събота, 7 декември 2013 г.

Боб с гъби по манастирски


Идеята за такъв вид ястие "по манастирски", се роди след една късноесенна разходка до Райловския манастир "Свети Николай" в южното подножие на Люлин планина. Върху основите от стар храм от XI век, по-късно, след около девет столетия, е изградена малка черква с камбанария над входа. Манастирът е скромен, не действащ, тих и спокоен, с възможност да влезеш вътре и да се потопиш изцяло в него. Цялата местност, където е разположена обителта, е уютно обрасла с дървета и храсти, с красива гледка, има и добре обновена магерница за отмора и приготвяне на храна.


Положително заредени от манастирския дух, свеж въздух и живописна природа, включващ и близко популярно язовирче за спортен риболов, следва обратен път към къщи. Усещането за глад измества крехкото духовно смирение и настойчиво се пораждат разсъждения около храната, манастирската кухня и нейния синоним за семпла, диетична, но запомнящо се вкусна... По-късно, докато се приготвя ястието, тези мисли могат спокойно да преминат към допълнително ровичкане в мрежата. И така… Традициите са убедителни: монасите споделяли и следвали най-обикновени правила: храната да бъде проста, питателна и здравословна и да съдържа важни витамини, като трябва да засити и поддържа силата - нищо повече. Основната храна на монасите била съставена от леща, нахут, фасул (варива), зеленчуци, гъби, плодове, хляб и „каквото Бог дал”, но малко месо, сол, захар, подправки. Логично са използвани сезонни и местни плодове и зеленчуци, смлени зърнени храни, по аналогия с днешните пълнозърнести изделия; месото е рядкост, при това предимно риби или птици, /месото на четириногите било отредено само за болните и слабите/; сладости имало само по празниците. В манастирите до по-късни от времена се съхранили автентичната готварска техника: използването на жив огън, пръстени съдове, технология на печене и задушаване на продуктите. От своя страна дългите пости създали едно невероятно разнообразие от постни ястия. Още с възникването си българските манастири наред с богослужебната дейност стават културно-просветни и книжовни средища, както и места на по-висока образованост и умелост. Беше ми интересно да прочета, мнението на К. Иречек пишещ за магерницата на Погановския манастир, че не се отличавала от кухните и на най-уредените западноевропейските замъци.., но това можело да се каже и за повечето български манастири.
Днес … Наследството на манастирските знания в тази насока са също актуални и в голяма степен съответстващи на модерните принципи на хранене и изисквания на диетологията. И модерната наука за храненето препоръчва основната част от храненето да се състои от зърнени храни и пресни плодове и зеленчуци, а червеното месо, продуктите от бяло брашно и сладостите най-добре да се избягват.
Опитах се да направя еквивалент на постно ястие, боб с гъби „по манастирски”, в модерния мултифункционален Philips Multicooker. Избрах и заложих на програма за бавно задушаване, без предварително запържване  STEW – с температура на готвене 80-95С и с по малко от 30% изпарение на вода от съда. Познатата 3D технология разпределяща и поддържаща равномерно и по-ефективно топлинно загряване, обещава продуктите да запазят най-ценните си хранителни вещества. Програмата има опция за отложен старт, така че спокойно може да се планува предварително.



Боб с гъби по манастирски
/адаптирано от кухнята на Звездев

 
Продукти:
400 г дребен зрял боб
50 г микс от сушени горски гъби /манатарка, пачи крак, челядинка, печурка/
1 морков
1 стръка праз лук
1 глава кромид лук*
1 суха чушка
подправки на вкус/магданоз, босилек, джоджен/**
4-5 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
2-3 с.л. доматено пюре** *
сол на вкус
* в оригиналната рецепта се използва само праз лук – 2 стръка и без чушка

** в оригиналната рецепта са девесил, риган, мащерка магданоз, копър

*** в оригиналната рецепта са  250-300 г стерилизирани домати

За хлебните трохи:
½ суха франзела, пълнозърнеста
2-3 скилидки чесън
  
Предварително се накисва боба за едно денонощие, след което отцежда и измива.
Гъбите се накисват в студена вода.
Подготвеният боб се залива със студена вода, колкото да го покрие. Изчаква се течността да кипне, след което отново изплаква. Нарязват се на ситно главата кромид лук и праза, а морковите – на кубчета. Отцеденият боб се поставя в съда на Philips Multicooker, добавят се нарязаните зеленчуци, гъбите с част от водата с тях, цялата червена чушка. Налива се вода, в обем да покрие с 2-3 см. отгоре. Полива се със зехтина и се поставят ароматните подправки.  Затваря се капака и избира чрез бутона MENU програма за готвене STEW – около 1 час и 45 минути, като това време зависи от вида на боба и неговото време за сваряване. Стартира се, чрез бутона START. След около час и половина се проверява за готовност, а в последните 10 минути се добавят доматено пюре, червеният пипер и солта.
 
 

Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM
Ястието може да се извади веднага или да се остави още 10-минути в този режим.


Последователността на технологията в традиционен режим на приготвяне е същата, 
но времената могат да се редуцират.

 
Ястието може да се сервира така, или да се запече във фурна. Тогава се прехвърля в тава и поръсва с хлебните трохи /пасирани за кратко в пасатор скилидки чесън и франзела/. Следва да се запече в средата на предварително затоплена фурна 180С за около 30 мин. Може да се поръси с малко червен и/или черен пипер и още чукан чесън със свежи подправки.


Да, определено е вкусно…

И още идеи с  Philips Multicooker
Опитайте…



10 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Колко е уханно и уютно при теб, Дианка... Сега си представям само как хубаво си хапва човек от тази вкусотийка, а после е поседнал пред камината и една мъркаща писана се излежава в скута му. Ех, идилия...
Благодаря ти, че ми я подари!
Сърдечни поздрави и хубав ден! :)

Dani каза...

Дианка, със сигурност е много вкусно!
Не съм опитвала такава комбинация, но с удоволствие ще се коригирам!
Прегръдка от мен!

traiana каза...

Чудесен и много апетитен е станал! Слънчев уикенд!

pep-4o каза...

Много, много апетитен боб, Дианка! Независимо къде ще бъде сготвен е наслада за очите и студените дни!
поздрави и хубави събота и неделя на теб!

Pavlina Petkova каза...

Обичам боб по всеки един начин, харесва ми и този! Идеален за една топла неделя! Поздрави от мен!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Изключително апетитни снимки, Дианче! Боб с гъби съм готвила и знам, че е вкусно, но с онези култивираните. Това предложение ме спечели заради микса горски, които обожавам! Представям си какъв аромат се носи от вкусната ти гозбичка. Прегръдка, с пожелание за прекрасен ден!

Тики каза...

Колко е уханно и българско при теб, Диани! И колко е германско и чуждо при мен в момента... (след няколко часа и френско). Страшно се радвам, че се запознахме вчера!! Вече зад интересните статии и вкусни рецепти, имам и усмихнато лице и топъл човек! Надявам се скоро да се видим пак, а дотогава ще наминавам редовно, за да ми става българско и топло. Целувки от мен!

Iliana каза...

Избирам си запечен на фурна. Гъби с леща правя, но с боб не съм опитвала. Изглежда много вкусно, ще опитам.
Благодаря ти, Дианка!

brazilka каза...

Никога не съм опитвала боб с гъби и сега съм безкрайно любопитна :) При първа възможност ще се възползвам от предложението ти. Не съм ходила и в Райловския манастир, а е толкова близо до София. Благодаря ти за споделените снимки, преживяване и чудесната рецепта!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце,
Гери,
Дани,
Тряна,
Пепи,
Поли,
Снежи,
Тики, симпатията е взаимна:),
Илианка,
Цвети,
Радвам се, че тази вкусна идея ви допада.
Наистина, момичета този уред е повече от фантастичен - удобен, с различни програми, много възможности и опции за употреба.
Да, отново ще напиша -
убедена съм, че с него си пасваме...
Сърдечни поздрави и усмихнати зимни дни, Диана