понеделник, 30 януари 2012 г.

Картофени банички /бюреци/

Идеята за тези картофени банички е следната: след като тези дни бяха подвластни на кукери и карнавални шествия, исках да приготвя нещо бързо за вечеря, но и да бъде в духа на националната ни кухня. Едно традиционно българско тестено ястие е баницата, но нямах време за разточа сама корите и аз избрах малки банички - със солен пълнеж от варени картофи и сирене. Е, тук в наименованието се явява малка неточност, защото в сместа има масло и яйца, което би причислило този тип печиво към бюрека /Börek/, но пък корите са постни, и крайна сметка не това има съществено значение. Бързата ми справка с Интернет обаче показа, че подобни или /основни?/ корени на така приготвените банички имат и турски произход - Patatesli Börek. Тази прилика между турската и българската кухня е нормална, основавайки се на времената, когато и двата народа са живеели в Средна Азия, а сходството на двете кухни се задълбочава през дългогодишното Османско робство. Рецептите са се формирали в продължение на векове, с традиции в овкусяването, изграждани методи и техники за приготвяне. Така направих импровизация между техните Patatesli peynirli börek и нашите рецепти и технологии за банички, като се получиха хрупкави триъгълни

Картофени банички /бюреци/ 


Продукти:
тънки кори за баница  8 бр.
2-3 броя картофи
1 стрък пресен лук /само зелената част/
100 гр. дребно сирене или извара /аз използвах Pic Frisch Cottage Cheese /
30 гр. масло
3 с.л. олио
1 яйце
¼  ч.чаша прясно мляко
сол и черен пипер на вкус

сусам за поръсване

 1 ч.чаша =240 мл.
Картофите се сваряват необелени и още топли се почистват /обелват/, и намачкват като за пюре. Към тях се добавят маслото, наситнения лук и сиренето. В млякото се разбива яйцето. В разбърканата картофена смес на части се налива от яйчено- млечната, докато сместа се уплътни, но не разводни много / като гъсто пюре/. Овкусява се с подправките за пълнежа.
Корите за баница се разделят на по 2 кори, които се срязват на 3 или 4 ленти, според големината на листа или желаната едрина на баничките. Аз избрах по 3 ленти. Всяка двойка кори се намазнява с олио. В единия край на всяка лента се разпределя по 1с.л. от плънката и завива на триъгълници по цялата дължина. Другият край на корите се прилепва с малко вода.
Фурната се загрява на 180-200С.
Картофените банички се подреждат в тава с намазнена хартия за печене със загънатата страна надолу. Отгоре се намазват с олио и поръсват със сусам. Пекат в предварително нагрятата фурна за около 15 минути или  до златисто.


Сервирах с мляко. 


Хубави са топли и студени, картофите не се натрапват, а сливат в общия вкус. 


Разрязах ги топли, но след изстиване вътрешността се уплътнява.


Опитайте…

петък, 27 януари 2012 г.

„Магията на Сурва” 2012


Магията на Сурва  2012
Днес стартира с гала-спектакъл Магията на Сурва официалното откриване на най-старият фестивал на маскарадните игри в България. Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари в Перник, като популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция, както и подобни ритуали от други култури.

Сурва е най-големият и зрелищен български обичай и празник за гонене на злите духове и сили, чрез маски и огън. Наричат го „сурОва", защото е бил най-суровият ден в годината или пък на името на маскираните мъже - сурвакари? Зимните и предпролетните игри с маски се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало.
В Пернишко играят в нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари през деня – Сурва /Василовден/ и почти всяко село в региона има своя маскарадна група, често участниците в нея са повече от 50 души.


Всяка година сурвакарите се събират заедно, за да  гонят злите духове. 
Всички игри, отразяват надеждата за добро, за добруване, за берекет. 


Безспорно, най-атрактивният му акцент  е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина, изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Една непроходна традиция с творческо присъствие на млади и стари интерпретатори, за докосване до магията на съхранената маскарадност и очарованието на българския фолклор. Бляскав фееричен спектакъл с колорита на ритуални игри, неповторими маски и костюми.


Огнено шоу, спектакъл на лед, опаковане на часовниковата кула на Минна дирекция, редица изложби, театрално шоу, конкурси за мечка и мечкар, маскарадно шествие за ученици, концерти, работилница за маски, демонстрации с делтапланери, рекламен балон за Сурва и пищна заря са сред атракциите на 21-вия Международен маскараден фестивал Сурва 2012.

27, 28 и 29 януари


/след изненадващи проблеми с фотото, но не и настроението -  няколко снимки и  тук повече:/



















/Професионални снимки тук и тук/
Опитайте... 

вторник, 24 януари 2012 г.

Филипински питки с поръска, тип Pandesal

Според древния китайски календар вече сме в 4709 година – Годината на Дракона. Не само в Китай, но и други страни с изповядващо будизма население отбелязват празника пищно, цветно, с тържествени шествия. След вчерашните "включвания" по темата с морска храна и картофи, избрах този момент да представя и нещо тестено. Питки, естествено :), но не по китайски...
Pandesal / исп.- пан де сал/ са класически филипински, леко сладки хлебчета, въпреки названието си "солен хляб" и с характерна поръска от хлебни трохи /галета/.  
Пан де сал означава, солен хляб, но те всъщност сa по-скоро сладки, отколкото солени. Както се очаква обаче, като бивша испанка колония, те не са с испански произход. Първоначално pandesal са били подобни на френски франзели, приготвяни само от  брашно твърда пшеница, вода, мая и сол, а като източник на кулинарно наследство се приема16 век и Португалия. С течение на времето, тестото се обогатява в по сладък, фин и мек хляб.Традиционно се сервират за закуска с масло или потопени в кафе, но са утвърдили своя път на и масата за вечеря.
В моят вариант на рецепта, малко намалих количеството на захарта. Получиха се меки отвътре и леко хрупкави отвън, с пръхко покритие от галета, даващо идея за идентифициране като визия и вкус с оригиналните.

Филипински питки с поръска, тип Pandesal
/адаптирани по filipino-bread-rolls/


Тесто за 6 питки
1 ч.л. инстантна мая
2- 2 ¼  ч. чаши брашно
1 яйце
1 -2 с.л. олио
½ ч. чаша мляко
½ ч.л. сол
1 с.л. захар

За поръска:
1 ч.чаша галета

1 ч.чаша =240 мл.
От посочените продукти се замесва тесто по класическа технология, 
като може да се приложи и ускорен процес за втасване.


Замесеното тесто се поставя в хладилник  за около 12 часа, след което се изважда и оставя да се отпусне за около час. Оформя се като цилиндър и посипва обилно с галета. Изчаква се да втасва около 20-30мин. Нарязва се на пръстени - напречно или с лек диагонал, с дебелина около 2-2,5см., които се поръсват с галета. Оставят се отново да  втасват за още 20 мин.
Фурната се загрява на 175С  и питките се пекат до зачервяване за около 10-15 мин.


Могат да се сервират веднага, още топли, но са вкусни и студени. 


Златиста хрупкава коричка и копринено мека вътрешност:


Опитайте…

понеделник, 23 януари 2012 г.

В годината на Дракона - морска храна и картофи

На 23 януари 2012 г. в Китай и други азиатски страни започват тържества, свързани с посрещането на  Китайската Нова Година  (според китайския зодиак), Година на Дракона,
и като емблематична фигура за тях драконът ще властва до 9 февруари 2013.  Китайският дракон е символ на сила и мощ, богатство и мъдрост, и се счита за едно от най-щастливите животни в китайския зодиак. От всички 12 знака в китайския хороскоп този на Дракона е най-величествен. Той символизира късмета, положителното влияние в живота и напредъка. Годината на дракона е година за велики дела, иновативни идеи и големи проекти, дава щастие и успех на всички добри и честни хора. както и тези, които имат голям талант. Годината на Дракона се счита благоприятна за създаването на семейство, раждането на здрави и умни деца.
Дори и на масата, провокативно може да се привлече вниманието на патрона за тази година, съобразявайки се с неговите "вкусове". Тук съзнателно се опитах да избегна декорацията във вид на тематични фигурки, раковини и звезди, запалени свещи, бижута и други украшения. Драконът, който обича блясъка и величието, ще  хареса храната: редки видове риба и морски дарове, както и  ястия, добре подправени с черен пипер и босилек, джинджифил и канела карамфил и лют червен пипер, кориандър и индийско орехче. 
И най-важното:  
за щастие, в годината на Дракона храните
преди всичко трябва да бъдат изключително вкусни.  

Освен като година на Дракона, известната консултантската и маркетингова фирма Andrew Freeman &Co предвижда водеща кулинарна тенденция за 2012 като година на картофа. За тази тема подготвям друга публикация - обожавам картофи и всякакви изкушения с тях.
Сега избрах да обединя двете идеи и да заложа на комбинацията
морска храна и картофи -
 контрастно, малко огнено и много вкусно съчетание.


За начало- канапе от  рибен и вегетариански /келп/ хайвер 
върху картофен галет с гъста сметана и рохки яйца.


Картофеният галет, логично е направен от запечени картофени резени, оформени като розетка, които предварително леко са бланширани в горещо масло. Съчетаването на картофи с плътна сметана или крем сирене и яйца е класика. Акцентът с хайвер - светло-оранжев цвят, добър аромат, нежен, леко воднист вкус и фин аромат, позволява различни импровизации. За вегетарианци, хайверът от кафяви водорасли е една здравословна и добра алтернатива.


Още една комбинация между картофи гратен, хайвер и пикантен винен сос, 
чиято рецептата, за да не стане прекалено дълго,  ще публикувам отделно. 



Следва печена сьомга под ароматна билкова коричка с гарнитура от задушени зеленчуци 


Печено филе сьомга под ароматна билкова коричка 
Продукти:
700 гр филе от тихоокеанска сьомга* /стандарт MSC за риболовни райони/
с подправки "прованс""
/ магданоз, чесън, лук, босилек, естрагон, мащерка, чубрица, майорана, черен пипер, девисил/
70 гр. масло

Приготвяне:
Филето от сьомга се поставя върху хартия за печене и отгоре се подрежда нарязаното на парченца масло. Запича в предварително загрята фурна на 200С /без да се размразява/ за около 40 минути. През първите 20 мин. филето е покрито с ал. фолио, след което се маха и печенето продължава до готовност /общите 40 мин. са напълно достатъчни/.
* вариант е филето да се изпържи и на тиган.
Сервирах с  млечен сос  и задушени на пара броколи. 


Чудесно  е  това филе от сьомга с билки /дори студено/ и го препоръчвам -
сочно, крехко и много ароматно.

Вариант за предястие
пържени картофени гредички, в компанията на миди, маринована риба,
хайвер и морски водорасли.


Много ми хареса посланието за тази година:  
Тази година, ние трябва да даваме любов, любов и любов. А любовта ще се върне към нас.
Цялата вселена ще свети от любов и енергия.
Да не се забравя, че драконът е кармично животно  и  връща положителна енергия, 
която сме дали на другите. Това не е трудно.
Опитайте...


събота, 21 януари 2012 г.

Прегръдки и сладки мечета

На 21 януари почитаме един от най-хубавите празници /по стар стил/ в народните ни обичаи - Бабинден, познат и като Ден на родилната помощ. Като чудесно допълнение към него се вписва още един - Световният Ден на прегръдката (International Hug Day), когато могат да се подаряват приятелски прегръдки, даже и на непознати хора. 
Идеята е да възнаградим щедро с топлината си всеки, когото искаме. Прегръдките ни съпътстват през целия живот, прегръщаме се помежду си за да изразим радост, чувство и благодарност един към друг. Поздравявайки по повод празника, подаряваме на нашите близки и любими хора прегръдката си в знак на топли отношения към тях, за да напомним за най-искрените си топли чувства и радост към нашите родители, приятели, близки и други хора. А в замяна и те ще ни прегърнат.
 Световният Ден на прегръдката (International Hug Day) е основан САЩ през 1986 г. под името Национален ден на прегръдките (National Hugging Day), а след това бързо се разпространява по целият свят. Въпреки младата възраст на този празник, днес е трудно да се намери неговият автор: не е известно, кой е измислил тази идея за "близкото" честване на 21 януари и защо била избрана точно тази дата. Смята се, че инициаторите на празника са били студенти или пък за негов инициатор се приема пастор Кевин Заборни. Именно на този ден младежите и девойките са се прегръщали помежду си без интимен мотив. Според една легенда, по време на приятелската прегръдка хората обменят душевна топлина. 

Прегръдките са вълшебно лекарство, могат да кажат много, дори когато ние не можем.
Вирджиния Сетайър /Virginia Satir/:  
"Имаме нужда от 4 прегръдки дневно, за да оцелеем.
Имаме нужда от 8 прегръдки, за да поддържаме добрата си форма.
Имаме нужда от 12 прегръдки всеки ден, за да растем.
Да прегръщаш е здравословно. Прегръдките помагат на имунната система, 
правят те по-здрав, лекуват депресията, намаляват стреса, помагат ти да заспиш по-лесно, въодушевяват, подмладяват, нямат странични ефекти. 
С една дума, прегръдките са вълшебно лекарство.
Да прегръщаш е напълно естествено: екологично чисто, с естествена сладост, без пестициди, без консерванти, без изкуствени съставки, 100 процента здравословно.
Прегръщането няма никакви недостатъци. 
Няма подвижни части, които се износват, няма батерии, които се изтощават, няма нужда от профилактични прегледи, има ниска консумация и висока производителност на енергия, няма инфлационни процеси, от него не се напълнява, няма месечни вноски, не са необходими застраховки, защитено е срещу кражба, не се облага с данъци, няма замърсяващи ефекти и - 
разбира се, има 100-процентова възвращаемост."

От мен виртуално, много прегръдки с тези закачливи
 Сладки мечета 
/по Teddy bear cookies


Продукти за около 18-20 "мечета", /според големината/
1 ч. чаша захар
¾ ч. чаша масло, меко
1 яйце
2 ¼ ч. чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
¼  ч. л. сол
30 гр. черен шоколад, разтопен
ванилия прах, за аромат

1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 190-200С.
 Поставят се захарта, маслото, яйцето в голяма купа и разбиват на средна скорост, докато добре се смесят. Намалява се скоростта до ниска, добавя се брашното, бакпулвера и солта. Разбиването продължава до хомогенизиране.
Тестото се разделя на половина. Едната се поставя в средно голяма купа и разбърква с разтопения шоколад, докато се уеднакви сместа. А другата се доомесва с ванилията и 1 с.л. брашно.Оформят се две топки тесто, които охладих за около час, но не е предвидено в рецептата.
За всяко „мече” се използва комбинация от топчета с различна големина на ванилово и шоколадово тесто.
Върху хартия или силикон "килимче" за печене се подреждат оформените топчета - най-голямо за тялото, средно за главата, 4 малки топки за лапи, 2 по-малки топки за уши. Леко се прикрепят и притискат  до припокриване, а телцето и приплесква малко. Добавят се допълнителни малки топчета за очите, носа и устата, по желание. /като повечето маслени теста, ги охладих преди печене за 10-на мин./
Пекат се в продължение на 7-8 минути, охлаждат за около минута в тавата, след което изваждат и охлаждат на решетка.
Тук може да се намерят полезни съвети при приготвянето на сладки.
Е, вярно е, че оформянето им е  голяма играчка, но пък за приятели е много забавно:)


Избрах да ги предложа  в прегръдка и компанията на чаша горещ шоколад.



Съзнавам, че стана дълго, но съвсем в темата се вместват и две хубави награди, 
подарени ми от прекрасни дами:
позитивната Роси, неуморната Зиче, прецизната Марияна и слънчевата Боряна:




Благодаря ви, от сърце, Мили момичета! 
За мен е чест и голямо удоволствие да контактувам  с вас,
да се наслаждавам на чудесните ви блогове и прекрасни кулинарни изкушения.
 
 Популярната мъдрост гласи, че  
"хората сме ангели с едно крило, за да полетим, трябва да се прегърнем"
 "We are each of us angels with only one wing, and we can only fly by embracing one another." 
Luciano de Crescenzo 

Прегръщам ви..., всички мои приятели и читатели:)
Опитайте...

четвъртък, 19 януари 2012 г.

Малка вита питка

При толкова много празнични януарски дни, месеното на пити, погачи и питки е често, почти ежедневие. Обредният хляб е неотменен елемент на всеки народен обичай, а при създаването му в миналото, а и сега, се влага много чувство, въжделения за здраве и добър живот. За смисъла, символиката и изследванията на етнографа Димитър Маринов към обредните хлябове ми се иска да пиша отделно, по-специалнопо и задълбочено.
Казват, че правенето и на най-обикновения хляб е свещенодействие!
Тези питки и хлебчета не са по правило обредни, с конкретни мотиви и орнаментика, но са празнично приготвени и наречени. Е, имаме и традиционни... Като за празник, към замесването се пристъпва бавно, търпеливо и с много любов. Опитвам в стъкмяването да има нещо ново и/или различно, но основата е за тестото приблизително еднаква. Предпочитам питки с малка големина - лесни, изпитани и харесвани. Уханието на прясно изпечен хляб е сред най-силните и създава усещане за дом, семейство и уют, а домашният вкус и хрупкава коричка несравнимо допълват удоволствието. Избрах да предложа с по-различен начин за оформяне:


Малка вита питка


Продукти:
¼ ч.чаша хладка вода
½  ч.чаша прясно мляко
½  кубче прясна мая /20 гр. или 7 гр. инстантна мая
3- 3 ¼  ч. чаши брашно, според влажността на брашното
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2  яйца без 1 жълтък
2 с.л. олио

За доомесване и оформяне
¼ ч.чаша брашно за доомесване, при необходимост
25 гр. маргарин и 25 гр. масло (стайна температура), или олио

За намазване
1 жълтък
1 ч.л. вода
1 ч.л. олио
1-2 с.л. сусам, по желание

След изпичане, по желание:
1 с.л. олио
1 ч.л. вода
1 ч.л. мед


1 ч.чаша на 240 мл.

Маята с ¼ чаша хладка вода, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашичка и оставя да се надигне за около 10-15 мин.
Смесват се 3 – 3 ¼  ч.чаши брашно /¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и към него се добавят закваската, яйцата, млякото, олиото и оцет.
Продължително се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. Оставя се да втасва в омазнена купа за около 1 ½ часа или до двойно увеличение на обема.

Втасалото тесто се разделя на  части, които се оформят на топка и оставят за около 15-ина мин. да отпуснат. Възможностите за оформяне за различни:



Тестото се разделя на 4 или 5, по желание топки, които се разточват на кори с диаметър около 20 см. Всяка една се намазва с разтопена мазнина и поставят една над друга. Разрязват се диаметрално на 8 сектора, като се оставя плътна част /борд/ около 2 см. по края. Внимателно се разслояват получените триъгълници и с прихлупване, и отстъпване се завиват около борда. Поставя се върху покрита с пекарска хартия тава.


Може да се изпълни и почти цяла:


 Тестото се разделя на 4 топки. Всяка една топка тесто се разточвна на правоъгълник с широчина около 20 см. и дебелина около 3-4 мм. Намазва се с разтопен маргарин и масло и навива откъм дългата страна на руло. Две по две се усукват. На дъното на омазнена и покрита с пекарска хартия тава се поставя първата усукана двойка, която се оформя като пръстен. Върху нея и вътре в пръстена се поставя и втората усукана двойка.


Намазва се с още мазнина и оставя да втасва около 45 мин. Може да се ограничи тестото с подвижен ринг за торта.
Фурната се загрява на 175-200С.,  питката се намазва с оставения жълтък, разреден с 1 ч.л. вода и 1 ч.л. олио, поръсва се със сусам /по желание/.
Поставя се да се пече на 175С за около 30 - 40 мин. или до зачервяване и готовност със суха клечка. След първите 10 мин. може да се покрие с фолио.
След изпичането се изважда от фурната  и освобождава от формата. Може да се намаже за блясък и омекване с малко мазнина, мед и вода. Оставя се да се охлади на решетка за около 30 мин. и е готова.


В повечето случай предпочитаме да  разкъсваме, а не да ги режем:

 


Опитайте...

вторник, 17 януари 2012 г.

„Среди зима” - празници и именни дни

След първата вълна на януарски празнични и именни дни, от днес започва още една.
В народните вярвания на 17 и 18 януари се тачат двама братя, ковачи, светците Свети Антоний  и Свети Атанасий, съответно Антоновден и Атанасовден. Честването им е вързано с предпазване от болести, а с властта на Свети Атанасий  над снеговете и ледовете - "Среди зима" - след който денят започна да пораства с по "едно просено зърно". Празниците са популярни и с общо название  "сладки и медени", като жените правели и раздавали питки, намазани с мед.


Православната църква почита на 17. януари, паметта на
Преподобния Антоний Велики
, празникът е наричан от народа Антоновден,
на следващия ден, 18.януари - Св. Атанасий ВеликиАтанасовден.

В житието на Преподобния Антоний Велики е написано, че се е родил около 251 г. в Среден Египет в заможни и благочестиви родители. По-късно продава и раздава имуществото си, след което прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. През това време при него идват болни и страдащи хора, с които беседват в в продължение на часове. На 104 години побеждава привържениците на арианското учение в открит диспут. Успехът му е наречен тържество на християнството. Умира на следващата година. Мощите му са пренесени във Виена.



На 18. януари християнската православна църква посвещава на Св. Атанасий Велики, роден през 295 г в столицата на Египет Александрия. Син на бедни родители християни, той получил прекрасно образование но изучавал усърдно Свещеното писание. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. И словото, и животът му са израз на добродетелта, а учението му като "закон на православната вяра".
Свети Атанасий е първият наречен "Велики" измежду светите отци на Църквата.


Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като 
празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

„Иди си зимо, идвай лято!"

Българите наричат зимния Атанасовден „среди зима", тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: „Иди си зимо, идвай лято!"
В народния календар Андоновден, Лелинден или Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не плетат, не предат, не варят боб и леща, за да не разсърдят болестите. Месят се питки, намазани с мед и се раздават на близки и съседи за здраве.


След тях, на  20 януари е  денят на  Свети Евтимий, 
който се чества заедно със Св. патриарх Евтимий Търновски.

Преп. Евтимий Велики - от Мелитин, Армения, син на благочестиви родители. Възведен в свещенически чин от Мелитинския епископ, отишъл в Иерусалим, основал манастир, събрал братя, имал чудотворен дар, починал на 96 години в 473 година.

 
Свети Евтимий Търновски е сред най-великите българи и личности от Средновековието, най-известният патриарх на България и последният предстоятел на църквата на Второто българско царство. Той e авторитетна фигура в православния свят.

И още
21. 01. Преп. Максим Изповедник. Св. мчк Неофит; и Бабинден /стар стил/

22. 01. Св. ап. Тимотей. Прпмчк Анастасий Перски. Български. Св. мчк Сионий Български. Св. свщмчк Петър
23. 01. Св. свщмчк Климент, еп. Анкирски. Св. мчк Агатангел. Св. Павлин, еп. Нолански
24. 01. Преп. Ксения Римлянка
25. 01. Св. Григорий Богослов, архиеп. Константинополски


Именници:
На 17 януари, Антоновден - Антон, Антония -(старо римско родово име,означаващо "безценен,неоценим,който няма цена"), Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Доника, Дона, Тончо, Тонка, Тонко, Тони , Тоня.
На 18, януари, Атанасовден - Атанас (от гр. атанатос-безсмъртен), Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка.
Следват:
20 Януари - Евтимовден, Евтим
21 Януари - Агнеса, Максим
22 Януари - Tимoтeй, Тимофей
24 Януари - Аксения, Ксения
25 Януари - Григор, Григории




Честити празници!