събота, 8 септември 2012 г.

Честваме Рождество Богородично

Всяка година на 8 септември празнуваме Рождество на Пресвета Богородица
 

"Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, 
защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, 
Който развърза клетвата, даде благословение и, 
като унищожи смъртта, дари ни вечен живот."

На този ден жените измолват помощта на Богородица в беда или тежка работа, 
за раждането и отглеждането на децата си.
Богородица (на латински: Virgo Maria, Deipara, гръцки: Μαρία, Θεοτόκος, Θεομήτωρ, иврит: מירים, арабски: مريم) според християнската традиция се нарича Мария, майката на Иисус Христос и съпруга на дърводелеца Йосиф. Известна е с различни прозвища като Дева Мария, Светата Майка, Мадона и други. Тя е най-почитаната светица в православието и католицизма. Една от трите съвършени жени в исляма.
След III Всеселенски Събор (431 година), който учредил честта, отдавана на Света Богородица, Светата Църква учредила специални Богородични празници.
Рождество Богородично е един от най-големите празници на Православната църква и е един от трите най-големи БОГОРОДИЧНИ ПРАЗНИЦИ.
Празникът Рождество Богородично  е познат е от дълбока древност.
Пресветата Дева Мария се родила в Галилейския град Назарет от праведни Иоаким и Анна. Иоаким е от царски род - рода на Давид. Анна - от свещенически род - рода на Аарон. Нямали деца и се молили на Бога за рожба.
На един голям празник Иоаким отишъл в Иерусалим да принесе жертва. Там бил упрекнат от първосвещеника, че бил недостоен като бездетен да принася дар на Бога. Наскърбен, той отишъл в имението си, дето били стадата му, и се предал на пост и молитва четиридесет дни.
Анна, като узнала причината за незавръщането му, разтъжена, усилила молитвата си.
Господ изпълнил молбите им: благовестникът на Божиите тайни Архангел Гавриил известил на Иоаким, че ще им се роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и ще бъде дарувано спасението на целия свят. Също известил и на Анна и й казал да иде в Иерусалим и при "златните порти" ще намери мъжа си, комуто е известено това.
Отишла и точно там се срещнали и споделили радосттта от ангеловото известие.
Анна родила светата Девица, на която дали име Мариам, което се тълкува "госпожа-надежда". Родителите принесли жертва благодарствена, като помнели думите на Ангела.
Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на света Анна, а девет месеца по-късно се родила дъщеря й, която обрекли на Бог и по негова повеля нарекли Мария.

Ортодоксалната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Денят на нейното раждане - празникът Малка Богородица, е особено тачен предимно от жените, за да им помага светицата в беда и тежка работа, за да раждат леко и да са живи и здрави децата им.
В нейна чест омесват и изпичат голяма Богородична пита, Богородичен хляб. Едно парче от нея се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).


Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, те величаем.


Да я почетем и помолим,
да чува молитвите ни,
да пази и закриля децата ни ...

2 коментара:

Dani каза...

Дианка,
нека Богородица закриля цялото ви семейство!
Хубав ден!
Прегръдка от мен!

DSdiva каза...

Честит празник, Ди! Пожелавам ти хубав септември, изпълнен с топлина, слънце в душата и много поводи за усмивка!