вторник, 16 август 2011 г.

Лято с кафе, сладолед и шоколад

Очакванията на метеоролозите са за по-свежа втора половина на лятото тази година??? През август времето все още е топло, на моменти горещо, но разгарът и температурните рекорди като че преминаха. А е и още ваканционно:)- спокойни и разпускащи следобеди с възможности за приятни срещи на дъъълго кафе и нещо сладко. Не е тайна, че обичаме кафе, неговия вкус, аромат в напитки и десерти. Ще добавя шоколад и сладолед, които традиционно присъстват в летните рецепти, наравно с хегемонията на плодовете. Минавайки за кратко, обедних няколко такива семпли идеи, с които освежавахме юлските жеги, но са все още актуални. Ще започна с кафето, тип капучино, но този път студена, или по-точно ледена форма на Coffee Cappuccino Granita:


Кафе капучино гранита
Продукти:
2 ч.чаши капучино*
1 с.л. захар или на вкус
¼ ч.л. канела
1 ч.л. какао
1 с.л. сухо мляко
Сметана и канела/шоколад за граниране
Капучиното може да бъде на основа силно еспресо и сухо мляко или готова смес от вида 3 в
Няма нищо по-лесно, отколкото да се направи домашна granita.
Подготвят се две чаши на любимото кафе - еспресо или капучино, и двете са вкусни.
Добавя се захар на вкус, мляко и аромати ... и разбърква. Оставя се да изстине.
Изсипва се в по-голям, плитък съд, който се поставя във фризера за около 1-2 часа.
Разрохква се с вилица и отново за 1 час. Пак се разрохква се с вилица и отново за ½ час. Вече е готово за консумация.


Гарнира се с бита сметана и канела или шоколад - по желание:)



Бях обещала да напиша за една чудесна комбинация на кафе с шоколад и сладолед:

Еспресо палачинки с шоколадов сладолед


Продукти за около 6-8 палачинки:
½ ч.чаша брашно
1 ч.л. захар
1 ч.л. прах за инстантно еспресо
1 щ. сол
½ ч.чаша прясно мляко
¼ ч.чаша вода
1 с.л. масло, разтопено
2 яйца

Едва ли е необходимо да се уточнява технологията за приготвяне на палачинки, но все пак:Комбинират се брашно, захар, прах еспресо и сол в малка купа. Смесват се мляко, вода, разтопено масло и яйца в миксер. Добавят се брашнената смес към млечната и разбива до гладкост. Покрива се поставя в хладилник за около час.
Затопля се тиган за палачинки с незалепващо покритие на средна температура. Изсипва се тесто /около ¼ чаша в тигана/ и бързо се накланя във всички посоки, така че тесто да облее тигана с тънък слой. Пече се около 1 минута. Внимателно се повдига краят на крепа с шпатула, за да тества за степента на готовност. Палачинката е готова да се обърне, когато може да се раздвижи свободно от дъното на тигана, а долната част е леко покафеняла. Пече се и от другата страна за 30 секунди или до готовност.
Съхраняват се на топло или с восъчна хартия между тях, за да се предотврати залепването им.

Могат да се сервират с кафе, карамелен или шоколадов сос.

Еспресо сладолед и плодове си пасват в свежа лятна композиция.

Още една пресечна точка в темата за шоколад, кафе и сладолед са малките
Сладоледени кесчета

Тук вече наистина няма нужда от рецепта - въпрос на подреждане и комбиниране. Основа от пласт браунис или друг сладкиш, който добре понася замразяването и при сервиране има добър баланс между омекващата тестена част и разтопяващият се сладолед. Следва слой сладолед, като в него може да се обединят различни вкусове - аз избрах шоколадов и карамел. Отгоре висока спирала от разбита сметана или сметанов сладолед.

Естествено, летни свежи плодове по избор...


Последни, но не по вкус са френските кафе макарони с шоколадов пълнеж към чаша мока.


Рецептите за френски макарони са много и сходни, аз използвах за адаптиране Coffee Macarons. Направата им е специфична, но не трудна, като е важно да се спазва технологичната последователност. А подробно описание и други вкусове може би ще отделя в отделна тема, някога по-късно.


Мока макарони



За да разширя чисто кулинарния профил
и
в стила на чаша с кафе, която е основна идея за тези предложения,
избрах да споделя една история :) от неизвестен, но високо оценен автор -
"Животът е като чаша кафе"



Накрая, още нещо, закачливо - Can You Find the Coffee Man?
Идеята да се намери сред кафеените зърна лицето на Кафеения мъж, психолозите обвързват с време и съответна степен на развитие на дясната половина от мозъка /както и евентуални препоръки за повишена консумация на белтъчини/. Това не е илюзия, аз го намирам за забавно... изображението наистина го има.


Опитайте... Още хубави, слънчеви и усмихнати летни дни. До скоро:)

понеделник, 15 август 2011 г.

Голям празник, Голяма Борородица



На този ден всички православни и католически църкви почитат Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и като пазителка на семейното огнище.
Този празник е един от дванадесетте велики празници, като е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква.

Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот.
Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога. В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва.
Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм. В църквата “Успение Богородично” в Гетсимания се намира и една от най-ценните реликви на православния свят - чудотворната икона Св. Богородица Йерусалимска". Тя привлича както християни, така и мюсюлмани - вярва се, че образът на Божията майка, който впечатлява със своята реалистичност, е помогнал на много страдащи да получат изцеление.


В България множество църкви са кръстени на Божията майка. Най-често срещаните изображения на Богородица са символните образи, в които тя държи Младенеца Иисус Христос. Те се подразделят на два основни типа — Одигитрия — на гръцки Οδηγήτρια „Пътеводителка“ — Богородица държи малкия Иисус и го сочи като „Пътя, Истината и Живота“), или Елеуса — Ελεούσα — „Милостива“, „Милваща“, в специализираната българска научна литература терминът неправилно се превежда обикновено като „Умиление“.

Наричат иконите “богословие в багри“, много са и чудотворните икони на Богородица, всяка една с мощна сила и въздействие. Избрах някои от най- популярни чудотворни икони на Света Богородица в Рилския, Бачковския, Роженския и Троянския манастири.
Иконата "Св. Богородица Одигитрия" ("Света Богородица Осеновица") в Рилския манастир.


Старинна чудотворна икона с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. В горната й част има надпис "Одигитрия" (Пътеводителка). Местното население почита иконата като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии.

Иконата на Св. Богородица Умиление (Елеуса) от Бачковския манастир, най-голямата светиня на манастира. На специално място в съборната църква, под нежни драперии, изработени от благодарни ръце, тя умилно благославя поклонниците. Преданието я отрежда като творба на св. апостол и евангелист Лука.


От цялата икона само ликовете на св. Богородица и Младенеца топло поглеждат и раздават благослов на вярващите. Всичко останало от нея е обковано в две ризници – златна и сребърна – земна оценка на духовната й стойност.

Особено тържествено днешния празник се отбелязва в Троянския манастир. Там в главната църква на манастира се се съхранява най-старата икона светиня на манастира "Пресветая Богородица Троеручица" - чудотворна. Според манастирската летопис тази икона е била пренесена от Атонските манастири и оставена тук през XVII век още при основаването на манастира. На Чудотворната икона в Троянския манастир „Св. Богородица Троеручица“ е изобразена Света Богородица, но към иконата има допълнително изобразена една ръка.


Според преданието е донесена в обителта от атонски монах. в село Орешак около 1600г. носена от манастирите в Света Гора и прославили св. Богородица Милваща. И който дойде в манастира с вяра, получава благодатна помощ от Троянската св. Богородица Троеручица.

Чудотворната икона на Света Богородица от Роженския манстир "Рождество Богородично" е наричана с различни имена като Дверопазителка, Пазителка, Вратарница, Панагия, Портариса, Портарница.


Иконата е изографисана от монах Яков. От двете страни на майката Божия са добавени десет малки сцени, които показват чудното пристигане на иконата в Света Гора – Атон и първите чудеса в Иверския манастир. Многобройни са чудесните й застъпвания за прибягващите с вяра към нея. В болести, семейни скърби, бездетие, различни неуредици в живота мнозина намират благодатна помощ от Нея. От какъвто и ъгъл човек да погледне иконата, ликът на Богородица го следи с поглед.

Още две чудотворни икони се намират в Арбанаси: иконата Богородица Троеръка” със сребърен нимб в Арбанашкият манастир “Успение Богородично” и Иконата на” Св. Богородица”- плачещата - в манастира „Св. Никола“.


Лекуват и изпълняват желания, само ако силно се вярва и ако помислите са добри, благочестиви и богоугодни.

Чудотворната икона на Дева Мария в Пазарджишкия православен храм "Св. Богородица", лекува болните и пази тези, които са я избрали за покровителка, намират облекчение и утеха във вярата си.


Образът на Богородица в пазарджишката църква е обвит в мистерия, не само защото върши чудеса - произходът на иконата също е истинска загадка. Свещениците и служещите в храма нямат данни за зографа и годината на сътворението й.


На обредната трапеза обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна питка, тиганици, мед. Разрешава се риба, ако Успение Богородично се падне в сряда или петък. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве. За здраве се приготвят курбани и се правят събори, обикновено където Св. Богородица е патрон на местната църква.


Честит имен ден на всички именници-
Мария, Мариана, Мариан.


Нека Богородица закриля нас и семействата ни!
Честит празник!


понеделник, 1 август 2011 г.

Богородичен пост, Преображение Господне

От днес, 1 август с водосвет започва подготовката за Успение Богородично, която продължава до 14 август (14-27 август стар стил), с 15 дневен Успенски пост в чест на Пресвета Богородица.


Успението на Пресвета Богородица е един от 12-те големи празници в българския православен календар, отбелязван от християнската църква на 15 август и наричан още Голяма Богородица.


е установен в прослава на Божията Майка, която през целия си живот и особено преди смъртта си (на църковен език успението си) прекарвала времето в пост и молитва. Празникът е установен още от първите векове на християнството, но за съжаление, житиеписците не са предали много подробни сведения. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина.
Успение Богородично е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище.
Празникът Успение Богородично има две значения: възпоменание на завършването на земния подвиг на Божията Майка - Нейното успение и погребение, и на второ място - Нейното най-високо прославление - "възкресението Й и възнасянето Й на небето с Нейната пречиста плът". Това двуяко значение на празника православните икони разкриват различно - едни загатнато, а други - пълно.


През Богородичния пост, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио - отказ от блажни храни /месо, мляко, яйца и техните производни продукти/. Някои устави уточняват: През целия пост не се употребява вино и елей (олио, зехтин) с изключение на събота и неделя. В дните понеделник, сряда и петък е редно да се употребява само суха храна – не се готви, а се ядат пресни или сушени плодове и зеленчуци. Във вторник и четвъртък се яде готвена храна, но без употреба на олио или зехтин. В събота и неделя може да се добавя елей при готвенето на растителна храна.
“ Това е само едната страна на поста – телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовен пост . Счита се, че постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.”

В средата на Богородичните пости,
на 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници Преображение Господне или Сотировден.


Началото на празника е от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките Му ученици. Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях: „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“ Църквата чества деня на Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.
На този ден по традиция се бере първото узряло грозде. То се носи в черквата, за да се освети от свещеник. След това жените раздават гроздето заедно с други плодове за здраве и благополучие.
На Преображение Господне (06. август) се разрешава риба.
В земите на север от Стара планина е разпространена представата, че на Преображение времето започва да се променя. Водите на изворите и реките стават студени и непригодни за къпане. Застудяват дните и нощите. Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва.

Някои идеи за постни ястия, когато е разрешена мазнина, хляб и
някои идеи за постни сладкиши и постни сладки за празника.

Леки и спокойни...