понеделник, 11 април 2011 г.

Шоколадов мус с карамел и оризово мляко

В последните години млякото и млечните продукти са обект на непрекъснати дискусии между здравните специалисти – изключително полезни или вредни? Аз имам своя избор, те са част от ежедневното ни хранене и търся тяхна алтернатива за дните без млечни и животински продукти. Отдавна исках да приготвя домашно оризово мляко. Избрах кафяв ориз, който е естествен източник на тиамин, ниацин, богат е на витамин B6, влакна. В него се съдържат желязо, фосфор, магнезий, калий, калций хром. Наличността на витамин Е в кафявия ориз е значително по-голяма, отколкото в белия, дори и да е обогатен. Но в сравнение с кравето мляко, оризовото съдържа повече въглехидрати, не съдържа холестерол и лактоза, но пък и минимални количества калций и протеини. За увеличаване на белтъчното и минерално съдържание, и допълнително овкусяване използвах бадеми.
Има различни технологии за приготвяне на оризово мляко – метод с варене и суров. Идеята и при двата е - фино смилане на оризовите зърна със вода и прецеждане на получената смес. Логично е при суровото пресоване да се запазят повече полезни вещества, но се спрях на варенето, за да улесня храносмилателната система. Предварителното накисване за няколко часа позволява обвивката на ориза да се раздуе и по-лесно да се стрие. Ще опитам суровия начин с житни зърна. Овкусяването е по желание – малко мед или захар, ванилия, канела и друго. Оризовото мляко има лек сладък вкус и е по-подходящо за десерти и печене, отколкото за солени ястия. Харесах го, за пиене и като основа за един шоколадов мус с лек карамелен вкус.


Оризово мляко


Продукти /за оризово мляко около 700 мл./
½ ч.чаша кафяв ориз
4 ч.чаши вода*
/Резултатът са 2 ч.чаши сварен ориз/
Още:
2 с.л. бланширани бадеми
2 ч.чаши от водата на ориза +
1 ч.чаша гореща вода за разреждане*
ванилия/канела/лимонова кора
1 ч.л. мед
* количеството на водата определя и гъстотата на полученото мляко.



Оризът се измива се добре в няколко води. Накисва се за около 4-6 часа. Залива се с гореща вода и вари до пълно омекване и разваряване, според указанията на производителя – при мен около час в тенджера под налягане. Оставя се още ½ час да поеме от течността и пасира/смила фино. Може да се увеличи белтъчното и минерално съдържание с добавка на бланширани бадеми или други ядки, преди пасирането.
Прецежда се през марля и налива в съд, поставя се в хладилник. Може да престои около 7 дни и съм замразила една чаша за проба.



Шоколадов мус с карамел и оризово мляко


Продукти за 4 порции:
500 мл. оризово мляко
50 гр. пудинг на д-р Йоткер шоколад
4 с.л. захар
2 с.л. коксово масло или  маргарин
50 гр. натурален шоколад /без млечни съставки/
¼ ч.чаша портокалов сок или ароматно кафе еспресо
¼ ч.чаша оризово мляко за разтваряне на пудинга

Опаковката пудинг се разтваря в течността смес на оризово мляко и кафе или сок.
Захарта се карамелизира до златисто в сух съд. Налива се оризовото мляко и след завирането му се добавя разтворения пудинг. С непрекъснато разбъркване се сгъстява. Маха се от котлона и към горещия крем се добавят лъжиците маргарин.
Разбива се енергично до хомогенизиране и порционира.
Налива се намокрени съдове или след леко охлаждане и стягане се шприцова в чаши.Охлажда се в хладилник до поднасяне.


Гарнира се с още запечени бадеми, карамел/ шоколадов сос и плодове.

Ще допълня и една чудесна идея за постен шоколадов крем, която предлага Цвети.
Опитайте...

18 коментара:

Еoc каза...

Дианка, както винаги при теб е красиво, интересно и вкусно.
Допада ми идеята за оризовото мляко, ще опитам!
Прегръдка и усмихната нова седмица!

di_ani каза...

Благодаря, Зори!
Аз харесах вкусът на оризовото мляко, ще направя и от жито - по суровия начин. Ще споделя :)
Поздрави и хубава нова седмица, Диана

Dani каза...

Дианка, интересно, а и вкусно
предложение!
Открих скоро кафявия ориз и много
ми допада.
Аз го кисна цяла нощ във вода и се сварява бързо :)
Прегръдки и слънчева седмица!

fedora каза...

Много красиво и идейно за пореден път!
Чудесни снимки си направила, Ди, а и аранжировката е както винаги много стилна :)

Хубав утрешен ден :)

di_ani каза...

Благодаря, Дани!
И аз много харесвам и предпочитам кафявия ориз - той запазва своята индивидуалност в ястията, за разлика от белия.За първи път, но не за последен, го опитах в сладък вариант.
Прегръдка и хубава нова седмица, Диана

Ева Тонева каза...

Не спираш да ме изненадваш и изумяваш, Диани! Невероятно красив десерт и сътворила, поднесен като в изискан френски ресторант.
Сърдечни поздрави с пожелания за успешна, вкусна и изпълнена с усмивки нова седмица!

di_ani каза...

Ина,
много ти благодаря!
Аз се колебаех дали да публикувам тази рецепта заради качеството на снимките. Успях да удавя /в пряк смисъл/ олимпуса и в очакване на неговата поправка снимах със старото фото. И двата са тип сапунерки, но новият е малко по-модерен. В крайна сметка реших, че снимките са онагледяващо допълнение, а не основа в рецептата.
Приятелска прегръдка и много усмивки, Диана

Ева,
много ме радва твоя коментар.
Плодовете са не само допълнение за поднасянето, а наистина си пасват много добре вкусово с крема.
И моите пожелания за усмихната, успешна и вдъхновена седмица, Диана

Milena каза...

О, идеята за оризово мляко особено ми допадна! Благодаря за рецептата! По здравословни причини не ползвам краве млечни продукти и ги заменям с всякакви други алтернативи. Страхотна презентация и разкошни снимки, Диани!

Спорна и усмихната седмица :-)

Andrea каза...

Wow this is so useful, thank you for shearing. :)

vesela каза...

Ха-ха, хитруша - какво чудно постно десертче си си спретнала.
Дианка, наскоро закупих оризово брашно, ей така от любопитство - досега съм го ползвала два пъти за сгъстяване на крем супа, имам и една рецепта за малеби, но не съм правила. Интересно дали знаеш как бих могла да направя оризово мляко с него - може би да сваря във вода, но колко време...?

Nanita каза...

Изглежда чудесно!Много идеен десерт ...."шоколадов мус с карамел".....направо ми иде да взема една лъжичка и да го опитам.
Усмихната седмица Диани!

ellyganova каза...

Диди, винаги намирам нещо ново и интересно при теб!
Много ме заинтригува това оризово мляко. А за мусът да не говорим ;)Страхотно изглежда! И снимките са толкова свежи!
Поздрави и хубав ден!

Lulu каза...

Ди, изключително много благодаря за тази публикация! Беше и полезно, и интересно и със сигурност ще приложа рецептата за оризовото мляко още тези дни.

di_ani каза...

Миленка,
много ще се радвам да бъда полезна. По тази технология можеш да си приготвиш различни видове млека.
Благодаря ти,
приятелска прегръдка и усмивки, Диана

Thanks very much, Andrea!
Greetings and a hug, Diana

Да, Весе,
наистина можеш да опиташ да направиш оризово мляко, но то е ниско белтъчно съдържание. По скоро съм намирала рецепти със замяна на обикновено с оризово брашно.
Сърдечни поздрави и хубаво утре, Диана

Благодрая, Нанита!
Много се радвам, че ти харесва тази идея.
Поздрави и пролетно настроение, Диана

Ели, благодаря ти!
Отдавна исках да направя оризово мляко, сега е ред на житното.
Поздрави и много усмивки, Диана

Благодаря, Руми!
Радвам се, че ти допада.
Поздрави и усмивки, Диана

пепеляшка каза...

Диани,
бях те "изпуснала" две седмици от поглед и сега попих всичко, натворила са чудеса отново! А този сладкиш с оризово мляко е наистина интересен, може да пробвам да направя такова мляко от любопитство.
Навън натрупа сняг, но аз ти желая цветно и слънчево настроение!
Мария

rusanka каза...

Диди,
и мен много ме заинтригува оризовото мляко!Много интересно и ще го опитам!
А мусът е невероятен, поднесен с финес и изящество!
Поздрави и хубав уикенд!

brazilka каза...

Направо нямам думи как си успяла да поднесеш всичко толкова интересно, красиво, а и несъмнено вкусно. От много време се каня да пробвам оризово мляко. Бях виждала преди време във Фантастико, но определено ще пробвам твоя вариант за домашната му направа. Мусът изглежда зашеметяващо. Понеже спомена удавен олимпус и се сетх, че отдавна се каня да те попитам с какъв апарат правиш прекрасните ти снимки?

di_ani каза...

Мария,
Роси,
Цвети,
благодаря ви много.
Радвам се, че този начин за приготвяне на оризово мляко ви е интересен.
Ще спомена отново, че неговото белтъчно съдържание е ниско и е добре да се засили с други растителни продукти.
Цвети,
благодаря за милите думи, но моят фотоапарат не е професионален, сапунерка, както го наричат професионалистите. Тази версия на Олимпус има опция за по-контрасно снимане на храна. А след неговото удавяне в един буен планински поток, още за дълго ще трябва да се върна към по-старата техника.
Примирена съм -
идеята за снимките е онагледяване към рецептата, а и така е трябвало да се случи.
Поздрави и много усмивки, Диана