сряда, 18 септември 2013 г.

Питки с „плитки”



Тази година плитките са на мода, властват като актуални прически за сезона, а може би и като фигури за печива. Харесах новите хлебни шедьоври на Валентина Зуркан в поредицата "Красота и вкуснота от Валентины Цуркан", най-вече начина на оформление - тип "плитка". За майсторството и креативността й в хлебното декориране се писа и експериментира много, а тя продължава да твори… от скоро са и най-новите й хрумки. По силата на твърдението „по дрехите посрещат”,  продължава да създава оригинални идеи за одежка для пирогов. Едно от последните  предложения е фина, сякаш "плетена" кора за покриване на пирог. Затова избрах тази не толкова нова и различна рецепта за еластично тесто с мая, колкото ми се стори интересна формата.
Технологията е лесна, а възможностите за разнообразие и варианти - много, за закуски, за пити, погачи и хлебчета. Оригиналната рецепта за тесто е малко по-различна и чудесен повод скоро да експериментирам за един солен вариант на пай, на който все не му идва ред. Преплетени навън или навътре фигурките са податливи за изпълнение, като в същото време разнообразяват общия вид. Може да се „плете” по-стегнато или по-рехаво – резултатът е сходен, но и малко различен. В нейната идея се залага на два слоя тесто, аз избрах един, с по-голяма дебелина.
Като любители на плоските питки, /с по-малко среда и повече кора/, реших да изпробвам първоначално като индивидуални овални малки и кръгла по-голяма. Избрах два модела - единични „плетки” и затворена ”плетка”. А приликата с плитка ме наведе на мисълта да обединя публикацията с още една идея за оформление с плитка, този път в класическата форма топчица, които съм правила и преди. Естествено, може да се оформи със същия вид плетка, но исках да покажа и този начин. И без многословия, публикацията е дълга - ето ги:

Питки с „плитки”



 За плоски питки  с "плитки" в кръг


За питки топчета с "плитки":


Продукти за 8-10 питки
3 -3 ч.чаши брашно + ¼ ч за разточване
20 гр. прясна мая
½ ч.чаша топло мляко
½ ч.чаша кисело мляко
¼ ч.чаша с.л. олио
½  ч.л. захар
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
½ к.л. сода бикарбонат
1 яйце

Жълтък за намазване преди печене, семена за поръсване, по желание
масло или мед за намазване след изпичане, по желание

1 ч.чаша = 240 мл.
Маята с ¼ чаша топло, но не горещо мляко, 1 ч.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашица и оставя да се надигне за около 10-15 мин.
Смесват се 3-те ч.чаши брашно /още ¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и към него се добавят закваската, яйцето, киселото мляко със содата, меда и 3 с.л. от олиото.
Продължително се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. С част от останалото олио се намазва съда и омесеното тесто и оставя да втасва на топло /използвам затворена фурна/ за около час или до двойно увеличение на обема.Тестото се разделя на 8 топки, които се оставят малко да отпуснат, за кръглите - 2 топки.
За плоски питки с "плитки":  
 

Всяка една топка тесто се разточва на елипса, след което се правят с набрашнена хлебарска резачка, нож или нещо друго успоредни прорези на разстояние около 1-1,5 см. от края. Следва промушване на лентите една над друга за да се получи нещо като плетка с вид на плитка. /Нагледни снимки./ Тестото е еластично и лесно може да се „плете” по-стегнато или по-хлабаво – резултатът е сходен, но и различен. /Вече и с видео:/


За плоски питки  с "плитки" в кръг 
 

Тесто се разточва на елипса, /от това количество могат да се оформят 2 питки/, след което се правят с набрашнена хлебарска резачка, нож или нещо друго в този случай диагонални прорези на разстояние около 1,5 или 2 /по избор/ см. от края. Следва промушване на лентите една над друга за да се получи нещо като плетка с вид на плитка, както е при другите "плитки".


За питки топчета с "плитки": 


Всяка една топка тесто се дооформя на топче, /едно примерно видео/, след което около ¼ от нея се изтегля, разточва и изтънява по дължина. Разрязва се разточената „лента” на три и преплита като плитка. С ръка или по-дебел шиш се притиска средата на останалото топче и върху него се обвива сплетеното тесто. Краят се изтегля леко и подвива под питката. Красиво стоят и се вписват в една обща пита. Вече споменах, че могат да се оформят с горния вид плетка, но исках да покажа и този начин. 



Намазват се с разтопено масло/олио, поставят се върху хартия за печене и оставят за още 10-на минути да втасат отново. По желание могат да се намажат с разбит жълтък и поръсват със семена.


Фурната се загрява на 200-220С, /може да загрее в нея камък за пица или тава/. Хлебчетата се поставят заедно с хартията за печене върху нагорещената повърхност се да се пекат в нагрята фурна за около 10–15 мин. до зачервяване. След изпичането се изваждат от фурната, намазват се по желание с още масло  или топинг и оставят се да се охладят на решетка за кратко. 
Чудесна комбинация в класиката - сирене, домат, както и към популярната близкоизточна разядка с патладжан баба гануш.


Сервират се топлички, вкусни и ароматни, копринено меки от вътре,
за потвърждение на израза „по-вкуса изпращат”:)


 И още една...
Опитайте...

26 коментара:

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Великолепно ! Много красота , умение и естетизъм във всичко което правиш ,Диана ! Поздравления !
И ние ги обичаме без много среда , ще се пробвам , надявам се да се справя ! Чао и хубава вечер !

pep-4o каза...

Богатство и разнообразие от питки!
И всички са съвършени, Диди и много изкусителни!
Поздравления за подбора им!
Хубава септемврийска вечер ти пожелавам!

Irma каза...

Е, сега вече съм тотално залепнала за екрана, Дианка! Невероятни плитки!
Дори на снимките си личат колко са "копринени", браво! Непременно ще се възползвам от идеята, и то в съвсем скоро време!
Благодаря ти, Дианка!
Прекрасна вечер ти желая! Прегръдки от мен!

Dani каза...

Дианка, фантастични са!
Невероятна майсторка си!
Прегръдка и слънчеви дни!

Вкусно и сладко кулинарни рецепти каза...

Страхотни питки,Дианче.Много ми харесаха и плоските,и топчетата с плитки,но най-ми харесаха плоските питки в кръг със сусама и семки.Както съм гладна, а е рано за вечеря,бих опитала питките ти във всички варианти на сплитане.Хубава вечер ти желая Дианче!

Gergana Lazarova каза...

По вкуса изпращат и после питат за още.. :)
Дианка, какви красоти си сътворила само! Много оригинално, браво!
Желая ти прекрасна вечер! :)

Marta каза...

Еха! Чудно си ги сплела, принцесо, златисто си ги опекла, изкусително си ги поднесла...

Не знам защо, но ми се привидя да има една порцеланова жаба на масата, с коронка на главата;))

Еoc каза...

Дианка, винаги има какво да научи при теб човек :) Благодаря!
Питките са много красиви!

Eva Toneva каза...

Изключително красиви си ги направила, Диана! Сръчност, майсторство и много любов трябват за да направиш такива красоти! Сърдечни поздрави! :)

Federica Simoni каза...

wowwwwwwwwwwwwwwwwww ma è meraviglioso questo pane!! complimenti mi piace tantissimo!!

Iliana каза...

Повече от прекрасни са!!! Думи нямам, Дианка. Надявам се да имам време скоро да опитам.
Поздрави от Ловеч!

Pavlina Petkova каза...

Ех, че хубави! Носи се един аромат, леле-леле! Прекрасно изглеждат всички видове плитчици! Поздрави от мен!

Tania каза...

Истинско изкуство!Много красиви, втасали, бухнали и неустоимо вкусни!Кога ли ще се опитам и аз да ги сплета?
Поздрави,Дани!

di_ani каза...

Ех, че съм радостна, много ми е драго, че и вие харесахте новите идеи на Валентина Зуркан. Определено заслугата е нейна - идеята е базова, аз показах само основата, а възможностите са наистина много - може да се оформят не само единични питки, а празнични пити и погачи. Аз използвах едно от любимите ми теста, а предполагам, че може да се приложи и с други еластични теста с мая.
Много благодаря момичета за милите думи и коментари:
Ивана,
Пепи,
Ирма,
Дани,
Таня,
Гери,
Марта,
Зори,
Ева,
Federica,
Илианка,
Павлина,
Таня,
Ще ми бъде приятно да опитате и вие, както и да споделите някоя от другите нови и красиви идеи на Валентина Зуркан. Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати есенни дни, Диана

Йоланта Делибозова каза...

Златни ръце имаш Диди!Прекрасни са,толкова изпипани,изящни!Фантастично!

traiana каза...

Много са апетитни и красиви!Поздрави!

Aleksandrina Karabasheva каза...

Прекрасно изглеждат! Много интересен вариант на поднасяне, а и снимките много ми помогнаха да добия представа как се заплитат точно вкусните питки! Кръглите са ми фаворити! :)
Поздрави!

Иглика каза...

О, прелестно изпълнение, не схванах добре всички варианти от първо четене, но непременно ще пробвам някоя плитка скоро, дано да се получи! Благодаря за прекрасното изпълнение и вдъхновението, с което даряваш щедро! Хубав петък!

Екатерина каза...

Прекрасни, прелестни, невероятни! Дианка, създаваш шедьоври с тестото, а майсторството ти е толкова голямо! Комплименти!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Дианче, при теб знам, че питки, хлябове, погачи винаги ще намеря вкусни и красиви. Щом видях "питки" в заглавието, на секундата си наврях муцуната в блога :))) Страхотни са и технологията е много интересна! Благодаря ти за споделеното и скоро ще тренирам плитки :)
Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасни почивни дни!

Dreamer каза...

Изглеждат страхотни и изключително вкусни!
Поздрави!

Iliana каза...

Не ми се получи... :( Не знам къде сбърках... А много искам да ги направя. Дай жокер.

Албена Павлова каза...

Невероятни са! Възхитителни! Прекрасна идея!

di_ani каза...

Йоли,
Траяна,
Алекс,
Иглика,
Кате,
Снежи,
The Woman,
Илианка,
Албена,
много се радвам, че тази идея се хареса и на вас и още повече съжалявам, че не се е получила "плетката", Илианка. Прикачила съм още нагледни снимки от руския сайт, с надежда, технологията да е по-ясна за изпълнение.
Благодаря ви от сърце,сърдечни поздрави, хубава и усмихната есен, Диана

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Дианче, благодаря за рецептата! Страхотни питки се получиха! Както и за прекрасните идеи за оформяне, които още щом заговорихме за питки, веднага се сетих за твоя блог и го претършувах подробно :) Сърдечни поздрави!

di_ani каза...

Аз ви благодаря, Снежи -
малката принцеса е страхотна,
а питките - майсторски...
С твое разрешение бих поставила линк към нейното красиво изпълнение.
Сърдечни поздрави и много усмивки за вас, Диана