вторник, 30 ноември 2010 г.

Андреев ден / Св. Андрей Първозвани / - готвят се варива, за да наедрява всичко през годината

30 ноември е Андреев ден, в който Православната църква чества
Светия всехвален апостол Андрей Първозвани -
един от дванайсетте апостоли, брат на апостол Петър и ученик на Христос.
Св. Андрей е първият избран за апостолско служение, пръв от апостолите е бил повикан и е тръгнал след Христос. Името му често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и две риби.


Житие :
"Андрей бил рибар и заедно с баща си и братята си по цял ден хвърлял мрежите за риба. На река Йордан той особено обичал да слуша какво говори Йоан Предтеча. Случило се така, че когато Иисус влязъл във водите на р. Йордан, за да бъде кръстен, Андрей бил на брега и станал свидетел на това събитие. От този момент нататък той не се отделил от Христос.
След като Свети Дух слязъл над учениците и били благословени да проповядват словото Божие на всички езици, те се отправили към различни краища на света. Апостол Андрей тръгнал към северните страни. През Гърция, Мала Азия и по бреговете на Черно море той стигнал до някои от бреговете на днешна Русия. По време на своите пътешествия, с много търпение и упоритост, понасяйки гоненията на езичниците, апостол Андрей се посветил на Божието слово и с поведението си и чудесата, които извършвал, спечелил много последователи.
Загива с мъченическа кръстна смърт. Кръстът, на който бил разпнат апостол Андрей, имал формата на буквата Х и по – късно става известен в средновековното изкуство и иконографията като „Андреев кръст”(лат. Crux decussata), последния ден на ноември, в Ахаия, в град Патра." При император Констанций (337-361) мощите на светеца били пренесени в Цариград и поставени в църквата "Свети апостоли". Когато кръстоносците завладели града през 1208 година, пренесли светите мощи в италианския град Амалта. Там почиват те и досега.
"

/Христос призовава св.ап. Симон (Петър) и Андрей Първозвани, Мозайка от VI в. от Равена/

Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Йоан Кръстител. Проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. За Русия тогава се знаело малко. Племената, които я населявали, били известни под общото име скити. Първият руски летописец Нестор разказва по предание, запазило се до негово време, че св. апостол стигнал до река Днепър до мястото, където сега се намира Киев. Като се изкачил на един хълм, той забил кръст и казал на намиращите се с него ученици: "На това място ще възсияе Божията благодат, ще се издигнат църкви на Христа и истинската светлина ще излезне от тук по цялата страна". Сега на същия тоя хълм стои църквата на името на св. Андрей Първозвани. Руската православна църква го приема за свой основател. Смята се също така, че Андрей е основал църквата във Византион, предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници.

/Св. aп. Андрей Първозвани с житийни сцени, Икона от 1831 г. от Йоаникий папа Витанов./

Андреевден се почита и под името “Мечкин ден”. Според народното предание някога св. Андрей бил самотен отшелник в планината. Там обработвал малка нивица. Но една мечка изяла вола му. Разгневеният земеделец успял да улови звяра, впрегнал го в ралото вместо вола и така го подчинил на волята си. Оттогава яздел мечката и обработвал земята си с нейна помощ. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.В българската народна митология, както в фолклора на много евразийски народи, мечката е символ на женското начало и на плодовитостта.
По южното Черноморие рибарите почитат св. Андрей наравно със св. Никола като господар на морските ветрове и бури; в района на Петрич има поверие, че св. Андрей е баща на св. Никола.

Андреевден е пряко свързан в представите на народа ни с прехода от есента към зимата. Нашият народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Българите наричат празника “Едрей”, “Едринден”. Вярва се, че "на Едрей всичко наедрява" - здраве, богатство, включително денят. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че “На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно”. Всеки се стреми да подхване някаква работа на Андреевден с вярата, че тя ще бъде спорна, дори рискови начинания - заради храбростта, която носи Първозваният те ще бъдат увенчани с успех.
Трапезата за Андреевден не може да мине без варено жито, боб, леща, грах, просо и ечемик.

На този ден имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.

неделя, 28 ноември 2010 г.

Бисквити с маково семе и портокалова кора

Не, това не е предложение за коледни бисквити, макар че в оригинал, масленото тесто /shortbreads/ е едно от основните за направата им. Шотландският му произход включва само четири съставки - масло, захар, брашно и ароматизар. Традиционните основни пропорции са известни като съотношение 1:2:3 - част захар, масло, брашно. Резултатът - нежно, ронливо и ароматно печиво. Тайната на добрия вкус и същина на този тип печива, е използването на висококачествено масло. Не става само въпрос за аромат на масло. Мазнините възпрепятстват образуването на еластични връзки (глутен) и по този начин обуславя крехката структура, тип "пясъчно тесто". Добавката на царевично нишесте омекотява плътността и подпомага този ефект. С годините са се променили пропорциите, най-вече в количеството на захарта, обогатили са се и съставките.
И при всичките тези обяснения, избрах постен вариант на маслено тесто с мек, растителен маргарин. Няма да пиша 'за" или "против" неговото използване, нито за проблемните наситени и трансмазнини. Всеки има свое мнение, аргументи и лично решение по този спор.
Заложих на комбинацията от цветове и аромати на маково семе и портокалова кора.


Постни бисквити с маково семе и портокалова кора


Продукти за малка доза, като за пости, около 18 бисквитки
/Адаптирана рецепта Orange-Poppy Seed Shortbread Wedges/

½ ч. чаша (от 240 мл.) мек, постен маргарин
1 ч. чаша брашно
¼ ч. чаша царевично нишесте
½ ч. чаша пудра захар
¼ к.л. сол
1 с.л. настъргана портокалова кора
2 ч.л. маково семе

В кухненески блендер се поставя брашното със солта, захарта и нишестето. Пулсира се няколко пъти, за да се размесят и поеме повече въздух. Добавя се маслото и разбива до получаване структура на "трохи". Ароматизира се с маковите семена и портокаловата кора и обединява ръчно в обща топка тесто. Поставя се в хладилник за около 30 мин., може и повече.
Фурната се загрява до 150С.
Подготвя се тава за печене, която се покрива с пекарска хартия.


От тестото се разточва кора, с дебелина около 1 см. изрязват се форми по желания - аз избрах триъгълни сектори и пръчици. Правят се малки дупчици по повърността. Поставят се във фризер за 10-ина мин. да стегне тестото.


Пекат се в загрятата фурна до леко покафеняване на основата - около 10-12 мин., според дебелината и големината на бисквитките. Веднага се изваждат от горещатата тава и поставят на решетка за охлаждане.


Изчаква се няколко часа до пълното им изстиване и изпръхване.


Сладко допълнение към чаша кафе, е ... това се подразбира.


Крехки, ронливи и много аромати, макар и без истинско масло.
Опитайте...

събота, 27 ноември 2010 г.

Гъбите - „растителното месо” на природата

Модерно е да се говори за суперхрани, за тяхното въздействие и превенция върху организма. Безспорни фаворити в тази класация са ягоди и боровинки, риба, орехи, чесън, но сред тях попадат и гъбите. Учените смятат, че гъбите заздравяват имунната система на организма и могат да бъдат полезни за преборване на грипа, за лечение на инфекции и вируси. Гъбите са най-богати сред храните засилващи имунната система антиоксиданти. Дори обикновените бели печурки съдържат 12пъти повече антиоксиданти от пшеничния зародиш и четири пъти повече от пилешкия дроб, следващия най-богат източник. В по- екзотичните видове гъби съдържанието е дори още по-високо.


Наричат гъбите „растително месо” заради високото си съдържание на белтъчини и фибри. Те съдържат още: от 88 до 92% вода; от 1,5 до 3,5% белтъчни вещества, в които се съдържат почти всички усвояеми от организма полезни аминокиселини; въглехидратите - между 1 и 3%, като преобладават предимно глюкозата и фруктозата; не съдържат нишесте, следователно поради малкото им съдържание на въглехидрати те са особено полезни за консумация от хората, предразположени към затлъстяване и за диабетици; мазнини - от 0,3 до 0,7%; минерални соли на калия, фосфора, медта, цинка, сярата, йода и др. В гъбите са открити витамините А, В, С, Д и РР, полезните за организма ябълчна, лимонена, винена, янтарна, фосфорна, фумарова и други органични киселини, улесняващи отделянето на стомашен сок. Гъбите са богати на ензими, ароматни и багрилни вещества и др.
Най-много белтъчини има в манатарките, а въглехидрати - в скромните пънчушки. В разрез с името си, масловките съдържат твърде малко мазнини и отстъпват не само на манатарките, но и на рижиките, на гълъбките и на пачия крак, които пък са особено богати и на витамини. Няма да пропусна и чудодейната шийтаке /Shiitake (Lentinula edodes)/, с нейните изключителни полизахариди като лентинан, алкалоид еритаденин(лентинацин) и високо белтъчно съдържание.


Логично е, присъствието на гъби в постното меню да поддържа една добра имунна система. Не съм специалист, както е Йоли, по гъбите и се доверявам на предлаганите в търговската мрежа. Вече повече от 200 години печурката се отглежда изкуствено и е най-популярната култивирана гъба. А това са два от последните начини, по които приготвих постни гъби в къщи.


Постно ризото с гъби и сушени домати


Продукти:
1 ч.чаша /200 мл./ Arborio, ризон или друг кръгъл ориз
½ стрък праз /бялата част
3 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
250 гр. пресни печурки
3 сушени гъби шийтаке
2 сушени домата, нарязани на дребно
750 мл. зеленчуков/гъбен бульон
½ ч.чаша бяло вино /извън пости/
сол и черен пипер на вкус
мащерка, магданоз и босилек

Гъбите шийтаке са заливат с вряща вода, измиват се добре и поставят в зеленчуковия или гъбен бульон да поврят около 20 мин. Бульонът трябва да бъде почти врящ през цялото време на доливане.
Печурките се измиват бързо със студена вода, подсушават и нарязват на филийки, като не трябва да престояват.
Загрява се тигана с 1-2 с.л. зехтин, като в него се поставя скилидката чесън. Гъбите се запържват леко до златисто на силен огън. Отстраняват от котлона и изваждат в чиния, като се държат на топло място.
Загряват се 2 с.л. зехтин и в него се задушава до омекване нарязаната бяла част на праз лук. Добавя се измития и отцеден ориз, който се запържва 2-3 мин., няколко зърна черен пипер и стрък мащерка. Налива се ½ ч.чаша бяло вино или бульон, и след неговото изпаряване започва добавянето на бульон на части /по около 150 мл./. Разбъркването е често, доливането – след всяко частично поемане. Преди последното доливане се поставят запържените гъби и домати. Общо времето за готвене е около 20 мин., според вида на ориза и до желаната мекота на ориза.
Все пак за оптимално се счита една леко твърда нотка в средата на зърното „al dente”, но е въпрос на личен вкус. В къщи го предпочитат нотка по-разварен и кремообразен.


Сервира се горещо, гарнирано с магданоз и босилек и настърган пармезан -извън пости.

И още една стара, популярна рецепта за много бързи вкусни мариновани гъби, с пропорции по наш вкус*
Мариновани гъби


Продукти:
500 гр. гъби
50 мл. ябълков оцет /или 45 винен 9%
50 мл. вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. зехтин
3 скилидки чесън
3 дафинови листа
10-ина зърна черен пипер
1 с.л. копър/магданоз
1 стрък мащерка/розмарин

За засилване на аромата аз добавям /извън рецептата/ няколко гъби шийтаке и резен лимон. При мариноването може да се добавят и няколко червени/зелени чушки капия - за непосредствена консумация.

В по-дълбок тиган се наливат оцета, водата, захар, сол, зехтин. Поставят се зърната черен пипер, дафиновите листа и мащерката. След завирането на сместа се добавят почистените/измити гъби - малки цели или нарязани по-едри. Намалява се силата на котлона и на умерен огън гъбите врят 5 мин., ако са нарязани и 6-7 мин., ако са цели. Определящо е и желанието за крехкост, респ. мекота на гъбите.
Отцеждат се и охлаждат, след което се поставят в хладилник за 4 и повече часа.
Чесънът може да се постави в началото на варенето или пресован, след отцеждането н гъбите.


Могат да престоят няколко дни в затворен съд, буркан в хладилник. Смятам за логична, пропорционалната зависимост между киселинност и продължителност на годност. В оригиналната рецепта се споменават седмици??? При нас не остават за дълго...

* В оригиналата рецепта не се използва вода, а само оцет, Mushrooms In Olive Oil Recipe : 1/2 кг гъби,дребни; 2 чаши винен оцет, 1 лимон на сок, 2 с.л. сол, 4скилидки чесън, нарязани надлъжно, 1/2 ч.л. черен пипер на зърна, 1 чаша зехтин. Технологията на мариноване е същата, продължителността на варене е 5-6 мин..
В руската й версия по венецуелски /
грибочки по-венесуэльски/, има различни съотношения относно количеството на оцета, в зависимост неговата сила /%/, както и получаваната киселинност на маринованите гъби: 500г гъби, 5,7мл 70% оцет, 1/3 чаша вода, 1/4 чаша олио, 1 ч. л, сол, 2/3 ч.л. захар, 3скилидки чесън, зърна черен пипер, копър, 5 дафинови листа. Технологията на мариноване е същата, продължителността на варене е 5 мин., за нарязани гъби.
Коментарите и мненията са много, явно е въпрос на вкус и предпочитания, но най-често пишеше:
"Лопали так, что за ушами трещало! Пальчики оближешь!"


Опитайте...

четвъртък, 25 ноември 2010 г.

Тиквени истории II - чеснови "кайзер" питки

Това е продължение на темата "Тиквени истории", сега с тиквени чеснови питки. Ще последва и още едно - с тиквени канелени рулца. Този път основата е печена тиква.


Освен класиката, с мед и орехи, употребих една част в хлебно тесто за питки. Вкусът на тиквата не се натрапва, а ги прави меки и пухкави. Избрах за оформяне популярните, с много имена питки: "кайзер", "земел", или с преобръщане / Semmel или Kaisersemmel/. Наричани са още "виенски", вероятно изобретени там и наречени в чест на император Франц Йосиф /The Kaiser/. Тестото е постно, а за пикантна нотка, топли ги намазах с топинг от зехтин, чесън и магданоз.
Денят за публикация случайно съвпада с 4-тия четвъртък на ноември т.г., познатият от 1621г. Ден на благодарността /Thanksgiving Day/ в САЩ, където тиквата е неизменна част от празничната трапеза.



Тиквени чеснови кайзер питки
Адаптирана по Pumpkin Garlic Knots


Продукти:
/за дузинa питки/
3 ½ чаши /от 240 мл./ брашно, типово или бяло
2¼ ч.л. активна мая /1 пакет суха мая на д-р Йоткер от 7 гр./
1 ч.л. сол
1 чаша /от 240 мл./ топла вода
½ чаша тиквено пюре*
2 с.л. мед
2 с.л. зехтин

1 с.л. тиквени или други семки за поръсване

Топинг:
3 скилидки чесън, пресовани
1/3 чаша зехтин
3 супени лъжици пресен, нарязан магданоз
сол на вкус
още пресен магданоз за гарниране

*За тиквено пюре използвах печена тиква, която разредих с малко вода.


Технологията за приготвяне на тестото е опростена - разбъркват се по отделно: всички сухи съставки - брашно /използвах типово/, сол, мая, и мокрите - вода, пюре, мед и зехтин. Обединяват се и омесва меко тесто с помощта на миксер /приспособление за тесто/. Премества се в намазнен съд, покрива се с кухненска кърпа и поставя на топло място за втасване.
След около 2 часа, тестото има характерната "влакнеста" структура.
Разделя се на малки топчета, които се оформят по желание. Вече споменах, че избрах "кайзер" питките, подходящи за потапяне в ароматен топинг.
Видео.
Оставят се да втасват още около 30 мни. до двойно увеличаване на обема, поръсват се с тиквени семки и пекат в предварително загрята фурна на 190С.
За по-хрупкава коричка, в началото на печенето се поставя съд с гореща вода под скарата за печене и се впръсква още, в горещата фурна за образуване на пара.
Пекат се около 15-20 мин. до златисто.


Подготвя се топинг, чрез смесване на зехтина и чесъна с желаните подправки.


Още топли, питките се намазват с чесновата смес и поднасят.


Сервират се самостоятелно, но и като допълнение към ястия /чудесни с печен боб/ или предястия, напр. мариновани гъбки.


Харесахме ги топли, мекички и леко пикантни.


Ако не ви допада съчетанието с чеснова намазка, при Тони може да се насладите на една чудесна рецепта за тиквени питки.
Опитайте...

сряда, 24 ноември 2010 г.

Св. Екатерина - търсене на съвършената мъдрост

На 24 ноември се чества Св. великомъченица Екатерина,
/гръцки: ἡ Ἃγια Ἃικατερίνη ἡ Μεγαλομάρτυς/, християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време.


Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Екатерина се отличавала с изключителна красота и мъдрост, макар и едва 18-годишна тя познавала добре тогавашната философия и поезия, изучила била и лекарското изкуство. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. Тя била удостоена да види насън Божията Майка и Богомладенеца.
Като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва. Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.
Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия.

Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“.


Покровителства: апологетите, занаятчиите, които работят с колело (грънчарите, предачите и т.н.), архивистите, умиращите хора, момичетата, юристите, точиларите на ножове, адвокатите, библиотекарите, библиотеките, механиците, мелничарите, философите, проповедниците, писарите, секретарите, старите моми, стенографите, учениците, учителите, теолозите, Сорбоната, неомъжените момичета.
У нас празника се свързва с това, че тя е покровителка на майките. Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора -за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава - вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.


Честит празник!

И някак естествено се подрежда и утрешният /25 ноември/празник - един от дните на Свети Климент Охридски - средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква тачи Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.

/Използваните снимки са от интернет галерии./

понеделник, 22 ноември 2010 г.

Салата с печен карфиол, почти по марокански

Искам да продължа темата една глава карфиол. Все още се намира на пазара и при това на много изгодна цена. Бях избрала постен вариант на карфиол и сусам, когато видях тази рецепта. За мароканската кухня се знае и пише много, "споделя ...", а може и да се опита характерната комбинация на сладко - солено, в ястията и подправките. Канела, кориандър, шафран, джинджифил, куркума, присъстват и ароматизират, ядки и сушени плодове допълват вкуса.
Такаво кулинарно изобилие е и тази салата, която я "докарах" почти по марокански -

Салата с печен карфиол по марокански
Адаптирана от Native foods blog Moroccan Roasted Cauliflower Salad


Продукти:
1 глава карфиол средна големина
2 с.л. зехтин
1 с.л. сусам
сол и черен пипер на вкус

1 чаши зрял боб, варен и изцедени
½ ч. нарязан магданоз
½ чаша червен лук нарязани на кубчета
½ чаша маслини
¼ чаша сушени плодове по избор (стафиди, фурми, кайсии, боровинки ...)

Вариант на марокански дресинг
1/3 чаша зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. портокалов сок
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. настъргана кора от лимон
¼ ч.л. кимион
¼ ч.л. сол

½ чаша печени бадеми, избрах филирани
1 с.л. сусам, леко запечени


Фурната се загрява на 220 С
Нарязва или накъсва карфиола на ‘цветчета’. Поставя се в плик, залива се със зехтина, солта и черния пипер и хубаво омаслява. В тава, покрита с ал. фолио се поставя карфиола, поръсва се със сусам и зехтин и пече в продължение на 30 минути. Да вметна, че така приготвният карфиол е една самостоятелна чудесна гарнитура.


Подготвят се продуктите за салатата, като се нарязват и разбъркват в купа.
Разбива се и дресинга зехтин, сокове и аромати.


Изпеченото зеле се поставя в купата при другите зеленчуци.
Полива се със соса, поръсва се с ядките и сервира.


Харесахме я хладка.


Оригиналната рецепта използва ароматизирани с канела бадеми, а в дресинга се добавят джинджифил, куркума, червен пипер, кориандър, кора от портокал и други пропорции. Аз подбрах и комбинирах по нашия вкус, като запазих кимиона – удачна подправка и за зеле и боб.

Опитайте...

неделя, 21 ноември 2010 г.

Празнуваме Въведение Богородично - ден на християнското семейство


Днес празнуваме големия християнски празник
Въведение Богородично.
На 21 ноември се отбелязва и като
Ден на християнското семейство
и на православната християнска учаща се младеж, и според първоначалния замисъл на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г.- ден за християнизиране.



Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.Въведение е един от най-големите християнски празници, почитан е и от двете най-големи християнски деноминация - Католицизъм и Източноправославие. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника.
Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.


Семейното ходене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. По времето на Въведение Богородично народът ни гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Честит празник!

/браунис фъч сладки, рецептата някога по-късно/

Да си пожелаем доброта, топлина и семеен уют,
много любов и разбирателство с най-близките ни хора.
Да съхраним здрави и щастливи нашите семействата,
много слънце, усмивки и спокойствие да радват домовете ни!


събота, 20 ноември 2010 г.

Постен сладкиш с ябълки и какао

Първата седмица от коледните пости вече отминава. Събота и неделя е "време" за нещо сладичко, но постно. Ябълките са ми фаворит и при постните сладкиши, обичам и ароматно какао. Това е веган рецепта - без яйца, мляко и други животински продукти, и с намалено количеството на мазнина.
При сладки тестени изделия /където ролята на яйцата е свързваща, а не набухвателна/, като заместител на яйцето се използва се ябълково /бананово/ пюре: 1/4 ч.чаша ябълково пюре = 1 яйце. За други негови натурални заместители се препоръчват фино смляно ленено семе: 2 с.л. смяно ленено семе в 3 с.л. вода = 1 яйце, както и обикновената комбинация на оцет и сода за хляб: 1 с.л. оцет + 1 ч.л. сода за хляб = 1 яйце. За първи път използвах ябълков оцет при постните шоколадови квадрати и вече го прилагам по-уверено.
Ето предложението




Постен сладкиш с ябълки и какао


Продукти /9 порции/
1 ½ ч.чаша /от 240 мл./ брашно, използвах типово
¼ ч.чаша какао
1 ч.л. сода за хляб /или бакпулвер
1 к.л.сол
1 ч.чаша вода /сок
¼ ч.чаша ябълково пюре
¼ ч.чаша олио
1 ч.л. лимонов сок
1 ванилия/ канела
1 ч.чаша ябълки, обелени и нарязани на кубчета
1 ч.чаша /3/4/ захар, според сладостта на ябълките


Фурната се загрява на 175С.
Форма за печене с размери 20х20 см., се покрива с хартия за печене и намазнява леко.
Ябълковото пюре се прави, чрез варене на пара или в МВ една обелена и почистена ябълка до омекване и се пасира.
Разбъркват се в купа брашното с половината захар, какао, сол и бакпулвер.
Смесват се водата/сок, олио, лимонов сок и охладеното ябълково пюре.
Ябълките /1 средна по големина/ се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Смесват се с другата половина от захарта и канелата.
Към брашнената смес се добавят течните съставки и ябълките. Обединяват се до хомогенизиране и изсипва в тавичката за печене.
Пече се в загрятата фурна за около 30 мин., до суха клечка.


Рецептата е адаптирана от Taste of Home, с някои изменения.


С чаша чай и маковете на Клод Моне ще усмихне деня ви. Опитайте…

И още идеи за постни сладкиши.

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Коледни пости

Време е за пости ...
Време да се пречистим духовно и тялом.
Целта на Коледните пости е да са изпълним с добрина,
да се извисим духовно и да така да отпразнуваме
раждането на Иисус Христос
.

На 14 срещу 15 ноември започнаха 40-дневните
Коледни пости, наричани още Рождественски.
Те завършват на Бъдни вечер - 24 срещу 25 декември.
След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.
По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия.

В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения.
Приемайки постът като лишение, всеки сам би могъл да доопредели забраните за целия период. Аз обичам риба и в тази връзка си я разрешавам само за Въведение Богородично и Никулден.

Рождественски пост (Филипов пост)
Не трябва да се ядат храни от животински произход –
месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Както и сряда и петък без употреба на олио.
15 - 22 ноември - само растителна храна с олио.

21 ноември /4 декември ст.стил/ е Въведение Богородично - разрешава се риба.

От Андреевден до Никулден - разрешава се риба.
23 - 29 ноември
30 ноември - 6 декември

6 декември /12 декември (ст. стил)/ - Никулден - разрешава се риба

7 декември - 13 декември - разрешава се риба
14 декември - 19 декември - разрешава се риба
20 декември - 24 декември - само растителна храна с олио
От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово
25 декември РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Предложения за:

Постен хляб и печива
Идеи за постни ястия с картофи.
Идеи за постни ястия - зърнени, бобови и зеленчукови.
Идеи за хлебни и тестени храни, и още хляб /повечето рецепти са подходящи/

Още за поститие, съвети и полезна информация при Цвети!

Спокойни, леки и пречистващи ...

неделя, 14 ноември 2010 г.

Царевични бухтички

Настъпват вече коледните пости и днес /14.11/ е последен ден - коледни заговезни, в който се консумират храни с животински белтъчини и мазнини. Няма да предлагам изобилие от меса и сладкиши. Избрах варианти на царевични бухтички, които вместо в маслена баня, изпържих в тефлонов тиган. Едните са натурални, които предложих с пастет от цвекло и сирена, а другите - със зеленчуков пълнеж и добавка от млечен сос.

Царевични бухтички

Натурални


Зеленчукови


Продукти за обикновените
/за около 2 дузини,или повече според големината/
1 ч. чаша царевично брашно
½ ч. чаша пшенично брашно
1 с. л. захар
1 с.л. бакпулвер
1 ч. л. сол
1 голямо яйце
3/4 ч. чаша прясно мляко + още 2 -3 .л.
1 с.л. растително масло
/по желание червен пипер и сухи подправки/

В оригиналната рецепта се пържат в маслена баня и съотношението на продуктите е по-различно.

Разбиват се яйцето с ¾ ч.чаша млякото и олиото.
Разбъркват се брашната, бакпулвера, захарта и солта.
Обединява се сместа и поставя в хладилник за около час.
Изважда се и разрежда с оставените 2-3 с.л. прясно мляко до получаване гъстота на боза.
С лъжица за сладолед или друго се дозира количеството за пържене.
Пържат се в тефлонов тиган, леко омаслен с масло на средна към ниска степен сила на котлона.



Сервират се горещи, или затоплени в МВ. На мен ми се сториха с малко по-сух вкус, затова ги сервирах с млечен пастет от сирена и цвекло, харесаха ни и с по-мазно синьо сирене, биха били чудесни и към други млечни смеси - млечен пастет с репички и "фета", както и крем домашна "филаделфия". За следващите, може би ще опитам да увелича количеството на млякото.


Пастет от цвекло и сирена


Продукти за 2 порции:
1 ч.чаша печено или мариновано червено цвекло
1 ч.чаша извара или фета
½ ч.чаша синьо сирене
1 ск. чесън, пресована
2 с.л. пресен магданоз/копър
орехи

Продуктите се смесват и оформя по желание.
Оставя се да се обединят вкусовете поне час.


Интересна идея за оформяне и рецепта.
По препоръка на Food&wine подходящо вино е Совиньон блан.


По- рехави се получиха тези със зеленчуковото допълнение.


За тях:
Продукти - съотношение за 1 чаша:
1 ч.чаша от обикновената смес
2 с.л. замразена царевица
1 с.л. микс зелени и червени чушки
1 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус

Технологията на изпържване е същата.
Могат да се сервират с млечен или друг сос.


Опитайте...