вторник, 31 март 2009 г.

Aloo paratha

Допада ми разнообразието на национални кухни. "Откриването " на индийската, ни позволи да се докоснем до изключително богатство на вкусове / не само къри и люти подправки/. Индийската кухня е може би най-древната в целия свят /цивилизацията на този субконтинент е на възраст повече от 5000 години/, с доминиращо вегетарианство. С ароматите на Индия е "заквасен" актуалният стил "Фюжън", който съчетава вкусове от различни райони на света и продължава да диктува гастрономическата мода.
Паратха /paratha, парата/ е пълнозърнест плосък индийски хляб, подобен на чапати /Chapatti/, роти /roti/ , но с друга технология на оформяне и пържене по рецептите на госпожа Манджула. Могат да се направят обикновена паратха, или да се използват различни плънки. Това са идеи /побългарени/ за най-популярната плънка – Aloo paratha с картофи, а харесваме и spinach-paratha /със спанак/.

Aloo paratha /Алуу /картофена/ паратха /

По рецептите на госпожа Манджула /Manjula's kitchen/

Тесто за 6 пити
• 1 чаша пълнозърнесто брашно
/ аз съм заменила с микс от пълнозърнесто, бяло и грис в съотношение 4:3:1 - по 1 супена лъжица в с връх в това съотношение се напълва чашата, може и др. съотношение/
• 1/2 чаша вода хладка /ако е нужно – се добавя/
• ½ ч.л. сол
• 1 с.л. олио /в основната рецепта няма, но с олио тестото е по-еластично/
• олио за пържене и мазане
В купа се смесва брашното, солта, олиото и водата. Омесва се добре, до получаването на меко тесто – ако е необходимо, се добавя още вода. Месенето е върху намаслена повърхност и докато не залепва по ръцете. Тестото трябва да бъде много гладко и меко. Покрива се и втаса 10 -15 минути.

Картофена плънка Алуу Паратха Aloo paratha
• 2 средни картофа, много хубаво сварени /цели/ и намачкани
• 1/4 ч.л. сол
• 1/4 ч.л. кимион
• 1 ч. л нарязана зелена чушка
• 2 ч.л. нарязан зелен кориандър
• 1/2 ч.л. гарам масала
• 1/2 ч.л. прах манго / не съм слагала/
• 1/4 чаша пълнозърнесто брашно – за разточването
Може да се замени пресния кориандър с пресен спанак, или 1/4 чаша ситно нарязани листа от мента. Може да се използват различни подправки. Аз добавих пресен джинджифил, магданоз, лук- червен и пресен и кориандър на прах. В случаите, при които се добавят пресни подправки, трябва да се намали количеството на водата.


Пълнеж
Към сварените и намачкани картофи се прибавят зелената чушка, ким, сол и останалите подправки. Обърква се добре, като картофената смес трябва да бъде около 1 ½ чаши. Разделят се тестото и картофената смес на 6 части. Плънката трябва да бъде на ½ от тестените късчета.
Забележка на госпожа Манджула - Не поливайте врящите картофи със студената вода. Така ще поемат допълнително вода и ще омекнат.
Разделя се тестото на 6 части Разточва се всяко отделено късче на кръг. Слага се плънката в центъра и затваря от всички страни като топка. Напълнените 6 питки с плънка се оставят да отпуснат за 3-4минути. Взема се една топка тесто и се разточва с част от предвиденото допълнително брашно. Маха се излишното брашно.
Загрява се тиган /най-добре – чугунен/. Капват се няколко капки вода – ако тя се изпари, това означава, че тиганът е достатъчно загрят. Поставя се в тигана.
Цветът на тестото се променя и тестото се надига на определени места. Обръща се питката. Слага се една чаена лъжица олио и намазва по питата със шпатула. Запича се отново на тигана.
Оставят питките да изстинат – на телена стойка, за да се попият мазнината. Паратха могат да се съхраняват в продължение на 2 дена на стайна температура и 5-6 дни в хладилник. Преди сервиране, се затоплят в тиган или микровълнова.
Вкусово се допълват с ястия, дипове и зеленчукова салата.

* Гарам масала /гореща подправка - буквален превод/има много рецепти - може примерно да се замени и със смес от:
2 шушулки кардамом; 2 бр. карамфилчета / или замяна с 1/4ч.л. семена от кимион и 1/4 ч.л. семена от кориандър/; 1 ч.л. черен пипер; 1/4 ч.л. канела; 1/4 ч.л. смляно инд. орехче; няколко нишки шафран / или 1 щ. куркума/.


понеделник, 30 март 2009 г.

Пълнозърнести хлебчета с овесени трици

И отново хляб -
пълнозърнест микс вариант, универсален за питки, гевречета и хлебчета, използвам го често. Може би трябваше да ги нарека по друг начин, защото не са изцяло с пълнозърнесто брашно, но такава е идеята...
Добавки и съотношения на брашнените смеси - по желание.

1 ч.чаша = 225 мл.
Тесто:
1 ч. чаша пълнозърнесто брашно /използвам Paninо/
1 ч. чаша типово брашно
1 ч. чаша бяло брашно
суха мая за 0,5 кг. /1 пакетче д-р Йоткер/
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин/олио
2 с.л. овесени трици /може и без тях?/
1 ч.чаша хладка вода /или по ½ вода и прясно мляко/
Слънчогледови или други семчици и ядки – /по желание/.

От посочените продукти се замесва тесто и може:
* да се постави в хладилник за денонощие или
* да се остави да втасва за около 1 час.
Оформят се питки или други изделия.
Отново втасват за около 30-45 мин.
За "венчетата" - поръсват се с брашно и непосредствено преди печене се режат.
Тестото може да се разточи на лист, намаже с мазнина и навие на руло, след което се оформя по желание.
Технология /нагледно/за оформяне на хлебчетата тип Epi венче.

За питки:
Намазват се с подсолена вода,олио, могат да се поръсят със семчици.
Пекат се върху хартия за печене на 220С за 30 мин./времето зависи от големината на питките/.
В последните 5 мин. се ръсят с подсолена вода за по-хрупкава коричка.

Могат да се замесят и с по супена лъжица тиквени, слънчогледови и бадемови.
Могат да се добавят още нарязани маслини / използвах тип стафида, които са по-сухи/.
Могат да се оформят като:питки,гевречета, звезди Carina,хляб epi/пшеничен клас/

и още оформления...


събота, 28 март 2009 г.

Постно бисквитено руло

И пак е събота, и пак нещо сладко с кафето...
Един толкова стар, но непреходен десерт - бързо руло с бисквити.
Класическа комбинация между маслени бисквити и шипков мармелад.
Варианти много, а резултатът винаги е чудесен, дори с постни продукти!
Нямаше да напиша тази рецепта /всеки има свое изпълнение/, ако не я бях направила подходяща за пости.


Постно бисквитено руло


Продукти:
215 гр. опаковка постни бисквити
/използвах 'Ревю" с овесени ядки и с растителни продукти
1 ч.чаша мармалад шипки
ароматно кафе еспресо/нес/

маслен крем:
½ ч чаша маргарин
1/2 ч.ч. пудра захар /според вкуса/
1 с.л. какао
½ ч.л. нес кафе
1 с.л. портокалови стърготини /по желание/

5о гр. кокосови стърготини за овалване

Смесват се продуктите за крема.
Всяка бисквитка се намазва с мармелад, /може и няколко капки кафе/ и се залепя за другата.
Така се оформя руло, което се обмазва с масления крем.
Върху алуминиево фолио се поръсват кокосови стърготини и слепените бисквити се поставят отгоре. Загъва се с помощта на фолиото на руло.
Поставя се в хладилник за около час, да се обединят вкусовете, след което във фризер – да стегне.

Реже се на диагонал и сервира след десетина минути /да отпусне/.
Може и да се замрази веднага.

Естествено, класически вариант е с масло.

Тогава маслен крем,
който използвам е взаимстван от Рулца "черно и бяло"
Кокосова смес:
1 пак. 125 гр масло
2/3 ч.ч. пудра захар
3 с.л. сухо мляко с връх
3 с.л. кокос,
1 с.л.портокалови стърготини

Друга идея - масло и течен шоколад между квадратни бисквити и шоколадова глазура, и още ...

петък, 27 март 2009 г.

Плодово ашуре

Ашуре (варено жито, от турското aşure) е десерт от грухана пшеница, стафиди, захар и орехи. Това е традиционен десерт в Турция, един мит и традиция. Наричат го още Noah's Pudding и вид обредна храна. Името му идва от арабски, в които ashura буквално означава "десета" - че е направена от 10-ия ден от ислямски календар. Смята се, че оригиналното се приготвя с около 40 съставки - ориз, боб, леблебия, бакла, ечемик и… почти всички видове ядки и плодове, което го трудно определя като десерт – по скоро храна. Много са претенциите за най-точна рецепта.
Един опростен вариант, но ароматен и вкусен:

Плодово ашуре



Продукти:
1 ч.чаша жито
6 ч.чаши вода
1 с.л. нишесте /с връх/ - използвах с аромат на портокал
1 к.чашка портокалов сок
1 к.чашка захар
1 к.чашка мед /може още захар на вкус/
1/2 к.чашка орехи
1/2 к.чашка микс от сушени плодове – стафиди, кайсии, смокини, сини сливи
1 ванилия
1 с.л. лимонови и портокалови кори
½ ч.л. сол

Пудра захар, канела, орехи, ябълки или други плодове за гарниране и поднасяне.

Почистеното и измито жито се сварява с водата за около 40 мин./ Прибавя се солта, отстранява се от котлона, затваря се плътно и оставя на топло място до пълно размекване на зърната. Аз го варя в тенджера под налягане и го оставям 2-3 часа.
От житото се отделя 1 ½ чаени чаши. Останалото се пасира, добавя се захарта, ядките и плодовете.
Размива се нишестето с портокаловия сок и прибавя към сместа. След като поври до леко сгъстяване се ароматизира с ванилията и плодовите кори. Добавя се меда и налива в намокрени купички.
При сервиране може да се обърне и гарнира по желание - пудра захар, канела, орехи, ябълки или други плодове.


Рецептата за ашуре от моето детство е „Календар на домакинята” - И. Димчева 1983, с някои изменения.
Още идеи за жито.

четвъртък, 26 март 2009 г.

Портокалова салата с маслини

МАСЛИНИТЕ - кисели или горчиви, пикантни или сладки /макар да се берат през септември - са в наличност през цялата година/, за да внесат чудесен вкус на салати, месо и пица. Незаменима храна и по време на пости.
Маслините са добър източник на мононенаситени мазнини и витамин Е. Като предотвратяват окисляването на холестерола, хранителните съставки на маслините са профилактика и за редица заболявания.

Една сполучлива комбинация на вкусове и цветове е средиземноморската салата с портокали, лук и маслини.

Портокалова салата с маслини


Продукти:
3 портокала
20 –на маслини – използвам микс от зелени и черни /kalamata, jumbo/
1 глава червен лук
½ зелена салата
няколко листа крехък спанак
стрък пресен лук
Дресинг:
2 -3 с.л. зехтин
1с.л. лимонов сок
1 ч.л. портокалов сок
1 щ. черен пипер
1 с.л. копър / мащерка, кориандър или мента/
скилидка чесън или ½ стрък пресен

За дресинга се счуква скилидката чесън или се наситнява пресния. Добавят се всички компоненти и се разбърква. Може да отлежи 10 минути.
Портокалите се обелват и нарязват . Смесват се с маслините, нарязания лук /червен и пресен/ и спанака.
Върху листа от зелена салата се аранжира сместа и залива с дресинга.
Сервира се веднага.
Салатата, без да се овкусява може да се приготви и около час преди сервиране.
Подходяща салата е за пряка консумация, гарнитура към пити, яйца, риба и др.

Сервирах я в „кошничка” от тортиля.

Рецептата е комбинирана, но базата е Salata me Portokalia kai Elies

сряда, 25 март 2009 г.

Пролетно рибно руло

На днешният голям християнски празник Благовещение се смята, че трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Поднася се риба (печена или варена).

Тoва предястие обединява и двете "изисквания" - риба с много зелении:

Пролетно рибно руло

Продукти: /количествата могат да се увеличат/
500 гр. филе бяла риба /избрах пангасиус-размразено и добре отцедено/
2-3 ролца раци /Surimi/
2 с.л. галета
1/2 ч.л. лимонов сок
скилидка чесън
сол, черен пипер на вкус
Пасират се в бледер продуктите, но не много ситно.

Пълнеж:
1 ч.чаша /от 200 мл./пресен, почистен и нарязан спанак
1 ч.чаша /от 200 мл./нарязани пера на пресен зелен лук
стрък чесън
2 с.л. ориз /леко сварен или бързосваряем/
1 с.л. копър
1 с.л. магданоз
черен пипер и сол на вкус


В 2-3 с.л. зехтин/олио/ се задушава първо чесъна, след него леко зеленчуците и ориза.
Маха се от котлона и овкусява с подправките.
Върху лист алуминиево фолио се поставя друг лист свежо фолио и отгоре разстила рибната смес във правоъгълна форма.
Отгоре се нанася зеленчуковата смес, като в единия край се поставят ролцата.
С помощта на свежото фолиото се загъва руло. Стабилизира се с алуминиевото, което се загъва около свежото.
Така оформеното руло се поставя във вряща подсолена вода за около 20-30 мин.
Изчаква се да изстине напълно във водата /аз изчаках една нощ/, разгъва се, реже и сервира студено.

Рецептата, с изменения, е по идея на millionmenu и с любезното съдействие на Марианка. Сърдечно благодаря!

25 март - Свето Благовещение

Днес християните празнуват Благовещение
Благовещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството.

Християнската църква празнува този ден в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син - Спасителя на света. Благата вест дава и името на празника - Благовещение. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден.
Според поверието , в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.
Поднася се риба (печена или варена), пити и лучник. Аз правя и сладки питки "жаваронки".
Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката, като духовен семеен празник. Бил е свързан с църковна служба, с празника на света Богородица и е пренасял сякаш частица от светлината, от радостта на Майката Божия и към собствените майките.
Иска ми се да поздравя майките - с обич, с добра дума – може би и с цвете…



Честит празник!

!

вторник, 24 март 2009 г.

Жаворонки /чучулиги/

Правенето на „жаворонки” от постно тесто е една руска традиция, за началото на пролетта.
Утрешният голям празник на Благовещение
се счита /по народному/ и за ден, в който долитат кукувицата и лястовицата, и носят благата вест, че зимата си е отишла.
Дошла е пролетта!
И така от няколко години правя тези вкусни закачливи питки.

"Жаворонки" /чучулиги/


Тесто /постно/:
2 ½ ч.чаши брашно /и още малко за дооформяне/
1ч.чаша топла вода
1 ч.л. суха активна мая
1 с.л. захар
½ ч.л.сол
2 с.л. олио
1 с.л. маргарин /или олио/
дребни зрънца черен пипер или тъмни стафиди за "очички"
Замесва се меко тесто от посочените продукти и 2 чаши брашно, поставя се на топло да втасва около час.
Доомесва се с още ½ чаша брашно на топка. Почива около 20 мин.
Оформят се фитилчета 10 -12 бр.. Превързват се, от единия край се оформя главичка, а другия – опашка.



Още 20 мин. втасват.Намазват се с олио и пекат на 200 С за 25-30 мин.

Рецептата е от Поваренка с поварешкой



А една и от най-известните румънски мелодии, изпълнявана на цигулка се казва „Чучулига“ (ciocarlie).

понеделник, 23 март 2009 г.

Постни картофени кюфтета

Най-често асоциация за постно ястие са картофените кюфтета. Мои варианти за приготвяне:


Постни картофени кюфтета /крокети/


Продукти:
около 1 кг. картофи,
½ чаша брашно /слага се на части, като количеството зависи от сорта картофи/
индийско орехче 2 щ., кимион 2 щ., черен пипер, чесън на прах и сол на вкус
Панировка – галета и царевично брашно в равни пропорции, 1 щ.сол. ½ чл. риган. Може и сусам, семчици или корнфлейкс.

Картофите се сваряват обелени с малко вода и сол. Горещи се изцеждат, пасират и смесват с малко от отварата и брашното /на части/. Трябва да се получи смес удобна за оформяне. Овкусява се с подправките.
С навлажнени ръце се правят кюфтета, съвсем леко се навлажняват и овалват в панировка.
Пържат се в повече мазнина до златисто.

Вариант е добавка към картофената смес на сварени 2-3 стръка праз лук в малко подсолена вода, изцедени и пасирани на пюре.


По идея на millionmenu

И една идея за постни картофени кюфтета с амарант.

Опитайте...

неделя, 22 март 2009 г.

Фокача с маслини, мащерка и червен лук

Една лека вечеря с Фокача (Focaccia) - традиционен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други.

Фокача с маслини, мащерка и червен лук


Продукти:
1 чаена чаша пълнозърнесто брашно
2 чаени чаши бяло брашно
1 пакет активна суха мая /за 0,5 кг. брашно/
2 с.л. ароматен зехтин
½ ч.л. сол
200 мл. хладка вода /може и още малко/

70 гр. зелени маслини
2 -3 с.л. зехтин
1 глава червен лук на колелца
1 с.л. пресни листа от мащерка
морска сол на вкус

От посочените продукти се замесва еластично тесто в продължение на десетина минути.
Оформя се на топка,може да се отави за втасване веднага, или се загъва плътно в съд с капак /или торбичка/ и поставя в хладилник за около 18-20 часа /напр. вечерта /.

Преди употреба се оставя около 15 мин. на стайна температура, да се отпусне. Размесва многократно, чрез разтегляне и сгъване като плик, накрая се добавят 50 гр. нарязани зелени маслини /моите са с чушка/.
В тава с намазнена хартия за печене се поставя тестото. Оформя се като лист, намазнява се отново и с пръсти се натиска по повърхността.
Втасва около час, отново се натиска с пръсти.
Фурната се загрява на 200-220 С.
Тази процедура може да се приложи няколко пъти.
Следва отново кратко втасване /1/2 час./, нареждат се останалите маслини, нарязания лук и листенцата мащерка. Поливат се „дупчиците” с 1 с.л. зехтин. Поръсва се със сол пестеливо, ако маслините са солени.
Пече се 20 мин., до зачервяване.
Изважда се от фурната, поставя се върху решетка и изчаква се около 20 мин. да „обиколи нивята”.
Реже се на парчета и сервира хладка.

Много вкусна и ароматна, и с благодарност към veganyumyum за технологията на Poolish Focaccia и на deliaonline за рецептата.

Сервирах я и с лучена салата с орехи .

Лучена салата с орехи

Египтяните са обожествявали лука, вярвайки, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот. В Средновековието лукът е бил толкова важна храна, че хората си плащали наемите с него и дори го поднасяли като подарък. Богат на етерични масла и органични киселини, които играят важна роля в храносмилането. Витамините (С, Е, от група В, D, РР), минералите (желязо, калций) и фитонцидите допълват целебното му въздействие. А като прибавим и орехите…

Лучена салата с орехи



Продукти:
1 /2 кг. глави лук /избрах дребни/
8 кисели краставички /нарязани /
50 гр. орехи
½ ч.л. риган /в рецептата е чубрица/
3 с.л. олио
½ с.л. оцет
сол, лимон на вкус
пресен лук и салата за сервиране

Лукът, измит и заедно с люспите се поставя в тава, намазнява се с олио и пече на 200С около 20 мин. /според едрината/.
Опеченият лук се поставя в съд с капак и задушава 15 мин. Обелват се – много бързо и лесно, без да люти.
Ореховите ядки се запичат в сух тиган , поръсват се с риган и оттеглят от котлона.
Олиото и оцета се разбиват с тел, овкусява се със сол. Прибавят се ореховите ядки.
Върху листа зелена салата се поставят лукчетата, киселите краставички и заливат с ядките, доовкусява се с лимонов сок и пресен лук.
Сервира се добре охладена.

Рецептата е от книжка „30 избрани салати - Иван Звездев”.
Идеята за дребните лукчета е от салата на Йоли – една безкрайно талантлива вълшебница в кухнята и не само - Не пропускайте да насладите сетивата си!

събота, 21 март 2009 г.

Постни палачинки /блинчики/

И на тема постни палачинки - още едни, блинчики.

Постни палачинки /блинчики/


Продукти:
1 ½ чаша брашно
½ л. вода, аз я замених с газирана вода
5 с.л. олио
1 – 2 ч.л. захар
1 щ. сол
1 щ. сода бикарбонат

Разтваря се във водата солта, захарта, излива се брашното и замесва рядко тесто.
Добавя се содата, олиото и разбърква.
Изпичат се на добре загрят тиган, намазан с олио.
Готови се мажат с мед, конфитюр или друга плънка и навиват на ролце.
Сервират се веднага.

Бях скептична, но се получиха хубави за вложените продукти.
Може водата да се замени и с газирана напитка с пловод аромат, като се намали количеството на захарта.

Рецептата е от millionmenu


Вкусен вариант са постните катми и постните американски палачинки.

Постни портокалови Pancakes

Неизброими са превъплъщенията на палачинките. Познати по света под най-различни наименования, те радват хората от далечна Южна Индия до САЩ и макар понякога принципите на приготвяне да имат малко общо помежду си, тази всенародна страст говори за трайна, направо вечна връзка на добрия вкус.
Индийската доса е тънка, приготвя се от различни видове брашно, най-често оризово, и обикновено по-предпочитан е соленият вариант с обилно лют елемент.
В Малайзия и Сингапур съществуват версии, при които яйцата и водата се заменят със соево мляко, а в Южна Африка се поднасят със захар с аромат на канела.
Щатите и Канада са дали своя принос към галактиката на палачинките, като там те са едни топчести пухкави питки, които се приготвят с някакъв вид набухвател, най-често бакпулвер.
В Европа тестената компания е многобройна, но със сходна идея и мисия – блинчики, pancakes и crêpes имат някои детайлни разлики, но като краен резултат доста напомнят нашите си палачинки.

Каквито и да са - палачинките винаги са нещо по-специално, дори и в постен вариант.

Постни портокалови Pancakes




Продукти за 10 бр.
1 чаша пълнозърнесто брашно
1 1 / 4 чаши пшенично брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
1 / 2 чаена лъжички сода
1 / 2 чаена лъжички сол
1 / 4 чаена лъжичка канела
1 / 8 чаена лъжица индийско орехче и щипка карамфил /по желание/
1 чаена лъжичка портокалова кора (прясно настъргана портокалова кора)
1 1 / 2 чаши портокалов сок
1 / 4 чаша бели стафиди (по желание)
1 с.л. олио

Загрява се тиган на средна температура.
Смесват се всикчи сухи съставки, портокаловата кора, стафидите и сока.
Разбъркват до хомогенизиране.
Леко се омазнява тигана, налива се от сместа и пържат до появат на „балончета”.
Обръщат се и доизпържват до златисто.
Сервират се веднага, поляти с мед.

Това постно и вкусно лакомсво е от fatfreevegan

сряда, 18 март 2009 г.

Астрономическата пролет настъпи


Астрономическата пролет настъпи днес в 13.44 часа,
макар и според прогнозата времето през следващите дни да бъде зимно.

Днес денят и нощта са равни по продължителност. В 13.44 часа Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната. Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.



Нека бъде слънчева, прекрасна и щастлива!

понеделник, 16 март 2009 г.

Трета неделя на Великия пост - Кръстопоклонна

От днес започва третата неделя на Великия пост - Кръстопоклонна

Третата седмица, среда на Великия пост е посветена на Светия кръст - символ на Божията любов.

хранене:
От понеделник до петък включително - строг пост (растителна храна без олио).
Събота и неделя - олио и вино.

Леки и спокойни...

неделя, 15 март 2009 г.

Мексиканска пшенична тортиля


Една рецепта за домашно приготвяне на популярните в цял свят мексикански тортиля питки /tortilla,тортильяс/ - царевични или пшенични питки, които в повечето случаи заместват хляба



Продукти:

2 чаши брашно –
/използвах микс от 1 чаша пшенично и по ½ чаша пълнозърнесто и царевично/
2 ч.л. бакпулвер
1,5-2 ч.л. сол
2 с.л. маргарин /с връх/ /1/3 чаша/
¾ - 1 чаша топла вода
Смесват се сухите продукти и с маргарина се претриват на трохи.
Налива се ½ чаша вода и започва замесване на тесто, като се добавя още вода на части, до получаване на еластично тесто, което не лепи за ръцете.
Омесване продължава десетина минути.
Къса се от тестото и доомесват топчета с големина по желание – 10 бр.
Покрива се и оставя да отпочине 30 мин.
Разточването е върху набрашнен плот или хартия за печене , може с леки почивки, за да отпусне.
Дебелината на тортилята е желателно да е тънка.

Загрява се сух тефлонов тиган на средна температура и в него се поставя разточената тортиля.

Запича се до появата на мехурчета и покафеняване, обръща се и от другата страна.
Държат се на топло и завити, да не се изсушават.

Сервирах ги не съвсем по мексикански /с плънка от задушени гъби с праз и спанак /, но с люти чушки.



Подходяща е като основа за салата, мус.


Видео и още