия всехвален апостол Андрей Първозвани - един от дванадесетте апостоли и ученик на Христос. За него ще напиша повече на самия празник.

петък, 22 ноември 2013 г.

Ремикс на Бабина манджа в Philips Multicooker



Иска ми се да започна с понятието за ремикс, като идея за алтернативна версия, с цел да се създаде ново звучене, за да се възроди някогашната популярност, напр. чрез използване на нови инструменти. Ако не сте прочели за новото ми кулинарно вдъхновение, ще уточня, че това което истински ме вдъхновява сега в кухнята е новият Multicooker  на  Philips. Е той ще бъде в ролята на нов инструмент – при който, освен прецизни новаторски решения, разширено понятие и възможности за удоволствие от готвенето, създадени допълнителни нотки лекота и удобство. Ще се опитам с него да включа и предизвикателството да се постигне перфектен резултат на класическото кулинарно съотношение: вкусно, здравословно и улеснено, и в същото време свобода и креативност.
В тази насока на мисли, за една от първите рецепти с мултикукър не избрах от приложената книга с красиво илюстровани и етапно обяснени 27 предложения, а нещо по-различно: Класиката е зеленчукова яхния, постна, позната в нашето семейство като Бабина манджа – картофи, моркови и лук, с малко праз и ориз за разкош. Опитах да продължа традицията на този от години познат и обичан специалитет на свекърва ми, с новия Multicooker. Ето резултата, а сравнителният коментар - в края.
 

Ремикс на Бабина манджа /картофена яхния/ в Philips Multicooker

Продукти:
2-3 с.л. мазнина, зехтин или олио
8 картофа
2 моркова
1 стрък праз
1 глава нарязан лук
4-5 малки глави кромид лук, цели
2 скилидки чесън
1 чушка, по желание
¼ ч.чаша ориз
1 с.л.брашно
1 с.л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
гореща вода/ зеленчуков бульон
магданоз, сол и черен пипер на вкус


Продуктите се почистват и нарязват.
В съда на Philips Multicooker се поставят мазнината, нарязаната глава и целите лук, чушка и скилидките чесън. Натиска се бутона MENU и избира програма за готвене FRY. Натиска се COOKING TIME и задава време за пържене 10– минути. Следва натискане на бутона START и разбъркване от време на време. По–късно, след 5-тата минута се добавят морковите и праз лук, а към края и картофите.
Размива се брашното с червения пипер, /при желание могат да се запържат, без да прегарят/ и доливат в съда със запържените зеленчуци. Налива се гореща вода или зеленчуков бульон, за да покрие нивото на зеленчуците. Овкусява се със сол и черен пипер.
Затваря се капакът и избира чрез бутона MENU програма за готвене STEW – около 1 час. Стартира се, чрез бутона START. След 30-на минути, се отваря и добавя ориза, а в последните 10 доматено пюре и магданоза.
Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM. Ястието може да се извади веднага или да се остави още 10-минути в този режим, както и да се остави за запазване температурата и кулинарна готовност в рамките на 24 часа или пък да се изключи и в по-късен момент да се притопли с функцията REHEAT.

Снимах последователността на приготвяне в стъпки:


Технологията и в традиционен режим на приготвяне е същата, 
но времената могат да се редуцират.


Моят коментар:
Тест за всяко ястие при използвани на цели зеленчуци – глави кромид лук, картофи, праз, е запазване на тяхната цялост по време и след края на кулинарната им обработка.
Използваната програма STEW на Philips Multicooker, с приложените в конструкцията на уреда модерни в последно време 3D технология за загряване, при която топлината обгръщаща съдържанието отвсякъде, разпределя се равномерно и поддържа по-ефективно, ограничаване необходимостта от разбъркване и липсата на обилно кипене, видимо е постигнала този ефект – перлено прозрачни лукчета, кехлибарни картофи и сочен праз, всички в своята цялост и кулинарна готовност. А благодарение на регулируемия клапан за контрол на налягането, продуктите запазват най-ценните си хранителни вещества:  апетитен аромат, чудесен вкус и не на последно място, примамлива визия. Времето за готвене – достатъчно, не ангажиращо и освобождаващо, да подготвя публикацията или за друго, приятно занимание.



И още идеи с  Philips Multicooker
Опитайте...

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Въведение Богородично и Ден на християнската младеж и семейство

Днес почитаме големия християнски празник  Въведение Богородично -
 въвеждане на Пресвета Богородица в храма и
Ден на християнската младеж и семейство


Въведение Богородично е един от най-големите християнски празници, почитан е и от двете най-големи християнски деноминация - Католицизъм и Източноправославие. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника. Според православната традиция  се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.
Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.
Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. 


Празник - и риба се разрешава.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. денят се чества и като ден на християнското семейство, на православната християнска учаща се младеж,  и според първоначалния замисъл - ден за християнизиране. 


Семейното ходене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си. И една  постна питка на "спирали" за празника:


По времето на Въведение Богородично народът ни гадаел какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.
Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта,
да си хапне и да благослови дома.


«Днесь благоволения Божия предображение и человеков спасения проповедание: 
в храме Божии ясно Дева является и Христа всем предвозвещает. 
Той и мы велегласно возопиим: "Радуйся, смотрения Зиждителева исполнение!"»

Честит празник!

сряда, 20 ноември 2013 г.

Кулинарно вдъхновение



Ясно е, че става въпрос за кулинарно отношение и вдъхновението, като съставна част от всяко ястие. За онова вдъхновение, което е свързано с желание и ентусиазъм, въодушевление и настроение, увлечение или дори пристрастеност. Кога идва вдъхновението…няма формула - при всеки по различен начин. Мисля, че умея да черпя вдъхновение в ежедневието си под много форми, но това което истински ме вдъхновява сега в кухнята е новият Multicooker на Philips. Съчетание на прецизни новаторски решения, едно по-разширено понятие и възможности за удоволствие от готвенето, създаване на допълнителни нотки лекота и удобство. Тук ми се иска да включва и предизвикателството да се постигне перфектен резултат на класическото кулинарно съотношение: вкусно, здравословно и улеснено, и в същото време позволяващ свобода и креативност.

/Снимка: Philips/
С удоволствие приех поканата на водеща у нас рекламна агенция All Channels, да се присъединя, като тествам с различни рецепти уреда, в неговата функционалност, потребителски качества и възможности. Техническата характеристика за мултифункционалност на Philips Multicooker  позволява да се съвместяват няколко уреда в едно – за варене, задушаване, готвене на пара, пържене, печене, затопляне и дори за квасене на кисело мляко. Основен момент е заложената 3D технология за загряване, при която топлината обгръщаща съдържанието отвсякъде, разпределя се равномерно и поддържа по-ефективно, а благодарение на регулируемия клапан за контрол на налягането, продуктите запазват най-ценните си хранителни вещества. Слоганът „Вечерята е готова! е обезпечен от 12 различни програми за готвене, с време за приготвяне между 5 минути и 12 часа, /с възможност за отложен старт/, регулируема температура между 40-180°C и функция за поддържане на топлината на ястието до 24 часа.

Сега е пред мен, с красив дизайн и интелигентен замисъл, 
уютно вписващ се в дома ни и имам усещането, че този уред наистина ми подхожда…:)

И някак логично се вписва определението на немския философ Г.Хегел  за вдъхновението…
„не е нещо друго, а това, че намиращият се в състояние на вдъхновение е изцяло погълнат от предмета, изцяло навлязъл в него и не се успокоява, докато не намери напълно съответстваща художествена форма и не и даде последната резка, не я доведе до съвършенство."

Дали до степен съвършенство? - винаги ще може и по-добре, но вдъхновено ще му поставя високи цели, технологични и вкусови изпитания. Вече Philips Multicooker е зареден: безупречно чист и безшумен, вярвам умен, талантлив и надежден, прилежно изпълнява първата си мисия - 
Да спечели нашето доверие...

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Постни кюфтенца с червено цвекло и картофи



Вече започнаха Коледните пости. Постите в християнската религия са дни, през които се осъществява пречистване на целия организъм от токсините, произведени от храните с животински произход. По времето за пости се набляга основно на пет групи храни: плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки. Тъй като не става въпрос за продължителен период от време, съвременната медицина не отрича възможността да се пости, а след като освободи тялото от токсини, автоматично се възражда имунната система. И обратно – не може да се укрепи имунната система, без да се промени храненето и без да се почисти вътрешната среда на организма. Както всяко нещо, което изисква лишение, така и постът, въпрос на вътрешна нагласа и мотивация. След това нещата се случват по-лесно, отколкото се предполага, защото разнообразието от рецепти прави храненето постно, здравословно и наистина вкусно.
Днешното ми предложение е вдъхновение на един от любимите ни зимни зеленчуци: цвеклото с някои индийски подправки, което го прави вкусно, макар и постно, с апетитен вид и атрактивен цвят.
Често цвеклото се оприличава като

Макар и понякога незаслужено пренебрегван зеленчук, цвеклото е носещ уникален заряд от -1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Използвано още от Хипократ за лечение на много заболявания,  успешно помага за детоксикация на организма, черен дроб, бъбреци, далак и жлъчка, анемия, хипертония, атеросклероза и висок холестерол, диабет, затлъстяване и др., но  и е основен източник на вещество, наречено бетаин, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб.

Рецептата е семпла, с омекотен вкус от ароматни билки и сварени картофи, обогатена със свежа салата и подправки, и гарнирана по желание, но успешно с пикантна горчица. Тези „кюфтенца” могат да се приготвят както с и с варено, така и със сурово настъргано цвекло /което обожаваме на салата/, но аз избрах – варено.


Постни кюфтенца с червено цвекло и картофи


Продукти за около 10-12 кюфтенца
1 малка глава цвекло
2 картофа, по големи
1 ч.л. нишесте
1 с.л. галета
сол, черен пипер, инд. орехче, кимион, кориандър
1 с.л. магданоз
1 стрък пресен лук

Още галета за овалване и повече мазнина за пържене на умерен огън

Картофите и цвеклото, поотделно се сваряват с кората. Оставят се да се охладят, обелват и настъргват на едро ренде. Получената смес се овкусява с подправките, нарязания на ситно лук, галетата и нишестето и разбърква добре. Сместа се оставя да изстине напълно и отлежи 20-30 мин. Оформят се, /най-добре с тънка кухненска ръкавица/ кюфтенца, които се овалват в галета и пържат в затоплена мазнина от двете страни.


Сервират се топли, чудесно им пасва горчичен сос или млечен извън поста/.

 
И още една идея:


Комбинацията картофи и червено цвекло е много сполучлива,
затова и вариантът със салата в този дух ме се стори напълно удачна.


Вече споменах, че едрозърнеста пикантна горчица е нотка за акцент.


Опитайте....

понеделник, 11 ноември 2013 г.

Тази седмица почитаме Св. Мина, Виктор, Филип и започват Коледните пости


Тази седмица е наситена с много християнски празници: 
започва от 11 ноември с големия и много почитан празник на Св. Мина, 
заедно със свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп.Теодор Студит
следва на 13-ти Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски;
 а след него започва четиридесетдневният пост Рождественски пост (Филипов пост).

/Райловски манастир Св. Николай/
 Св. Мина е един от най-почитаните от народа ни светци - заради силата, с която закриля семейството и го почитаме като негов покровител. По малко известно е, че Св. Мина помага при беди, тежки болести и кражби. 

Почитаме Св. Мина като покровител на семейството, който закриля и жените, 
затова на този ден се молим пред иконата на светеца 
за здраве на децата ни, за радост и благополучие на дома. 


 В превод от гръцки името на светеца означава „намирам”, „съобщавам” и затова от етимологията сред българите се разпространява вярата, че светецът помага да се открият откраднати и загубени вещи и добичета. Пак според народната етимология името на св. Мина се свързва и с глагола „разминавам”, „минавам” и затова почитат светеца - „за да се разминат болестите и лошото по хората”. В някои селища в Родопите го наричат „Свети Мина-размина”, а в Странджа – „Св. Мина сребърен”. Когато човек се разболее или си загуби нещо ценно, пали свещ пред иконата на светеца.  На празника му отиват в черквата или в параклис, чийто патрон е светецът, палят свещи и окичват иконата му с цветя и пари. Раздават и обредни хлябове за здраве. При тръгване на дълъг път хората се прекръстват с пожелание „Св. Мина да е напред и да помага!”

Празнуват носещите имената: Виктор, Виктория и Мина, Минчо, Минка и още за празника.


Още един православен празник, на 13-ти, когато се чества Св. Йоан Златоуст /349 - 407г./, патриарх Константинополски. Забележителен проповедник и богослов, който е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. Един от тримата "светители" - "вселенски учители", наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов, и наречен заради неговото красноречие по време на проповед
"Златни ти уста, Йоане, бъди благословен!"


И някак много естествено към поредицата християнски празници се вписва и един светски -
 Световен ден на Добротата - World Kindness Day
 


Добротата е известна като морално съвършенство, добродетел и е призната като ценност в много култури и религии. В Римокатолическата църква е един от седемте християнски добродетели. Вярата, надеждата и любовта са описани и като основни добродетели в християнската етика на св. Йоан Златоуст. 
"Добротата е начинът, по който един подобен на Христа човек се отнася към околните."


Следващ момент по важност и значимост за седмицата е началото на Коледния пост от 15 ноември до 24 декември, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. 

Идеята на постенето е, чрез лишаване на тялото да се смири душата. 
Но по - важното е казано така:
"Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, 
що излиза от устата, то осквернява човека." (Мат. 15:11).

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. Приемайки постът като лишение, всеки сам би могъл да доопредели забраните за целия период.
* В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения.

 
Не трябва да се ядат храни от животински произход –
месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Както и сряда, и петък без употреба на олио.*
15 - 22 ноември - само растителна храна с олио.

21 ноември /4 декември ст.стил/ е Въведение Богородично - разрешава се риба.

От Андреевден до Никулден - разрешава се риба.
23 - 29 ноември
30 ноември - 6 декември

6 декември /12 декември (ст. стил)/ - Никулден - разрешава се риба*

7 декември - 13 декември - разрешава се риба
14 декември - 19 декември - разрешава се риба
20 декември - 24 декември - само растителна храна с олио
От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово

*Особеното, за което прочетох при Цвети,
е че през тази година Никулден се пада в петък и не се разрешава консумирането на риба!


Относно постните ястия, както и някои предложения за:
Постен хляб и печива
Хлебни и тестени храни, и още хляб /повечето рецепти са подходящи/


Още за постите, съвети и полезна информация при Цвети!

Хубави празници,
Спокойни, леки и пречистващи пости!