неделя, 30 август 2009 г.

I Like Your Style, thanks Laura!

Преди няколко дни получих от Laura,
още една много хубава и стойностна награда.


I Like Your Style
Почувствах се трогната, поласкана и много радостна.
Благодаря ти, Лаура!
Dear Laura,
Your prize made me very touched, flattered and happy.
Thanks Laura!
Няколко дни мисля върху нейната значимост - като приз е целева и ясна. А като смисъл - Що е стил?
Краткият афоризъм на Бюфон "Стилът - това е човекът".
Или философските размисли на Николай Райнов, че:
" Както всяка духовна дейност изкуството е лична работа. Всеки усвоява с изучаване на природата или на образцовите творби особени похвати, които му стават присъщи. Той вижда по свой начин природните форми, преработва ги посвоему, предава ги не като другите. Всички тия признаци на характерна отлика и на лична особеност се свеждат в нещо като система, стават творческа закономерност и съставят онова, що наричаме негов стил. "
Или синонимите на тази дума STYLE -
.изящество, изисканост, елегантност, шик, финес;
.оригиналност, индивидуалност;
.великолепие, пищност, блясък, лукс;
.модел, фасон, направа ...и още много.
Трудно ми е да конкретизирам това, колкото употребявано, толкова и неопределено понятие. Къде започва или свършва чисто визуалното усещане и присъствието на стил.
Сигурна съм в едно - строго индивидуално е!
От тук дойде и забавянето на моите номинации. Ясно, че това е било знак и аз не бих се наела да определям. Досегашните награди бяха израз на приятелство, окачествяване в някаква степен и послания за добронамереност.
Убедена съм, че всеки блогер се старае да подържа своето място така, както го разбира и чувства.
И ако приема, че стилът е и начин на работа - тогава, този приз бих дала на всички мои приятели блогери.
Аз харесвам вашата работа,
възхищавам се на вашият ентузиазъм,
ценя вашите идеи,
очаквам с нетърпение вашите постове.
Тази награда е за всяка една от ВАС!
Честито!

Рататуй

Много вкусно и ароматно ястие,което обичам да правя през лятото.
Рататуй (на френски: Ratatouille) е френско национално ястие, от региона на Ница. Представлява смесица от печени зеленцуци, предимно патладжани, тиквички, пиперки, домати, лук, чесън, провансалски подправки и други. Като характерно ястие за Франция, няма една рецепта, а множество вариации около споменатите съставки.
Има два основни начина да се приготви рататуй. Първият е съставките да се опекат поотделно и да се смесят към края на готварския процес. Вторият е чесънът, лукът, тиквичките, патладжанът и пиперът да се пекат заедно на тих огън - това е "моят начин".
Рататуй прилича донякъде на българския гювеч, италианската капоната, турското имам баялдъ. Няма да пиша рецепта, идеята е в различното оформяне.Снимките са в етапи от различни приготвяния.
Нарязан на тънко, подреден керемидообразно върху доматен сос.

Наложен /залят с още доматен сос, чесън, зехтин и магданоз/

Изпечен в не силна фурна за няколко часа.

Сервиран, с още магданоз, чесън и босилек.

Топла питка е едно добро допълнение.
И още на тема Ratatouille:


събота, 29 август 2009 г.

Почитане на Светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан

На 29 август православната църква отбелязва деня на
Oтсичане главата на Светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан



Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението на тоя предвестник на Спасителя; прославя го на другия ден след празника Богоявление; а на 29 август възпоменава неговата смърт и в знак на участие в страданията му е наредила тоя ден пост.
Евангелието свидетелства, че когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил Неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората. И започнал Йоан да говори на хората, затова и го нарекли Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за Него.
Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението Господ им простил извършеното. Когато Христос дошъл при Йоан, Предтечата Му се подчинил и кръстил и Него във водите на Йордан. Той продължил и след това да проповядва учението на Исус...
Борец за висок морал и правда, Йоан осъдил владетеля на Галилея Ирод Антипа, затова че отнел жената на покойния си брат Иродиада и се оженил за нея. Затворен в тъмница, по-късно той е обезглавен, когато доведената дъщеря на Ирод Саломе поискала, като награда за хубавия си танц пред гостите на владетеля, главата на Йоан.

Денят на свети Йоан е известен като Иванова глава, Секновение. Според народните обичаи на този ден се яде само бяло грозде и се пият бели питиета. Не бива да се похваща никаква работа, не се тръгва на дълъг път, не се начева нова дейност. Вследствие на легендата за невинно пролятата кръв на св. Йоан традицията забранява да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, червено грозде, домати, сливи, мъжете не пият червено вино.Поверието гласи, че от този ден водата се секва и се обръща от топла към студена, а есента настъпва.

петък, 28 август 2009 г.

Запечени сирена с праскови и смокини

Идеята за тази комбинация се оформи на база гриловани праскови и круши с моцарела, и класическото запечено във фолио сирене. Ароматен зехтин, зърна меланж пипер и прясна мента окомплектоват бързо и ароматно предястие или леко ястие/.
Продукти една порция


Запечени сирена с праскови и смокини

Плочка бяло саламурено сирене
100 гр. моцарела
/може да се добавят още други сирена - синьо, гауда, пармезан.../
1/2 праскова, нарязана на ивици /по-бързо омеква/
2-3 смокини, разполовени
1 с.л. ароматен зехтин
1/2 к.л. мед
10-на зърна меалнж пипер
няколко листа прясна мента или мащерка
листа алуминиево фолио.

Фурната се загрява на 220-250С.
Върху фолиото се намазнява със зехтин и поставя саламуреното сирене.Да не е много солено. Отгоре се подреждат резените праскова и смокини. Поръсват се с мед, черен пипер и мента. Най-отгоре се центрира моцарелата и поръсва с малко зехтин.
Фолиото се загъва се като пакетче и пече около 15 мин.


Може да се сервира с фолиото и препечен хляб, аз избрах с геврече.



сряда, 26 август 2009 г.

Пангасиус в зеленчукова сарма

Този вариант за рибно филе, опаковано в зеленчуци го бях гледала преди време по Fiesta tv, но не записах рецептата. Още повече, доколкото си спомням използваха сурови зеленчуци и изпекоха порциите на скара. Убедена съм, че и така ще е вкусно, но избрах по-различен вариант – мариновани гриловани тиквички и патладжани и последващо печене във фурна. Заложих на чесновия вкус и магданозен аромат – паснаха им много.


Пангасиус в зеленчукова сарма

Филе от бяла риба /използвах пангасиус/,
се нарязва на порционни парчета и маринова се за около час в:
3 с.л. зехтин
3 с.л. лимонов сок
1 -2 скилидки чесън пресовани
сол и черен пипер на вкус
1-2 дълги патладжана
1-2 дълги тиквички
Нарязват се на тънко по дължина.
Патладжанът се накисва в студена подсолена вода за около 30 мин., отцежда се и подсушава.
Заедно с тиквичката се мариноват в за около 20 мин.
½ к.чашка зехтин
2-3 скилидки чесън нарязани на ситно
1 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер, на вкус
Загрява се грил тиган или скара и леко се изпичат зеленчуците.

Всяко овкусено парче риба се загъва от едната страна с грилован патладжан и кръстосано с грилована тиквичка. Поръсват се със зехтин.
Запичат се в загрята умерена фурна за около 15-20 мин. /според дебелината на рибните филета/.


Сервират се с чеснова паста и още магданоз. Смокинята не е само за декорация - вкусово допълва ансамбъла.



вторник, 25 август 2009 г.

Банички с круши и шоколадов пълнеж

Много награди получих в последно време, а отделям малко време за кулинария. Трудно ми е да се пренастроя, а и имам още много недовършени неща. Избирам бързи, леки и лесни рецепти. Една от тях е за тези ароматни и вкусни


Банички с круши и шоколадов пълнеж

За 4 порции:
4 големи или 8 малки круши
12 листа кори за баница /по 3 или 4 листа за круша/
70 грама бадеми или орехи, смлени едро
100 гр. шоколад 50% -70%какао
1 / 2 чаена лъжичка канела
2-3 с.л. захар
150 гр. Масло

Фурната се загрява на 150С.
Размеква се маслото.
Стопява се шоколадът и към него се прибавят ядките и канелата.Охлажда се.
Парчетата кори за баница се «разкрояват» на квадрати така, че да обхванат крушите изцяло.
Крушите се обелват /ако са с по-груба кора/ и издълбават откъм основата. Полученият отвор се пълни с шоколадовата смес.
Всеки лист тесто се маже с масло, поръсва се със захар и след 3 или 4 лист , в средата се поставя напълнената круша. Затварят се тестените кори към плода и при дръжката се притискат. Намазват се с още масло и пекат за около 20 -25 мин. до зачервяване.


Сервират се охладени, с крем, сметана или сладолед и още шоколад.


Хапнахме ги с удоволствие и благодарност към Pease Pudding.

Laura, thank you!, Нанита, благодаря!

Наградите в интернет пространството вече са изобилстващо много. Всяка една от тях е стойностна като признание. Всеки път обаче, се убеждавам, че по-ценно е вниманието и отношението, чиито символ се явяват. Щастлива съм, че мога често да се радвам на това.
Така блогът ми, наистина е едно специално място -
за мен и моите приятели.
Искам да благодаря на Laura нейният чудесен блог! Там е като в приказен свят. Създаван от много сръчните и талантливи ръце на Laura и нейното голямо добро сърце. Аз с удоволствие разглеждам нейните картички - те ме усмихват и правят денят ми по-хубав.
Благодаря ти, Laura!
Сега има и награда от нея -
Една много стойностна по смисъл награда - ЗА

ВДЪХНОВЕНИЕ
!
Посланието, което носи е по-силно от самата награда.
Развълнувана и трогната съм...
Сърдечна благодарност, Laura!
За теб е тази нежна роза:

Message that carries this award is greater than itself.
I'm excited and grateful ...
Heartfelt gratitude, Laura!
For you this is a delicate rose:

А наградата за вдъхновение ми се иска бързо да отиде при моите вдъхновители в кулинарията:
Марианка,
Дими,
Мими,
Милена,
Нанита,
Краси,
Пепи,
Йоли,
Габи
Благодаря ви момичета...



Имам още една чудесна награда от Нанита.


Благодаря ти много, Нанита!
За мен е голямо удоволствие и наслада за сетивата,
да разглеждам и се възхищавам на
твоя блог!
Тази роза е за теб:


И аз бързам да предам този приз:
Илианка,
Зорница,
Вики,
Дария,
Дани,
Vera,
Laura,
Честито!
Ще ви пиша и поканя да вземете своите награди малко по-късно!

вторник, 18 август 2009 г.

Отново за приятелството, креативността и кулинарните умения

Отново е седмица за награди, хубаво и приятно е.
Харесвам тази форма на добронамерено общуване, популяризиране и симпатия.

Новите номинации са приятелство, супер готвач и кративност, като добавих и BAMBI.

Благодаря ви,
Нанита,
Милена,
Краси,
на вас,
тези награди ви прилягат особено много!
Цвете за вас.


Dear Laura,
This award particularly fit you.
Thank you very much!
I am happy, that you chose me to be your friend.
Dalia this is for you, Milena and Nanita.




Наградата за приятелство,

добавих и BAMBI от Laura - Thank you very much!


са за всички,
които посещават, а и харесват моя блог!
Благодаря ви!


Награда за супер готвач,


Награда за креативност -



в моето обкръжение от блогъри всеки е достоен и за двете.
Творчески личности
и създатели не само на вкусни,
но и на впечатляващи кулинарни решения.

И ако вашият блог е в колонката на любими,
то е израз на моето признание,
адмириране и
номиниране за тези призове.
Честито!


понеделник, 17 август 2009 г.

Още един специален ден!

Преди седмици бе нашият специален ден.

А днес, 17 август,
е още един, още по-специален!

Първа годишнина
от сватбата на нашите деца.


Една щастлива година,
изпълнена с много усмивки, нежност и любов,
които ни радваха и струяха от тях.

Приготвих им тортичка в бяло,
с пожелания и магията да продължи...




неделя, 16 август 2009 г.

Награда "Златен блог"

Вчерашният празничен ден, посветен на Пресвета Богородица, за мен бе придружен и от много жестове на внимание.


Наградата "Златен блог", с която първо ме зарадва Мими, бе последвана от Краси, Илианка, Дими и Пепи. Всяка една от тях достойна притежателка и носителка на много умения и кулинарен хъс.
Хареса ми написаното от Краси -
"...Хубаво е да усещаш ,че някой е мислил за теб и харесва това,което правиш!" Няма какво да допълня, освен:


Благодаря ви, приятели!

Условията на наградата са :
1.Да се публикува наградата.
2.Да се укаже линк към този,от когото е получена.
3.Да се предаде на 10 блога.
4.Да се остави съобщение на тези,които са наградени.
В условието на играта няма ограничение да се посочи блогер, който вече те е наградил. Така, че Моята награда отива при:

Мими
Краси
Илианка
Дими
Пепи
Ще се радвам да прикачите и моето име към номиниралите ви.

И още 10 блога:

Зорница
Марианка
Милена
Дария
Вики
Дани
Vera
Phoenix
Geta
Laura

Честито!

събота, 15 август 2009 г.

15 август - Успение на Пресвета Богородица

Днес е Успение на Пресвета Богородица
15 август - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА


На този ден църквата почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.
Този празник е един от дванадесетте велики празници, като е най-големият от всички празници, посветени на Богородица.
Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот. Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога.
В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва.
Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм. В църквата “Успение Богородично” в Гетсимания се намира и една от най-ценните реликви на православния свят - чудотворната икона Св. Богородица Йерусалимска". Тя привлича както християни, така и мюсюлмани - вярва се, че образът на Божията майка, който впечатлява със своята реалистичност, е помогнал на много страдащи да получат изцеление.
В България множество църкви са кръстени на Божията майка, като особено тържествено днешния празник се отбелязва в Троянския манастир . Там в главната църква на манастира се се съхранява най-старата икона светиня на манастира "Пресветая Богородица Троеручица" - чудотворна. . Според манастирската летопис тази икона е била пренесена от Атонските манастири и оставена тук през XVII век още при основаването на манастира.

На обредната трапеза обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна пита , тиганици, мед. Разрешава се риба. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве. За здраве се приготвят курбани и се правят събори, обикновено където Св. Богородица е патрон на местната църква.


Честит имен ден на всички именници-
Мария, Мариана, Мариан.

Мими, Марианка, Мария - за вас!


Нека Богородица закриля нас и семейното огнище!
Честит празник!

събота, 1 август 2009 г.

Богородичен пост

.


Всяка година на 15 август християнската църква отбелязва един от 12-те големи празници в българския православен календар -
Успението на Пресвета Богородица.
Празникът е предшестван от 15 дневен пост в чест на Пресвета Богородица. Подготовката за Успение Богородично трае

от 1 август до 14 август (14-27 август стар стил).

Богородичният пост
е установен в прослава на Божията Майка, която през целия си живот и особено преди смъртта си (на църковен език успението си) прекарвала времето в пост и молитва. Празникът е установен още от първите векове на християнството, но за съжаление, житиеписците не са предали много подробни сведения .
Успение Богородично е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище.
Празникът Успение Богородично има две значения: възпоменание на завършването на земния подвиг на Божията Майка - Нейното успение и погребение, и на второ място - Нейното най-високо прославление - "възкресението Й и възнасянето Й на небето с Нейната пречиста плът". Това двояко значение на празника православните икони разкриват различно - едни загатнато, а други - пълно.
През Богородичния пост, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио - отказ от блажни храни / месо, мляко, яйца и техните производни продукти/. Някои устави уточняват: През целия пост не се употребява вино и елей (олио, зехтин) с изключение на събота и неделя. В дните понеделник, сряда и петък е редно да се употребява само суха храна – не се готви, а се ядат пресни или сушени плодове и зеленчуци. Във вторник и четвъртък се яде готвена храна, но без употреба на олио или зехтин. В събота и неделя може да се добавя елей при готвенето на растителна храна.
“ Това е само едната страна на поста – телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовен пост . Счита се, че постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.”

Средата на Богородичните пости,
На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне или Сотировден.


Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките Му ученици.
Църквата чества деня на Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.
На този ден по традиция се бере първото узряло грозде. То се носи в черквата, за да се освети от свещеник. След това жените раздават гроздето заедно с други плодове за здраве и благополучие.
На Преображение Господне (06. август) се разрешава риба.
В земите на север от Стара планина е разпространена представата, че на Преображение времето започва да се променя. Водите на изворите и реките стават студени и непригодни за къпане. Застудяват дните и нощите. Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва.

...
Леки и спокойни...