събота, 28 февруари 2009 г.

Баница със сирене и готови кори

Какво е Сирни заговезни без баница - една бърза с готови кори



Баница със сирене и готови кори

1 пакет кори за баница
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко /чаша от 250 мл/
1,5 -2 ч.ч.сирене / натрошено на едро/
2/3 ч.ч. олио и масло 50 / 50
1 ч.л.сода равна /или 1 ч.л. бакпулер и 1/2 каф.л. сода/
2 с.л. брашно
1 ч.л. захар

заливка:
1 яйце
2/3 чаша газирана вода/лимонада
20 гр. масло
остатъка от сместа за намазване


ПРИГОТВЯНЕ:
Фурната се загрява на 180-200С.
Разтопява се маслото с олиото. Разбиват се 4 от яйцата. Смесват се киселото мляко с олиото, захарта и разбитите яйца. Последно се прибавя брашното със содата/бакпулвера/, тъй като сместа бързо бухва. С тази смес се намазва всяка кора /по три кори/ и се прави вита баница в следната последователност:
Намазва се кора, поръсва се с натрошено сирене и навива от към дългата страна на руло.
Намазва се втора кора, поръсва се със сирене и завива около първата /вече на руло/.
Намазва се трета кора, без сирене и загъва около полученото двойно руло.
Завива се и поставя в намазана с масло обикновена, не тефлонова тава.


Остатъкът от сместа за намазване се разбива с яйцето, лимонадата и залива отгоре.
/Може и майонеза 1-2 с.л. и малки парчета масло.
Пече се около 30 минути.
След като е опечена добре се изважда от фурната .
Обръща се, заедно с тавата върху 3 чаши. Те са разположени приблизително на 120 градуса, така че с ръба на тавата да се опира стабилно върху тях. Покрива се с кърпа, за да се задуши 10 минути и да може парата да премине през цялата баница.



Рецептата е от моята приятелка Дора, правя я от години и всеки път й благодаря. Промених начина на загъване. Заимствах технологията за мазане и загъване е от Пеполина и чудесната й рецепта за тиквник - харесва ни и Благодаря Пепи!

петък, 27 февруари 2009 г.

Шоколадови бисквитки с карамелен пълнеж

Още малко подслаждане...

Шоколадови бисквитки с карамелен пълнеж

Продукти:
150 гр. шоколад 50% какао
30 гр. масло
200 гр. кондензирано мляко
3 с.л. захар
2 с.л. какао
1 - 1,5 ч.чаши брашно /според плътността на кондезираното мляко до получаване на меко тесто/
¼ -1/3 ч.чаша нарязани орехи
1 щ. сол
Ванилия
2 с.л. шоколадов неразтопяващ се чипс
1 опаковка бонбони карамел лакта -120 гр. /използвах марка "Тофина"/
Фурната се загрява на 180 С.
В микровълнова се разтопяват шоколада с маслото, захарта и какаото.
Добавят се мляко, брашно, орехи и ванилия за получаване на меко тесто.
Бонбоните се разрязват на половинки,овалват се в чипса и около всяка се оформя топче от тестото.
Поставят се на разстояние една от друга и пекат се върху хартия за печене около 8 мин. докато станат меки и лъскави. Оставят се още 5 мин. в изключена фурна, изваждат и охлаждат.
При разчупване на курабийката, бонбонът е все още пластичен и мек.
След пълното им изстиване, при сервиране по желание могат отново леко да се затоплят в МВ за 10 сек. за омекване на пълнежа.

Рецептата е за 20 бр. от Molten-Middle Truffle Cookies . Количеството на брашното при оригинала е 1 ч.чаша при използване на Santini Organic Sweetened Condensed Milk, 14-Ounce Can и дозата е двойна.

Други много хубави сходни бисквитки.

четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Запечено сирене с мед и мащерка

В седмицата на Сирни заговезни - още сирене

Запечено сирене с мед и мащерка


За 2 порции:
300 гр. сирене /2 плочки /
2-4 консервирани лозови листа
зехтин, черен пипер и чесън на прах за поръсване на сиренето
Овкусените „плочки” сирене се загъват в лозови листа като пакетче.
Оставят се да престоят около 20 мин.

Дресинг:
3 с.л. студено пресован зехтин
1 с.л. сок от лайм
1 ч.л. горчица/фина/
1 с. л. мед
сол, бял черен пипер и мащерка на вкус
Подготвя се дресинга чрез разбиване на изброените продукти.
Затоплят се и леко запичат в сух тиган няколко орехови ядки.
Нарязва се хляб за крутони и изпържват в загрят зехтин с чесън на прах, черен пипер и мащерка. Изваждат се върху домакинска хартия, да се отцедят.
Загънатите пакетчета сирене се пекат на грил /тиган около 2-3 мин. на страна.
Сервират се крутони, резен червен лук, запечените орехи, стафиди и обилно поляти с кремообразния дресинг.


Рецептата, с изменения е за печено сирене по гръцки, като специално благодаря на Пепи/pep-4o/ и нейната идея – предпазва от залепване и придава хубав, ненатрапчив аромат. А за енциклопедичния рецептурник на Пепи може да се убедите тук.

сряда, 25 февруари 2009 г.

Хлебни "кулички" с пастети от сирена, маслини и билки

Идеята е от рецепта към сирене:

Хлебни "кулички" с пастети от сирена, маслини и билки




Изпечени на тост хлебни филийки /с бял хляб са по-вкусни, с пълнозърнест - полезни/ - по 3 за “куличка”.
Пастет: разбиват се сирена – крема /или друга рикота/, топено и синьо в съотношение 3:2:1 с общо количество около 300гр. Разделя се на две части – в едната се добавят нарязани на ситно около 50 гр. обезсолени маслини. В другата – 1 супена лъжица нарязан и босилек, 1 с.л. зелено песто, смлени ядки – 3 супени лъжици,черен пипер, сол – само ако е необходимо.
Намазват се филийките последователно с двата пастета, последната може да се остави чиста или покрие..
Сервира се с гъст доматен сос в зехтин, овкусен с черен пипер, щипка захар и босилек.

Пропорциите са ориентировъчни и могат да се променят според вкуса.

вторник, 24 февруари 2009 г.

Поширани круши със синьо сирене и захаросани орехи

Една идея за утвърдената комбинация круша, орехи и синьо сирене
   





2-3 круши, синьо сирене, зелена салата.
За поширане на крушите
2 1 / 2 чаши вода
1 / 2 чаша ароматно червено вино
3 с.л. захар на пясък
10 –на зърна черен пипер
1 / 2 ч.л. сол
2 цели скилидки чесън
1 средно голям дафинов лист
½ ч.л розмарин
За карамелизираните орехови ядки
1/2 чаена чаша орехови ядки
1 с.л. масло
1 с.л. мед
1 ч.л. вода
2-3 с.л. захар
1 к.л. морска сол
черен пипер, сладък червен пипер и чили на прах – на вкус
За дресинга:
1 с.л. течност от соса за поширане
1 с.л. червено вино,
1 ч.л. сол /на вкус/
1 / 4 ч.л. черен пипер / вкус/
1 ч.л. карамела за ядките /или кафява захар
1 -2 с.л. зехтин

Всички съставки за поширането на крушите се варят на виска температура около8 -10 мин. Обелват се крушите, без да се почистват от семенната част. Поставят се в течността и се намалява силата на огъня до ниска /леко кипене/ и така се варят за около 5 мин. /зависи от твърдостта на крушите/ Изключва се котлона, оставят се за още около 20 мин. Обръщат се и още 20 мин. Изваждат се да се отцедят и охладят.
Карамелизираните ядки
Стопява се захарта до светъл карамел, поставят се ядките , ароматизират се с подправките.
Добавя се маслото и след като се поеме се изваждат ядките още горещи върху хартия за печене.


Крушата се поставя заедно със зелената салата, поръсва се с кубчета синьо сирене и карамелизираните орехи.
Залива се с дресинга и сервира веднага.
Рецептата е комбинирана от тук и тук.

Яйца в чашки

В седмицата на Сирна неделя млечните продукти и яйца са разрешени.
Една бърза идея
Яйца в чашки

Задължително да се намаже "чашката " с мазнина
Вместо бекон – сирене, салата от маслини с портокал и пълнозърнесто геврече.

понеделник, 23 февруари 2009 г.

Сиропирани портокалови кексчета с шоколад

За начало на тази седмица нещо сладичко:
Сиропирани портокалови кексчета с шоколад

Бих ги определила като минитортички /явно идеята за минимизация ме е обзела напълно/

За кексчетата /тортички/
115г.масло
1чаша захар
2яйца
2портокала / кора и сок/
1½ ч.чаша брашно
1ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода бикарбонат
1/4ч.л.сол
¼ ч.чаша фреш портокал
90 гр. мляко
Ванилия
1чаша шоколадов чипс, омесен с 1 с.л. брашно

Фурната се загрява на 175С.
Разбива се маслото със захарта на крем и добавят яйцата едно по едно до пълното им усвояване.Ароматизира се с кората.
Смесват се брашно, сол, бакпулвер и сода. Обединяват се млякото и портокаловия фреш.
Към маслено-яйчената смес се прибавя на части брашно, мляко ….
Разбърква се до хомогенизиране, добавя се чипса, смесен с 1 сл.л брашно и излива във форми,намазани с масло и поръсени с брашно.
Пекат се от 20 -30 мин. според големината на порциите, до „суха клечка”.
Изстиват върху решетка за около 10 мин. и след това изваждат от формичките.
Сироп:
¼ чаша фреш портокал
¼ чаша захар
Загряват се до завиране и получаване на лек сироп.
Шоколадов ганаш:
120 гр. шоколад /полусладък/
¼ ч.чаша сметана
½ ч.л. нес кафе гранулат
Стопяват се на водна баня или в Мв.
Тортичките/изстинали/ се заливат с топлия сироп и гарнират с шоколада.

Рецептата,с изменения е от Orange Blossom Tea Cakes.

Специални благодарности на Марианка , една фея на шоколада, за идеята шоколадови чашки с ганаш – от нейните прелестни ръчно изработени бонбони.
А Марианка е … насладете се

неделя, 22 февруари 2009 г.

Мини тарти /киш/ с пиле и гъби

Още една вкусна идея за Месни Заговезни 

Мини тарти /киш/ с пиле и гъби




За тартите:
200 гр. брашно
100 гр. масло
1 яйце
1 с.л. студена вода
1 к.л. сол.
Претриват се на трохи брашното със солта и маслото.
Добавят се в средата яйцето и водата.
Бързо се замесва гладко тесто, което се завива с фреш фолио и оставя в хладилник за около 30 мин. най-малко.
Фурната се загрява на 180-200С.
Разточват се дискове, /аз разточвам между хартия за печене/ с дебелина около 0,7 см и поставят в тарталети.
Ако не са тефлонови се намазняват.
За да не се надува върху тестото се поставя хартия за печене с бобени зърна.
Изпичат /без да се препичат – имат още едно печене/ се около 12мин. и охлаждат.

Подготвя се плънката:
½ кг. бяло пилешко месо
100 гр. гъби
1 стрък пресен лук
1 яйце
2 с.л. брашно
100 мл.мляко
2 -3 с.л. топено сирене
50 гр. кашкавал
1 ч.л. прясна мащерка
2 с.л. пармезан
Сол, индийско орехче и черен пипер на вкус
3 с.л. олио
1 с.л. масло
Фурната се загрява на 200 С.
Овкусено пилешкото месо се нарязва на малки късчета и запържва до готовност. /може да се използва и варено месо, но вкусът е друг./
Гъбите, също нарязани на дребно се запържват в 1 с.л. масло и ароматизират с черен пипер и част от мащерката.
Добавят се нарязания лук, леко се задушава и гъбите.
Към тях се прибавя леко запърженото /на сухо/ брашно и студеното мляко.
Сгъстява се, добавят се разбитото яйце, топеното сирене .
Маха се от котлона, овкусява с подправките и една супена лъжица настърган пармезан /по желание/.
Напълват се вече изстиналите тарти и отгоре се настъргва кашкавал.
Пекат се в загрята на 200 С фурна до зачервяване на кашкавала.
Изваждат се, поръсват се с още пармезан /кашкавал/ и сервират.
Ние ги харесваме и студени.


Оригиналната рецепта за тартата и плънката.
Има много подобни рецепти...


Месни Заговезни

На Месни Заговезни се заговява с месо - свинско, пилешко.
Моята идея:

Свински джолан под фолио - една чудесна рецепта на Илианка, многократно приготвяна и много харесвана, за което й БЛАГОДАРЯ!

Много вкусен!

Месни заговезни (Неделя Месопустна)

Днес - Месни заговезни (Неделя Месопустна) е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден.

Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. От този ден до края на Великите пости - Великден, са забранени месото и месните продукти.
Заговява се от месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия.
В седмицата след „Месни Заговелки" се яде много сирене, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора.

До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости.

На Месни заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.
Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо.
Трета подготвителна неделя за Пътя преди Великия пост
Месни заговезни (Неделя Месопустна)

събота, 21 февруари 2009 г.

Салата с пиле и печени картофи

Други идеи за салато-вечеря

Салата с пиле и печени картофи


Пилешко бяло месо от гърдите /печено или сварено на пара/
8 дребни картофа, печени /може и в МВ/
1 малка краставица
2 големи домата
1 гл. червен лук
150 гр. стерилизирани печурки
1 малка зелена салатка
Дресинг:
5-7 с.л. ароматен зехтин
½ к.л. балсамов оцет
1 ч.л. фина горчица
2 скилидки чесън, предварително опечени
1 с.л. каперси
7-8 листа пресен босилек
Чесъна се обелва /предварително опечен/ и наситнява, босилека се нарязва.
Зехтина, оцета и горчицата се разбъркват добре и към тях прибавят останалите съставки за дресинга.
Продуктите се нарязват на едро, доматите се филетират, а салатката се накъсва.
Салата се залива преди поднасяне и поръсва с пармезан.

И още една салата с пиле - цитрусова

петък, 20 февруари 2009 г.

Салата с риба тон “ала Никозия”

Предложение за салато-вечеря /една друга моя любима тема/,
вариант на салата “Никозия” –
зеленчуци по избор и наличност, варени яйца, риба тон и дресинг:


Салата с риба тон “ала Никозия”


Продукти:
количеството е по избор
консерва риба тон в собствен сос, отцедена
зелена салата, краставица, домати, сварени картофи, сварени яйца,
авокадо вместо сварен пресен зелен фасул
червен лук и пресен на пера
дресинг:
3-4/5 с.л. зехтин
1/2 с.л. ябълков оцет
1 скилидки чесън
1 ч.л. червен лук наситнен
1 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. дижонска горчица
1с.л. нарязани зелени маслини и/или 1 ч.л. каперси
сол и черен пипер на вкус
щипка захар
копър, магданоз, босилек
1 с.л. майонеза /по желание/
Продуктите за дресинга се разбиват,
зеленчуците се нарязват и подреждат по желание.

Отгоре се поставя рибата тон, залива се с дресинга, шприцова се майонеза и поднася.
Към зеленчуците може да се добавят моркови, репички, задушени гъби,
сварен грах, мариновани чушки.

Рецепта за дресинг на салата “никозия’.

Още салати...

Херинга тартар с лимоново-хайверен дресинг

И още ...

Херинга тартар с лимоново-хайверен дресинг

Херинга мариновано филе около 250 гр.
За тартара:
кисели краставички
каперси
зелени маслини
ябълка
червен лук
мариновано червено цвекло
целина и кора лимон -
Зеленчуците се нарязват на ситно в съотношение и количество по желание.
/Аз използвах 3 краставички, 1 с.л. каперси, 1 с.л. нарязани маслини, малка ябълка,
2 с.л. цвекло, малка глава лук, 1 с.л. целина и 1 ч.л. кора лимон./
Зелена /червена салата
Смесват се с филето и овкусяват.

Лимоново-хайверен дресинг:
1 с.л. дребнозърнест хайвер
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. пресен копър
2-3 с.л. зехтин /според мазнината в маринованото филе/
1 щ. захар

Към дресинга може да се добави майонеза и черен пипер на вкус.

Печена бяла риба с босилек, маслини и бадеми

Още една идея за риба, която харесвам
Печена бяла риба с босилек, маслини и бадеми
4-6 рибни филета
Марината:
3 с.л. лимонов сок,
черен пипер и сол на вкус
Маслена паста:
1 с.л. майонеза
1 с.л. масло
1ч.л. горчица
2 ч.л. пресен босилек
Панировка:
1/3 ч.чаша хлебни трохи или галета
1 с.л. царевичен грис
1 с.л. зелени маслини нарязани
1 с.л. черни маслини нарязани
½ ч.л. чесън прах
1/4ч.л. бял пипер
½ ч.л. сух босилек
1 с.л. бадеми
сол на вкус
още 30 гр. масло за поръсване

Рибните филета се мариноват с лимонови сок, черен пипер и сол –
така престояват около час, два.
Изцеждат се от марината, подсушават се и намазват с маслената паста .
Овалва се всяко филе в сухата панировка.
Подреждат се в съд с хартия за печене и върху всяко филе се поставят парченца масло.
Пече се в загрята силна фурна 220- 250 ºС за около 15 мин –
до зачервяване и лесно разчупване на филето с вилица.

Сервира се с млечно-майонезен сос и резен лимон.

Това е вариант на популярна рецепта за печена риба в хлебни трохи,
но с различна панировка и маслената паста я запазва по -сочна и крехка
.

четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Руло пъстърва с чесново - медена паста

Още една идея за задушена риба:
Руло пъстърва с чесново - медена паста



Филета пъстърва:
Подготвя се ароматен бульон /за около 15 мин./от:
1 гл. кромид лук /на едро/
1 крехък морков
1 скилидка чесън
парче целина или 1 с.л. суха
дафинов лист, черен пипер на зърна

Паста:
/за 4 порции/
2 скилидки чесън – пресовани със сол на вкус
2 ч.л. мед
4 ч.л. зехтин
1 к.л. балсамов оцет
Разбъркват се и намазва всяко филе, отгоре се поръсват с по 1 с.л. за филе филирани бадеми или други ядки.
Поставя се пълнеж от:
Спанак листа, морков на ивици и пресен лук.
Завиват се рула, защипват се с шишче /да не се развият/ и поставят в съд за варене на пара над врящия бульон.
Задушават се под капак за 5 минути, обръщат се за още 5 мин.

След изваждане, се освобождават от шишчетата и сервират, може с допълнително от пастата и задушени картофи.

Поширана риба със сос холандес в микровълнова

Има много рецепти за поширана риба и холандски сос,
различното е тази е използването на микровълнова фурна,
което позволява бързо и лесно приготвяне и
същевременно успешен и хубав резултат /специално за соса/.


Поширана риба със сос холандес в микровълнова


Продукти за ароматен бульон:
½ ч.чаша сухо бяло вино
½ ч.чаша зеленчуков /рибен бульон
2 с.л. зехтин
1/2 гл. кромид лук /на едро/
2 скилидки чесън
парче целина или 1 с.л. суха
дафинов лист,
10 зърна черен пипер
сол на вкус и щипка захар

Цели риби /по красива е!/ с кожата или филе /пъстърва, сьомга, бяла/ много добре изчистени.
В съд с капак за микровълнова се налива ароматния бульон.
Поставят се внимателно рибите, включва се микровълновата на автоматично меню за риба,
при съответните грамове.
Или на всеки 100 гр. риба по 1 минута /500 гр. = 5 мин./, и допълнително още 1мин.
Рибата не вади от бульона до пълното й изстиване и стягане. /аз я оставям 2-5 часа/
Внимателно се отделя кожата, като се запазват главата и опашката цели.
Може отново да се затопли /предпочитам я студена/
Сервира се полята с топъл сос холандес и аранжира по желание.


Сос холандес в микровълнова

Продукти:
2 жълтъка
100 масло
1 с.л. вода и лимон
сол и черен пипер на вкус
по желание сос табаско/горчица
Стопява се маслото с лимоновия сок и сол на вкус на средна мощност.
Охлажда се леко.
Жълтъците се разбиват с 1 с.л. гореща вода и към тях се прибавя стопеното масло.
Разбъркват се до хомогенизиране и излива в съд за микровълнова с капак .
Поставя се на средна мощност за 30 секунди.
Изважда се , разбърква се и отново за 30 сек на средна мощност.
Може да се повтори за 15 – 30 сек. според желаната гъстота.
След изстиване този сос се сгъстява допълнително.
Овкусява се с още лимонов сок /при желание/, горчица и черен пипер.


Идеята за сос холандес в микровълнова е по: технология и рецепта , а
риба в микровълнова правя често с лимон , портокал ;
Изчистената размразена риба, в случая сайра, се овкусява със сол, черен пипер, лимонов сок и малко зехтин. Увива се около цял лимон, закрепя се с клечки за зъби и загъва в хартия за печене.
Приготвя се в микровълнова фурна на автоматично меню. Или на махсимална мощност за минути, определени приблизително по следния начин - за всеки 100 гр. риба по 1 мин. - (напр. за 300гр. риба - 3 мин.) и аз и добавям още 1.
Така рибата е сочна, вкусна и много диетична. Към нея задушени зеленчуци или салата.



Тази технологията за печене в микровълнова е подходяща и за други видове риба – пъстърва, скумрия, бяла.или само задушена

Котлет акула на грил с билки

Една идея за раздела - Макар и диетичната, рибата е пак вкусна ...




Мариновани в зехтин, лим.сок, черен пипер котлети акула за около 1-2 часа и добре отцедени. Овалват се в смес /кашичка/ от зентин, по 1 ч.л. босилек, риган, копър; овкусена с чесън на прах, сол и черен пипер на вкус.
Запичат се на грил тиган и силен огън за около 5 мин. /зависи и от дебелината на котлета/, но не да се пресуши. При печенето се полива с дресинг от лимонов сок, зехтин и щипка захар.
Сервира се върху канапе от зелена салата с краставици и авокадо, морски дарове /скариди, ролца раци/ и крутони. Дресинг за салатата – зехтин, оцет балсамико, мед и копър.

сряда, 18 февруари 2009 г.

Парти блини с мус от риба тон



След сладкишите, рибните са любими мои рецепти-

Парти блини с мус от риба тон

За 6 порции:

За муса

370 гр. филе риба тон /отцедено/
400 гр. сметана
100 гр. майонеза
1 с.л. фина горчица
1 стрък пресен лук
1 с.л. каперси /леко изкиснати/
1 -2 с.л. зелени маслини
1 ч.л. прясна мащерка
6 рулца раци
½ малка прясна краставица
1 ч.л. лимонов сок
капки коняк /по желание/
черен пипер на вкус
Още скариди и ролца раци за граниране

10-15 гр. желатин с 5 с.л. вода/бульон /според желанието за стегнатост на муса/ ,
накиснат и разтопен на водна баня.

Малки порционни съдове , намазани с много тънък слой мазнина или желатин се гарнират на дъното с коктейлни скариди, парчета от рулцата раци, краставица или по друг начин. Леко се намазват с разтопен желатин. Оставят се да стегнат.

Продуктите за муса се режат или поставят в блендер и миксират до желаната едрина.
Към тях се прибавят разбитите сметана , майонеза и горчица, овкусяват се с лимонов сок, коняк.
Добавя се леко охладения желатин и налива в порционните съдове.
Оставят се в хладилник да стегнат добре /4-6/часа или от вечерта.
Могат да се сервират и самостоятелно.


За блини:
1 / 3 чаша брашно пълнозърнесто
2 / 3 чаша бяло брашно
1 / 2 чаена лъжица бакпулвер
3 / 4 чаена лъжичка сол
3 / 4 чаша плюс 2 с.л. мляко
1 голямо яйце
1 с.л. олио
Още 50 гр. масло за пържене

Разбиват се яйцето с млякото и олиото.
Разбъркват се брашната , бакпулвера и солта.
Обединяват се и с голяма супена лъжица се излива по една
в намазнен с масло и затоплен тиган.
Изпържват малки блини на средна към ниска температура от двете страни.

Около 18 блини /малки/.

Сервират се блините с муса и сос айоли по желание.

За айоли сос /вариант/:
150 гр. майонеза
100 гр сметана.
1 ч.л. горчица
1 ч.л. коняк
бял черен пипер
чесън на прах – на вкус
лим. сок до получаване на гъст сос.

Идеята, с изменения е от туки базова за муса.

Още рибни идеи

Шоколадови "трюфели"

Всеки има своя рецепта и пропорции за този тип бонбони.
Мои различни варианти са:



Основни родукти:
150 гр. шоколад с високо съдържание на какао
20 гр. масло
30-40 мл. сметана течна
2 с.л. пудра захар
1 с.л. бейлиз/ шампанско или друг аромат
1 ванилия
2-3 малки бисквитки натрошени
25 гр. ситно нарязани бадеми
стафиди /по желание/

Разтопяват се продуктите и добавят бисквитите, стафидите и бадемите.
Оставя се в хладилник за около час и оформят.
Овалват се в какао, кокос, стърготини бял шоколад, кристална или пудра захар.
Могат да се покрият и с шоколадова глазура от разтопен шоколад с малко олио.

Бял шоколад използвам за: Шоколадова “усмивка”

и за сърчицата.

Една идея за шоколадови "трюфели" с летни ароматни плодове –
малини, ягоди, вишни, череши

Плодови шоколадови “трюфели”


За “трюфелите”:
150 гр. шоколад
2 с.л. масло
30 мл. сметана
1 с.л. конфитюр /горски плодове / малина/
1 с.л. какао
3 с.л захар
1 с.л. амарето/ чери
За пълнежа:
Свежи и почистени малки плодчета по избор - малини, ягоди, вишни, череши.
1-2 малки кръгли бисквитки
½ -1 с.л. бадеми
1 с.л. разтопен бял шоколад
Смилат се бадемите с бисквитките и прибавят към белия шоколад.
С получената смес се пълнят отворите на почистените плодове,
за да поемат част от влагата.
Сметаната се загрява и към нея се добавя маслото, какаото, захарта и
настъргания шоколад.
Разтопяват се на водна баня или МВ.
Маха се от огъня и ароматизира с конфитюра и амаретото.
Изчаква се леко да се охлади и поставя във фризер за около 30 мин.
до стягане на сместа.
Изважда се и се оформят бонбоните с вътрешност от плодче.
/ръцете се мокрят в студена вода – да не лепне сместа/
“Трюфелчетата” отново се поставят във фризер до стягане за около 15 мин.
Глазират се със стопен шоколад и съхраняват в хладилник,
не повече от няколко дни /ако останат/ заради пресния плод в тях.
Могат вместо шоколадова глазура да се овалват в какао, кокос и да се оформят без пълнеж,
със замразени плодове , но са по - ароматни с пресни.
В зависимост от големината се оформят около 20 бонбона.
Идеята, с изменения е от CHOCOLATE RASPBERRY TRUFFLES

Лъжичките са част от аранжировката и не съм ги правила.




вторник, 17 февруари 2009 г.

Топло шоколадово кафе суфле


Топло шоколадово кафе суфле




Това предложение е комбинация между суфле и лава кейк – пече се, сервира се в чаши и е със сочна сърцевина. Може да се приготви предварително и да се изпече непосредствено преди поднасянето.




Продукти:
1 чаена чаша брашно
200 гр. шоколад полусладък
3 ч.л. лъжички нес кафе на прах
1 1 / 2 ч.л. бакпулвер
120 гр. масло стопено
1 чаена чаша захар
4 големи яйца
1 ванилия
1 щ. сол
1 щ. лим. киселина за белтъците
6 с.л. полусладък шоколадов чипс за поръсване
Пълнеж от "трюфелни" бонбони – аз ги правя така с или без пълнеж – ½ доза. Може да се използва пълнежа на "лава" кейка, с или без череши.
Първо се приготвя пълнежа - „трюфелните ‘ бонбонки, като се замразяват топчетата до пълното им стягане /няколко часа/.
Фурната се загрява на 180 ºС/370F.
Чашките, в които ще се пекат кексчетата се намазват с мазнина и поръсват с брашно.
Приготвя се сместа: шоколада се разтопява с маслото и кафето/на водна баня или МВ.
Разбиват се поотделно жълтъците със захарта и белтъците на 4-те яйца с 1 щ. лимонена киселина.
Жълтъците се прибавят към разтопената смес.
Смесват се брашното с бакпулвера, ванилията, солта и на части се добавят брашно-белтъци, до получаване на обща хомогенна смес.
Наливат се чашките в обем ¾, поставя се в средата непосредствено преди печене замразеното шоколадово топче.
Отгоре се поръсват с шоколадовия чипс.
Пекат се около 20 -25 мин.
Изваждат се от фурната, оставят се във формите още 5 мин.
Това е сладкиш, който се сервира топъл или хладък , поръсен с пудра захар.
Добре се комбинира вкусово с пресен плод и топка сладолед, аз го сервирах с кафе.
Ако ще се сервира по-късно след приготвянето му, то се загрява в МВ за около 20 -30 сек. до втечняване на пълнежа.
Много бърз /ако има налични „трюфели”или бонбони/ десерт, при мен се получиха 6 чашки.
Използвах керамични чаши!



Друга подобна рецепта и шоколадов "лава" кейк.