четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Въведение Богородично и Ден на християнската младеж и семейство

Днес почитаме големия християнски празник  Въведение Богородично -
 въвеждане на Пресвета Богородица в храма и
Ден на християнската младеж и семейство


Въведение Богородично е един от най-големите християнски празници, почитан е и от двете най-големи християнски деноминация - Католицизъм и Източноправославие. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника. Според православната традиция  се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.
Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.
Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. 


Празник - и риба се разрешава.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. денят се чества и като ден на християнското семейство, на православната християнска учаща се младеж,  и според първоначалния замисъл - ден за християнизиране. 


Семейното ходене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си. И една  постна питка на "спирали" за празника:


По времето на Въведение Богородично народът ни гадаел какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.
Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта,
да си хапне и да благослови дома.


«Днесь благоволения Божия предображение и человеков спасения проповедание: 
в храме Божии ясно Дева является и Христа всем предвозвещает. 
Той и мы велегласно возопиим: "Радуйся, смотрения Зиждителева исполнение!"»

Честит празник!

6 коментара:

Dani каза...

Дианка, нека Богородица винаги закриля цялото ви семейство!
Прегръдка!

pep-4o каза...

Честит празник, Дианка!
Нека домът ви винаги да е изпълнен с радост, здраве и много усмивки!
Хубав празник!

Анонимен каза...

Честит празник на цялото Ви семейство! Прекрасно е, че в един кулинарен блог, някой пръска искрите на вярата. Обичано място, заради прецизността към всеки детайл. Благодаря за удоволствието! Усмихнат, топъл и споделен празник!

Irma каза...

Честит празник, Дианка!
Здраве, мир и дълголетие в дома ви! Нека сте щастливи всички заедно, а радост и успехи съпътстват дните ви!
Поздрави и хубав ден!

Eva Toneva каза...

Честит празник, Диана! Здраве, нестихваща вяра и благоденствие желая на теб и твоето семейство! Прекрасна погача си приготвила за празника! Прекрасно утре! :)

di_ani каза...

Благодаря от сърце и честит празник, момичета:
Дани,
Пепи,
Анонимен,
Ирма,
Ева,
Имаме прекрасни народни празници, като смисъл и послания,
дано успеем да съхраним вярата и силата им.
Здраве, семейна хармония и топлина, успехи и благодат във вашите семейства!