сряда, 25 ноември 2009 г.

Поздрав

Поздрав за всички ви,
в близките петнадесет дни
няма да мога да поддържам всекидневно блога си.

неделя, 22 ноември 2009 г.

Рибен пастет

Рождественските пости разрешават в определени дни да се консумира риба и рибни продукти.
Обичам риба, за вчерашния празник допълних рибното меню с рибен пастет. Правила съм го и преди, допада ни.




Рибен пастет



Продукти:
100 гр. филе пушена /веяна/ риба
100 гр. филе риба тон консерва
1 авокадо
2 – 3 с. л. маргарин полуразтопен
1 с. л. горчица фина,
десетина зелени маслини /моите бяха с аншоа пълнеж/
1/2 ч.л. мед/захар
по 1 ч.л. лимонов и портокалов сок
рендосана кора от лайм
черен пипер

Авокадото се почиства и вътрешността изважда.
Рибното филе се обезсолява, ако е необходимо и консервата се отцежда.
Смесват се продуктите и подправките.
Всичко се разбива с пасатор, до получаването на еднородна смес.
Вариант: без авокадо, или само с риба тон.



Може да се гарнира със салата, солени бисквитки.

събота, 21 ноември 2009 г.

Въведение Богородично

Днес Светата ни Църква празнува големия християнски празник Въведение Богородично.
На 21 ноември се отбелязва и
Ден на християнското семейство
и на православната християнска учаща се младеж, и според първоначалния замисъл на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г.- ден за християнизиране.



Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу.
Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.
Семейното ходене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. По времето на Въведение Богородично народът ни гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Малка тортичка сърце



Честит празник!
Да си пожелаем доброта, топлина и семеен уют,
много любов и разбирателство с най-близките ни хора.
Да съхраним здрави и щастливи нашите семействата, много слънце,
усмивки и спокойствие да радват домовете ни!

сряда, 18 ноември 2009 г.

Идеи за постни ястия

Вече споменах, че необходимите белтъчини може да сe доставят от бобови растения, ядки и семена и подходящи храни, които не са от животински произход.
Желязото се набавя чрез витамин С, както и с грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло. Също и от цитрусови плодове, ябълки и кестени.
Заместители на калция, който организмът не получава, заради това, че не се консумира мляко и продуктите му, се набавя от пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.
Съзнателно отделих хлебните и тестени храни с или без набухвател. Те присъстват трайно в менюто за пости. Когато са произведени от натурално брашно, съдържат редица полезни съставки. Известно е, че и научната диетология препоръчва пълнозърнест хляб и полезността на фибрите. Пълнозърнестият (целозърнест, едрозърнест) хляб е произведен от непречистено от триците брашно. Поради това у него се запазват витамините и целулозата и е богат на различни минерални соли и на витамини от група В. Типовото брашно наподобява пълнозърнестото. Съдържа малко по-мъничко трици и няма пшенични зародиши, които присъстват в брашното за пълнозърнестите хлябове.

Няколко идеи за постни тестени закуски, предястия и хлебчета, наши и зимствани от други кухни.

Чеснова фокача с босилек

Фокача с маслини, мащерка и червен лук

Плоски питки "звезди" и още.

Пълнозърнест хляб, пълнозърнести хлебчета с овесени трици,

Spinach-paratha, Aloo paratha

Мексиканска пшенична тортиля

Полента с маслинена паста, Качамак с гъби и спанак,

Паста и спагети.

Баница с лук, спанак и гъби/постна/

Леки и спокойни...

вторник, 17 ноември 2009 г.

Идеи за постни ястия

Продължавам с идеите за постни ястия. Друга основна група храни са зърнените.
Зърнените, бобовите и зеленчуците са богати на протеини и желязо. Зеленолистните зеленчуци, боб, леща, тофу, царевични тортили и ядки са отличен източник на калций,
Зърнено житните - ориз, овес, царевица, пшеница и др. Житните зърнени храни са най-добрите източници на въглехидрати и енергия. Освен тях, те съдържат много и най-различни витамини от група В – В1, В2, В12, важни микроелементи и целулоза за подсилване на храносмилането. Те предлагат и малко (8-10%) белтъчини с ниска биологична стойност.
Овесът се твърди,че е най-полезната житна култура. Белтъчините при него са по-ценни от тези в останалите житни продукти. Освен това овесът съдържа ценни мастни киселини с антиатеросклеротично действие. Овесът е изключително полезен – в 100 грама от него се съдържат 11–13% белтъчини, 6–7% мазнини, 54–59% захари. Балансът между трите основни съставки е изключително добър и не се среща в друга храна. От всички зърнени храни овесът е с най-високо съдържание на витамин Е.
Царевицата, се усвоява малко по-трудно от организма, но пък съдържа ценни мастни киселини. Богата е и на витамини А и Е.
Оризът е беден на мазнини и съдържа качествени въглехидрати, но е беден на витамини и микроелементи.Натуралният, неолющен ориз съдържа много витамини и минерали .

 Постни оризови топки 

Коприва / спанак с ориз и ядки


Зелеви сарми с ориз и...

Класика - ориз, боб, зеле

Лимонов пилаф с броколи



Пълнени чушки с ориз, гъби и спанак


Постни овесени кюфтета

Кюфтета от елда и гъби


И още: лозови сарми; ориз с гъби и спанак; канелони от праз с ориз; пълнени сушени чушки; овесени кюфтенца; ризото с тиква.

Зърнено бобовите - фасул, соя, грах, леща, нахут, бакла са с високо съдържание на протеини.
Бобът има изключително висока хранителна стойност (приблизителни стойности): белтъчини — 23,3%; въглехидрати — 55,5%; вода — 11,2% и мазнини — 1,5%; съдържа витамини от групата В и витамин С.
Лещата е богата на витамините В1, В2, В3, В5, В6 и В9. Отличен източник е на минералите: желязо, магнезий, фосфор и цинк, селен, калций, калий, мед, манган.
Грахът е богат на витамин С (в сурово състояние), като 100 гр. зелен покрива преоръчваната доза за деня. Съдържат още витамини В1, В2, В6, В9 и В5. Добър източник е на минералите: желязо, калций и фосфор.
Соята, това е "Растението - чудо", което все повече завладява пазара. Съдържа около 1,5 пъти повече белтъчини от останалите бобови храни, като същевременно съдържанието на въглехидрати при нея е ниско. Съдържа и малко повече мазнини, но те са от полиненаситените, поради което не оказват вреда на организма. Последните изследвания сочат, че соевият белтък съдържа много добра комбинация от аминокиселини, по - добра от тази в повечето меса.
Дип от бял боб


Боб с ориз

 Пържен боб

 Дип от бял боб с печен патладжан

 

Бобено "табули"

Постна леща

Вегетариански „овчарски пай” или картофен пай с леща, спанак и гъби


  
Постно пюре от грах и спанак


 Лимонова грахова супа 

И още боб на фурна; леща по индийски; леща със спанак и гъби,грах и моркови, задушен грах;
Леки и спокойни...

понеделник, 16 ноември 2009 г.

Идеи за постни ястия

Това, че постните ястия са вкусни не е тайна.
Това, че ги има в изобилие - също.
Това, че са и здравословни, и лесни за приготвяне, ги прави незаменима храна по време на пости. За постни ястия се приемат такива, приготвени от зеленчуци, плодове и ядки, както и техните производни. По - лесно е: Не се употребяват храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Избягва се алкохол /разрешава се вино, само за определените от Канона дни/, бяло брашно и олио - също само за определени дни.

В няколко поста ще предложа мои идеи за
постни ястия - сега с картофи:
Картофите са може би най-полезната храна!Картофите съдържат повечето незаменими аминокиселини, минерални соли и витамини (С, В1, В2, В6, РР). 200-300 грама картофи са достатъчни за да покрият дневната нужда от витамин С на организма.Досега се смяташе че месото е от огромно значение за изхранване на по-големия мозък, но истината е че принос за това имат картофите, твърдят учените от Калифорнийския университет в Санта Круз. Картофите съдържат 80 % вода, почти нямат мазнини, а голямо тяхно преимущество е, че засищат идеално. В 200 грама картофи се съдържат само 160 калории, без пържените, които също са реабилитирани.


Печени картофи с мащерка
 
Ароматни картофи

 

Картофи с маслини и размарин

Постни картофени шницели



Постни картофени кюфтета



Постни картофени топчета със спанак и маслини

Сотирани панирани картофи
 

Печени картофи по рецепта на Мариана Г


Постни картофени крокети с гъбена плънка

 

Картофена скордаля 


Постни зеленчукови бургери


И още: картофи с ориз;сотирани картофи; картофи яхния; зенчуков микс с картофи; картофи в плик; картофи с праз; задушени картофи

 И още рецепти в категория  Идеи за постни ястия

Леки и спокойни...

неделя, 15 ноември 2009 г.

Време е за пости ...

Време е за пости ...
Време да се пречистим духовно и тялом.
Целта на Коледните пости е да са изпълним с добрина,
да се извисим духовно и да така да отпразнуваме
раждането на Иисус Христос.

На 14 срещу 15 ноември започват 40-дневните
Коледни пости, наричани още Рождественски.
Те завършват на Бъдни вечер - 24 срещу 25 декември.
След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.
По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия.

В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения.
Приемайки постът като лишение, всеки сам би могъл да доопредели забраните за целия период. Аз обичам риба и в тази връзка си я разрешавам само за Въведение Богородично и Никулден.

Рождественски пост (Филипов пост)
Не трябва да се ядат храни от животински произход –
месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Както и сряда и петък без употреба на олио.
15 - 22 ноември - само растителна храна с олио.

21 ноември /4 декември ст.стил/ е Въведение Богородично - разрешава се риба.

От Андреевден до Никулден - разрешава се риба.
23 - 29 ноември
30 ноември - 6 декември


6 декември /12 декември (ст. стил)/ - Никулден - разрешава се риба

7 декември - 13 декември - разрешава се риба
14 декември - 19 декември - разрешава се риба
20 декември - 24 декември - само растителна храна с олио
От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово
25 декември РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Спокойни, леки и пречистващи ...

събота, 14 ноември 2009 г.

Телешко рагу с ябълки

Една класическа българска рецепта за телешко е комбинацията му със сладникавият вкус на дюля, сушени сливи и канела. Исках да опитаме вариант на Рагу /Ragout/ с ябълки. Спомням си и една прекрасна аранжировка на пълнени ябълки.
Доволна съм, чудесна ароматна и вкусна комбинация.


Телешко рагу с ябълки


450 г телешко месо
250 гр. гъби
50 гр. масло
1-2 с.л. зехтин
50 мл. калвадос
100 мл бяло вино
150 мл. бульон
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
индийско орехче
канела
бахар
магданоз, босилек
сол и черен пипер
6-8 твърди ябълки

Месото се сварява в ароматен бульон.
Ябълките се почистват от семето и издълбават.
Задушават се в масло и зехтин скилидките чесън, ситно нарязаните лук, гъби и нарязаното на кубчета месо. Налива се калвадоса, виното и ароматизира се с подправките, добавя се и нарязаната сърцевина на ябълките. След кипване и леко редуциране на виното се отстранява от котлона.
С получената смес се пълнят издълбаните ябълки. Поставят се в тенджера /използвам под налягане/, долива се от останалият сос и малко бульон, и задушава до омекване на ябълките.


Поднася се с варени картофи, пюре и задушени моркови. Може част от задушените ябълки да се прибавят към пасираното картофено пюре.